XL-BYGG logoXL-BYGG logo
Trehus med takpapp.Trehus med takpapp.
Trehus med takpapp.Trehus med takpapp.

Takpapp: Alt du trenger å vite

Det finnes mange ulike tak du kan legge, men har du flatt tak eller er på jakt etter et rimelig alternativ bør du sjekke ut takpapp.

Takpapp var tidligere fremstilt av papp som var innsatt med tjære, og belegget var kjent under navnet takpapp. I dag fremstilles ikke lenger takpapp av papp, selv om navnet henger ved.

Moderne takpapp har lav vekt, ned i fire kilo per kvadratmeter og er fullstendig vanntett dersom skjøtene og kantene har blitt sveiset forsvarlig. Det har en forventet levetid på mellom 25-30 år. Takpapp kommer i flere farger, blant annet sort, rødt, grønt og grått.

Hvitt hus med takpapp.

Bilde: Takpapp legges gjerne på flate tak og pulttak, og er også populært på hyttetak og mindre tak som uteboder og garasjer. Foto: Mataki

Takpapp kan legges på flere typer tak, men det vanlige er på flate tak, pulttak, hyttetak og mindre tak som uteboder og garasjer. Har du et tak av takpapp kan utbedringer gjøres uten at du må skifte ut hele taket.

Hos XL-BYGG får du gode tips og kyndig veiledning fra våre hyggelige eksperter. Vi følger deg gjerne gjennom hele prosjektet ditt, fra start til slutt – og etterpå. Uansett hva du skal bygge – Det får vi til!

Takpapp rull

Takpapp på rull gir enkel og rask legging, og færre skjøter enn om du velger for eksempel takshingel.

Selvklebende takpapp

Du får ett-lags selvklebende takpapp som du kan legge selv. Det er enkelt å montere, og kan legges både vertikalt og horisontalt. Ved omtekking av tak er det viktig at produktet monteres i samme retning som det gamle belegget, og at ikke ny skjøt legges over gammel skjøt.

Rimelig å legge takpapp

Takpapp er et rimelig alternativ når det kommer til taktekke. Skal du ha profesjonell hjelp til å legge det, er det også billigere enn andre typer tekke som takstein av tegl og takplater av stål eller kobber.

Les også: Bør du reparere eller bytte taket?

Vær oppmerksom på at takpapp ikke nødvendigvis er et taktekke som vil øke verdien på boligen – uansett om det er nylagt eller ikke.

En annen ulempe med takpapp er at taket ikke fremstår like estetisk pent som takstein eller takplater, og med en forventet levetid på 30 år er det i utgangspunktet heller ikke like holdbart.

Hvordan legge takpapp?

Mål avstand fra møne til takfot og tilpass takpappen. Strekk ut takpappen, skråskjær 45 grader i nedre del av omlegget, fest med pappspikre i sikksakkmønster på 5 cm, fjern folien, bruk fugemasse ved skjøter og takfot og tråkk til. Pass på å dekke omlegget med neste stripe, tilpass og fest takpappen rundt gjennomføringer og monter vindskibeslag til slutt.

Utstyret du trenger:

  • Hammer
  • Festemidler
  • Tommestokk
  • Kniv
  • Fugemasse
  • Eventuelt varmluftspistol

Steg for steg:

