XL-BYGG logoXL-BYGG logo
Funkishus med båndtekket tak.Funkishus med båndtekket tak.
Funkishus med båndtekket tak.Funkishus med båndtekket tak.

Nytt tak? Dette må du vite om takplater og takstein

Taket er husets femte fasade, og hva slags tekking du velger har mye å si for hvordan huset fremstår. Svært ofte står valget mellom takstein og takplater.

Gjør vi et grovt skille mellom de mest vanlige taktekkingsproduktene på markedet i dag, kan vi si at det enten dreier seg om tekking som lektes opp og tekking som ikke lektes opp.

Eksempler på førstnevnte er takstein i betong eller tegl, samt takplater, også kalt takpanner.

Takplater eller takstein?

Når du skal velge mellom takplater og takstein må du ta hensyn til husets stil og utseende, om taket er dimensjonert for vekten av taktypen du ønsker og klima. Med tanke på vedlikehold bør du også tenke over hvor slitesterkt taket er.

Har du takpapp eller platetak i dag, men vil bytte til takstein av betong eller tegl? Da skal du vite at begge typer takstein tilfører svært mye vekt til taket ditt, og det er ikke sikkert at takkonstruksjonen tåler det.

Før du går videre med planene om å legge takstein, bør du derfor kontakte fagfolk for å få en vurdering av hva konstruksjonen tåler.

Er det nødvendig å bytte tak? Bestill gratis taksjekk her

Hos XL-BYGG får du gode tips og kyndig veiledning fra våre hyggelige eksperter. Vi følger deg gjerne gjennom hele prosjektet ditt, fra start til slutt – og etterpå. Uansett hva du skal bygge – Det får vi til!

Moderne funkishus i svart med sort tegltakstein av typen Domino fra Skarpnes.Moderne funkishus i svart med sort tegltakstein av typen Domino fra Skarpnes.
Hvitt hus med rød takstein fra Benders.Hvitt hus med rød takstein fra Benders.

Bilder over: Takstein i tegl av typen Domino fra Skarpnes og rød takstein fra Benders. Foto: Skarpnes & Benders

Valg av takstein

Selv om takplater har vært mye brukt i store deler av Norge, er det ikke til å komme unna at takstein anses av mange som det mest klassiske valget av taktekking. Og aller mest klassisk er takstein laget av tegl.

Med tegl på taket får du et rent og svært slitesterkt naturmateriale som velges i prosjekter der kvalitet, estetikk og holdbarhet er viktig. Tegltakstein har en forventet levetid på 75 år eller mer, og blir bare vakrere med årene.

Hvitt sørlandshus med burgunderfarget betongtakstein.

Bilde: Takstein av typen Zanda fra BMI. Foto: BMI

De siste tiårene har det også blitt mer og mer populært å velge takstein av betong. Denne typen takstein er noe rimeligere enn takstein av tegl, men kan skilte med svært gode kvaliteter når det gjelder å tåle norske værutfordringer, slik som regnfylte høststormer, barske vintre og høye sommertemperaturer.

Betongtakstein er dessuten gjennomfarget uansett hva slags farge du velger, og gir deg en taktekking med forventet levetid på 50 år eller mer.

Les også: Ulike takstein-typer

Både betongtakstein og takstein av tegl kan fås i flate varianter. I utgangspunktet passer denne typen stein ypperlig på moderne bygg, men flate takstein kan også være et godt valg på mer tradisjonelle hus.

Sjønært hus med integrerte solcellestein på taket

Bilde: Visste du at man nå kan få takstein med integrerte solceller? Foto: Skarpnes

Skarpnes har også flate takstein med integrerte solceller. Solcelletakstein har de samme egenskapene som en ordinær takstein når det gjelder vanntetthet og estetikk, samtidig som de lager strøm.

Les mer om solceller på tak her.

Sorte takplater fra Plannja på et hus som ligger flott til nede ved sjøen.Sorte takplater fra Plannja på et hus som ligger flott til nede ved sjøen.
Hus med sorte takplater som ser ut som tradisjonell takstein.Hus med sorte takplater som ser ut som tradisjonell takstein.
Dansk sommerhus med sort platetak fra Mataki.Dansk sommerhus med sort platetak fra Mataki.

Bilder over: Her ser du takplater fra Plannja, Isola og Mataki. Foto: Plannja, Isola & Mataki

Valg av takplater

Mange tenker nok at takpanner eller takplater er et nytt fenomen, men stålplatetak har vært benyttet til taktekking i Norge i lang tid. Det gjelder særlig langs kysten, hvor vær og vind ofte kan gi store utfordringer for taktekkingen. Da er takpanner, som er uknuselige og utviklet for å tåle ekstreme mengder regn, vind og snø, et svært godt valg.

