Nytt tak? Dette må du vite om takplater og takstein
Taket er husets femte fasade, og hva slags tekking du velger har mye å si for hvordan huset fremstår. Svært ofte står valget mellom takstein og takplater.
Er taket ditt eldre enn 20 år, eller har du oppdaget tegn på skade? Da er det på tide med en taksjekk for å se om du må planlegge et bytte av tak.
Visste du at et mer krevende klima med mye regn og vind nå regnes som normalt, sammenlignet med været vi hadde for 20-30 år siden?
Frem til 2020 lå klimadata for 1961-1990 til grunn for vår klimanormal, men fra og med 2021 sammenlignes dagens vær med normalperioden 1991-2020. Det betyr at varmt, vått og vindfullt vær ikke lenger regnes som «mot normalt», men rett og slett er noe vi i høy grad må ta hensyn til.
Våre eksperter hjelper deg med å sjekke tilstanden på taket. Må taket byttes hjelper vi deg med hele prosjektet, fra befaring og pristilbud, til ditt nye tak er på plass – Klappet & Klart.
Med jevnlig vedlikehold øker også sjansen for å oppdage og fikse småfeil før de utvikler seg til større skader.
Det kan for eksempel innebære å rengjøre og reparere takrenner, bytte ut tetningslister og skifte ut vindskier og gavler.
Ødelagt takstein betyr ikke at hele taket må byttes. Det er undertaket som står for den faktiske beskyttelsen. Det er først når dette ikke lenger holder tett, at problemene oppstår.
Oppdages det råteskader, lekkasje eller at takkonstruksjonen er for dårlig, må du vurdere å legge nytt tak.
Bilde: Tid for taksjekk? XL-BYGG tilbyr gratis befaring av bolighus med fagfolk innen en radius av 40 km fra ditt nærmeste byggevarehus. Foto: BMI
Kostnaden for å bytte tak er avhengig av hvor mye som må gjøres. Å bare vurdere en kvadratmeterpris er som regel misvisende.
Ulike elementer prises forskjellig, og forskjellig takdekke krever ulikt tilleggsutstyr. XL-BYGG gir deg totalpriser på det samme taket på tvers av leverandører og typer tak, slik at du lettere kan sammenligne priser.
Taket er kanskje den viktigste delen av boligens fasade, men også den flaten som er mest utsatt for vær og vind.
I kystnære strøk på Vestlandet og i Nord-Norge har takkonstruksjonene lenge vært nødt til å tilpasses været. Nå ser vi i økende grad mer ekstremvær over hele landet. Uansett om huset har shingel, betongstein, stål, teglstein eller skifer, er det viktig å sjekke at det er i god stand.
Dersom taket er eldre enn 20 år, eller du har oppdaget tegn på skade, er det på tide med en taksjekk. XL-BYGG tilbyr gratis befaring med fagfolk på bolighus innenfor en radius av 40 km fra ditt nærmeste byggevarehus.
Over ser du: Lindab Designprofil takplater, takplater i stål har vært benyttet til taktekking i Norge i lang tid. Skarpnes Enkelkrum takstein, tegltakstein har en forventet levetid på 75 år eller mer, og blir bare vakrere med årene. Foto: Lindab og Skarpnes
Selv om det er kostbart, er det flere fordeler ved å bytte taket. Et nytt tak minsker risikoen for følgeskader, og vil i det lange løp skåne deg for fuktige overraskelser.
Du kan få oppdatert isolasjonen, noe som også påvirker boligens energibehov i positiv forstand.
Ved å velge kvalitetsløsninger på undertaket, kan du få et tak som holder tett i 60-70 år. Moderne takstein eller takplater kan også gi huset et helt nytt uttrykk.
Å bytte tak er en investering som ved siden av å ha funksjonell og estetisk verdi, og i sum vil alt dette i mange tilfeller gi økt verdi på boligen din.
Taket er husets femte fasade, og hva slags tekking du velger har mye å si for hvordan huset fremstår. Svært ofte står valget mellom takstein og takplater.
Ved å velge takstein får du et støydempende og værbestandig tak i mange tiår. Av takstein-typer kan du velge mellom et rikt utvalg profiler, farger og overflatebehandlinger.
Mange prioriterer utseende når de pusser opp låvebygningen. Samtidig er store tak på driftsbygninger værutsatte, og kan med fordel tekkes med noe annet enn takstein.
Når du skal legge platetak på boliger og hytter, er stålplatetak eller takplater i aluminium de mest vanlige typene på markedet.