  1. Monter takrenne, beslag og trekantlekt før du monterer takpapp.
  2. Mål avstand fra møne til takfot og tilpass rullen. Omlegget skal vende opp.
  3. Start utrullingen langs vindski på en av takets sider og form til toppen av trekantlisten. Det synlige klebefeltet skal være inn på taket, og belegget skal være ca. 5 cm ut over vindski. Fest belegget på høyeste punkt.
  4. Strekk ut takpappen til det ligger plant og fjern folie på omlegget som vender opp. Fest med pappspikre i sikksakk på synlig omlegg. Sikksakk avstand 5 cm.
  5. Skråskjær 45 grader i nedre del av omlegget ned mot takfot, påfør fugemasse på takfotbeslaget og trekantlist før du fjerner folien og tråkker til. Spikre langs vindski med 15 cm avstand.
  6. Neste stripe monteres over underliggende omlegg. Pass på å dekke over omlegget på stripen ved siden av. Fest ved å rive av omleggsfolie, spikre sikksakk i omlegget med 10 cm avstand. Skråskjær og påfør fugemasse på takfot. Fjern folien på undersiden forsiktig og tråkk godt til på omlegget.
  7. Start nede ved takfoten med restene fra siste stripe. Skråskjær i både nedre og øvre del. Tilpass til sidene og fest som beskrevet tidligere. I tillegg fester du takpappen i overkant i endeskjøt, hele bredden skal festes.
  8. Rull ut neste med 15 cm omlegg. Tilpass, skråskjær i nedre hjørne og fest. Husk fugemasse i endeskjøt. Fjern underliggende folie og tråkk til.
  9. Feste rundt gjennomføringer og pipe: Tilpass takpapp ned rundt pipa fra oversiden, beregn nok til å overlappe takpappen på nedsiden av pipa. Legg med strøsiden ned. Monter pipebeslaget. Tilpass takpapp rundt sidene på pipebeslaget og fest med fugemasse og pappspiker på omlegget.
  10. I kilrenner: Strekk ut takpappen og fest med pappspiker i sikksakkmønster, 5 cm avstand. Tilpass fra de ulike sidene slik at den synlige delen av kilrennen blir 30 cm bred. Påfør fugemasse, tråkk til og fest med spiker på tilstøtende sideomlegg.
  11. Til slutt renskjærer du ved takfot, vindski og monterer vindskibeslag.

Tips! For enklere skjæring, varmer du opp kniven med varmepistol.

Kan jeg legge takpapp på flatt tak?

Ja, har du et flatt tak på hus eller utebod, kan du velge takpapp som taktekke. Takfall må være minst 3 grader. Ettersom takpapp er et svært tett materiale, kreves det god ventilasjon. Du kan legge takpapp på undertak av kryssfinér eller trebord.

Til flatt tak er det begrenset hvilke taktekker du kan velge mellom, og takpapp kan derfor lønne seg. Har du et tak som heller, har du derimot flere valg.

Les også: Takshingel

Kan jeg legge takpapp på gammel papp?

Du kan legge ny takpapp på gammel papp. Det er viktig å feie rent det gamle takpappen, rense det for eventuell mose og alger, og sjekke taket for skader. Det er viktig at alle åpninger langs kanten av det nye belegget sitter tett mot den gamle, slik at det ikke kan trenge vann inn mellom lagene.

Du kan legge både takpapp på rull og takshingel på gammel takpapp.

Vedlikeholde og male takpapp

Gjennomfør jevnlig inspeksjon av takpappen på huset. Det gjør du ved å sjekke skjøtene og kanter, finner du skader i sveisen må disse utbedres. Blir takpappen slitt kan du også male den.

Les også: Male takstein

Bygge selv? Det får vi til!

XL-BYGG er en ekte byggevarehandel med fagfolk som hjelper både privatkunder og profesjonelle entreprenører.

Våre hyggelige eksperter følger deg gjennom ditt byggeprosjekt fra start til slutt – smått eller stort. Foretrekker du å få alt Klappet & Klart uten egeninnsats, kan vi hjelpe deg med det. Vi kan plukke varene ferdig for deg med Klikk & Hent i vår nettbutikk, mange av våre butikker har også tilhenger til utlån for deg som trenger det. 

Med XL-BYGG Byggekonto kan du få full kontroll på kostnadene ved hjelp av én felles, månedlig faktura.

Bli gjerne medlem i XL-BYGG Klubben for ikke å gå glipp av eksklusive medlemstilbud på byggevarer året rundt.

XL-BYGG – det får vi til!