Les også: Platetak: Dette er forskjellene

Med dagens utvalg av profiler og overflatebehandlinger, har imidlertid takplater blitt et populært valg i alle deler av landet. I dag får du både takplater med klassiske bølgeprofiler som ser ut som tradisjonell takstein og takplater med mer moderne utførelse.

Rent teknisk har takplater en kjerne av stål som er behandlet for å gi lang levetid. Tidligere, og på rimeligere varianter, kan dette være galvanisert stål.

I dag er det som oftest aluzink, som noen ganger er tilsatt magnesium for å heve levetiden ytterligere. Stålkjernen er beskyttet med en grunning, og deretter enten lakkert eller bestrødd med granulat for å gi ønsket utseende og farge. Lakkerte plater kan leveres i både høyglanset og matt utførelse.

Se også: Nye takrenner? Se vårt utvalg takrenner og beslag her

Tradisjonelt platetak med takstein-utseende.

Bilde: Takplate fra Arcelor Mittal. Foto: Arcelor Mittal

Bestrødde eller lakkerte takplater

Forskjellene på bestrødde og lakkerte plater er ikke veldig store, og valget mellom ulike overflatebehandlinger er i første rekke et spørsmål om smak og behag.

Bestrøingen på granulerte plater gjør imidlertid at platen får noe bedre beskyttelse og dermed noe lenger levetid. Med granulerte plater kan det også være at du ikke trenger snøfangere, da snøen ikke sklir så lett av dem. Med lakkerte plater bør du ha snøfangere fra tre graders takfall, mens på granulerte plater klarer du deg med snøfangere fra ca 27 graders takfall.

Lakkerte plater reduserer på sin side utfordringer knyttet til mose og grønske. Da den lakkerte overflaten er så glatt, er det ganske enkelt mindre fare for at sporer setter seg, samt at de skylles lettere av ved nedbør.

Takplater med lydisolering

Mange tenker nok at stålplater gir opphav til mye lyd når det regner, men med moderne takpanner i stål trenger det ikke å være slik. På granulerte plater vil faktisk ikke lyden av regn skille seg nevneverdig fra f.eks. takstein eller takshingel.

På lakkerte plater vil du kunne få en trommelyd, men i nyere hus med tykke isolasjonslag er dette sjelden plagsomt. Bor du i et eldre hus med mindre isolasjon, eller bare vil sikre deg, skal du vite at det finnes ståltakpanner med lyddemping. Velger du slike får du en lydprofil tilsvarende granulerte plater.

Vi hjelper deg med hele prosjektet!

Når vi sier at vi tar hele jobben, så mener vi det. Alt du trenger å gjøre er å fortelle oss om prosjektet ditt, så tar vi en befaring og gir deg et tilbud på hele jobben.

Nytt tak på hytta

Når du skal velge nytt tak på hytta, er det to ting du i hovedsak bør tenke på: klimaet der hytta ligger og utseende.

Dersom hytta ligger utsatt til, for eksempel i kystnære strøk med røft klima, er det viktig å at taktypen du velger tåler dette. Takplater er et slikt type tak. Når det kommer til utseende er det viktig å tenke over takets profil og farge, slik at hytta får et helhetlig uttrykk.

Til hytta kan du i tillegg til takplater for eksempel gå for takshingel eller takpapp. Ønsker du et klassisk utseende får du dette med takstein. Det blir også vanligere å velge solceller til taket på hytta, da er takstein med integrerte solceller et alternativ.

XL-BYGG har takprodukter fra kjente merkevarer som Armat™, BMI Group (tidligere Icopal og Zanda), Isola, Mataki og Skarpnes. Kom gjerne innom for en prat med en av våre hyggelige eksperter i ditt lokale byggevarehus, vi hjelper deg gjerne med å finne den rette løsningen for ditt hus eller hytte.

Bygge selv? Det får vi til!

XL-BYGG er en ekte byggevarehandel med fagfolk som hjelper både privatkunder og profesjonelle entreprenører.

Våre hyggelige eksperter følger deg gjennom ditt byggeprosjekt fra start til slutt – smått eller stort. Foretrekker du å få alt Klappet & Klart uten egeninnsats, kan vi hjelpe deg med det. Vi kan plukke varene ferdig for deg med Klikk & Hent i vår nettbutikk, mange av våre butikker har også tilhenger til utlån for deg som trenger det. 

Med XL-BYGG Byggekonto kan du få full kontroll på kostnadene ved hjelp av én felles, månedlig faktura.

Bli gjerne medlem i XL-BYGG Klubben for ikke å gå glipp av eksklusive medlemstilbud på byggevarer året rundt.

XL-BYGG – det får vi til!