XL-BYGG logoXL-BYGG logo
Takpanner på grått hus.Takpanner på grått hus.
Takpanner på grått hus.Takpanner på grått hus.

Takpanner: Se vårt store utvalg

Et av de mest holdbare og solide alternativene du kan velge som taktekke, er takpanner i stål.

Har du i dag et tak tekket med takshingel eller en form for takpapp, men vil ha et nytt utseende som går i retning av takstein, er takpanner et utmerket valg.

Takpannenes lave vekt gjør det mulig å få det ønskede utseendet uten å bygge om hele takkonstruksjonen. Faktisk veier et tak tekket med takpanner kun rundt en sjettedel av et tak som er tekket med takstein.

Er det takshingel på taket fra før av, er det ikke noe problem å montere takpanner over dette. Forutsetningen er at den gamle tekkingen er tett. Er ikke det tilfelle, løses det enkelt ved å legge et undertaksbelegg over shingelen før montering av lekter og sløyfer.

Besøk ditt lokale byggevarehus for å se hele utvalget XL-BYGG har tilgjengelig.

Hos XL-BYGG får du gode tips og kyndig veiledning fra våre hyggelige eksperter. Vi følger deg gjerne gjennom hele prosjektet ditt, fra start til slutt – og etterpå. Uansett hva du skal bygge – Det får vi til!

Takpanner i stål

Takpanner av stål er svært holdbart og solid. Denne typen taktekking utmerker seg blant annet ved at de veier lite og er enkle å håndtere. De er gjerne ikke mer enn en drøy meter brede, opp mot 40 cm dype og veier litt over 2 kg. Dermed er de både enkle å få opp på taket og enkle å flytte rundt mens selve monteringen gjøres.

Monteringen av takpanner starter øverst ved mønet, derfra jobber du deg nedover mot raftet. Dermed kan du hele tiden trå trygt på lektene mens du beveger deg på taket. Med takstein går monteringen i motsatt retning og det blir mer upraktisk å bevege seg på taket mens du jobber.

De fleste velger å bruke profesjonelle håndverkere til arbeid på taket. Ettersom montering av takpanner også går raskere enn takstein, sparer du også kostnader på bruk av færre arbeidstimer.

AeroDek takpanner

AeroDek takpanner fra BMI har en historie tilbake til 1970-tallet og er en takpanne i stål spesielt utviklet for det nordiske klimaet. De skal tåle ekstreme mengder regn, vind og snø, og passer derfor godt til værharde kyststrøk.

AeroDek er lette i vekt, og hele taket får plass på én pall. Ståltakpannene kommer i 12 ulike farger og stoler, og passer like godt til moderne hus som tradisjonelle hus og hytter.

Hvitt murhus med flate takpanner.Hvitt murhus med flate takpanner.
Rødt hus ved sjøen med flate takpanner.Rødt hus ved sjøen med flate takpanner.

Bilder over: Takpanner kan fås med moderne design, på samme måte som du kan få flate takstein i betong eller tegl. På bildene ser du Metrotile Qube Prestige fra Mataki og Powertekk Plano fra Isola. Foto: Mataki og Isola

Flate takpanner

Både Isola og Mataki har takpanner med et mer moderne design som ser ut som flate takstein. Et uttrykk som har blitt mer og mer populært.

Flate takpanner gir et minimalistisk utseende, og passer godt til moderne funkishus.

Takpanner tåler uvær

Med takpanner får du et sikkert tak som tåler all slags vær. Takpanner av ulike slag har vært på markedet siden 1950-tallet og er godt gjennomprøvd i norske værforhold.

Solid innfesting gjør at de sitter dønn fast uansett hva slags vær som prøver seg på dem – til og med når de utsettes for vind opp til orkan styrke ligger de fint på plass. Det er ikke uten grunn at takpanner og andre typer ståltak alltid har vært en sikker vinner i værharde strøk.

Håndverker som fester takpanner.

Bilde: Solid innfesting gjør at takpanner sitter godt i allslags vær. Foto: Isola

Stålkvalitet og overflatebehandling gjør også at de holder svært lenge. I våre leverandørers produkter brukes aluzink og sinkgalvanisert stål, som beskyttes ytterligere ved å påføre en grunning. Deretter blir pannene enten lakkert eller bestrødd med granulat for å gi ønsket utseende og farge.

Isola og Mataki gir 30 til 40 års garanti på sine produkter.

Glatte takpanner

Nærbilde av svarte glatte takpanner på hvitt hus.

Bilde: Med høyglansede takpanner får du et uttrykk likt glaserte takstein. På bildet ser du Powertekk Exclusive høyglans fra Isola. Foto: Isola

Glatte eller høyglansede varianter har den store fordelen at det nær sagt ikke er risiko for mose- eller algevekst i det hele tatt. Overflaten er ganske enkelt så glatt at ingenting kan sette seg fast og danne grobunn for vekst.

På den andre siden glir snøen lettere av en slik overflate. Dermed er det oftere behov for snøfangere på tak som er tekket med glatte panner, og kan faktisk være nødvendig selv på ganske lave takfall.

Det kan komme noe mer lyd fra glatte takpanner når det regner, men både i Isolas og Matakis sortiment finnes det glatte plater som er lyddempende. De har et vinylbelegg på undersiden som gjør at lydbildet blir likt som på bestrødde plater.

Bestrødde takpanner

På bestrødde takpanner sklir ikke snøen så fort av, og behovet for snøfangere melder seg typisk først når takfallet er fra 27 grader.

En granulert overflate kan derimot være noe mer utfordrende når det gjelder begroing, men her spiller også forhold som sol og skyggeforhold, trær i nærheten av huset og lignende inn.

Både Decra og Metrotile har dessuten avrundet bestrøing i stedet for tradisjonelt skiferstrø, som reduserer muligheten for begroing da soppsporer og lignende lettere vaskes av i regnvær.

Generelt er bestrødde plater best på å dempe lyd, og i en normalt isolert bolig er det ikke noe forskjell i lydbildet ved regnvær om det ligger takstein eller bestrødde plater på taket.

Hos XL-BYGG fører vi et stort utvalg takpanner. Det er bare å ta kontakt med ditt lokale byggevarehus for å få vite mer og ta en kikk på hvilke alternativer som finnes.

Bygge selv? Det får vi til!

XL-BYGG er en ekte byggevarehandel med fagfolk som hjelper både privatkunder og profesjonelle entreprenører.

Våre hyggelige eksperter følger deg gjennom ditt byggeprosjekt fra start til slutt – smått eller stort. Foretrekker du å få alt Klappet & Klart uten egeninnsats, kan vi hjelpe deg med det. Vi kan plukke varene ferdig for deg med Klikk & Hent i vår nettbutikk, mange av våre butikker har også tilhenger til utlån for deg som trenger det. 

Med XL-BYGG Byggekonto kan du få full kontroll på kostnadene ved hjelp av én felles, månedlig faktura.

Bli gjerne medlem i XL-BYGG Klubben for ikke å gå glipp av eksklusive medlemstilbud på byggevarer året rundt.

XL-BYGG – det får vi til!