XL-BYGG logoXL-BYGG logo
Nærbilde av takstein på hustak.Nærbilde av takstein på hustak.
Nærbilde av takstein på hustak.Nærbilde av takstein på hustak.

Vaske takstein: Slik gjør du

Å vaske takstein er viktig for at taket skal vare i mange år, og det krever ikke mye av deg. Med kost, vann og hageslange eller høytrykkspyler får du jobben gjort.

Det er flere måter å vaske takstein på, men det viktigste er å huske at den skal behandles så skånsomt som mulig.

Les også: Alt om takstein

Du bør ta en årlig sjekk av taket, og samtidig med dette kan du vaske taksteinen. Ved jevnlig vedlikehold og sjekk får du et tak som varer.

Hos XL-BYGG får du gode tips og kyndig veiledning fra våre hyggelige eksperter. Vi følger deg gjerne gjennom hele prosjektet ditt, fra start til slutt – og etterpå. Uansett hva du skal bygge – Det får vi til!

Slik vasker du takstein

Fjern blader og annet rusk fra taksteinene med en kost og vask taksteinen med en hageslange eller høytrykkspyler fra toppen og ned. Rens deretter takrennen for å sikre at regnvannet kan renne unna.

Steg for steg:

  1. Fjern jord, blader og annet organisk materiale fra taksteinene. Du kan bruke hendene eller en kost.
  2. Bruk en hageslange eller høytrykkspyler til å vaske taksteinen. Finn riktig dyser (vannstråle) og trykk. Når du skal spyle taket, spyler du ovenfra og ned.
  3. Når du har vasket taksteinen ferdig går du over med alge- og mosefjerner, følg anvisningen på flasken.
  4. Når du er ferdig med å vaske taket er det viktig å rense ut av takrenner og rør, slik at regnvann kan renne unna ved neste regndag.

Husk! Spyl alltid "med" taksteinen, altså i den retningen vannet renner. Ellers risikerer du å få vann inn under taksteinen.

Finner du ødelagte takstein når du sjekker taket eller mens du vasker, må disse byttes.

Har du fått mose på taksteinen kan du spyle den bort med hageslange eller høytrykkspyler, og vaske med mose- og algefjerner. Sitter mosen løst, kan du også prøve med kost og vann.

Vaske takstein med høytrykkspyler

Du kan vaske takstein med høytrykkspyler, men det er viktig ikke å bruke for høyt trykk, da kan taket ta skade. Vær særlig forsiktig med overflatebehandlet og ru takstein. Du bør også tenke over taksteinens alder og tilstand.

Tips! For å slippe å ta med høytrykkspyleren opp på taket, kan du bruke en ekstra lang høytrykkslange.

Dropp såpe når du vasker takstein

Tidligere var det anbefalt å bruke ulike såper og kjemikalier, som for eksempel kraftvask, når man vasket taket. Det er ikke nødvendig, ikke bra for miljøet og har minimal effekt. Å bruke såpe på taket vil også gjøre det svært glatt, og det kan oppstå farlige situasjoner.

Husk at når du arbeider i høyden, er det viktig å ha nødvendig sikkerhetsutstyr slik at du kan jobbe trygt.

Les også: Male takstein

Bygge selv? Det får vi til!

XL-BYGG er en ekte byggevarehandel med fagfolk som hjelper både privatkunder og profesjonelle entreprenører.

Våre hyggelige eksperter følger deg gjennom ditt byggeprosjekt fra start til slutt – smått eller stort. Foretrekker du å få alt Klappet & Klart uten egeninnsats, kan vi hjelpe deg med det. Vi kan plukke varene ferdig for deg med Klikk & Hent i vår nettbutikk, mange av våre butikker har også tilhenger til utlån for deg som trenger det. 

Med XL-BYGG Byggekonto kan du få full kontroll på kostnadene ved hjelp av én felles, månedlig faktura.

Bli gjerne medlem i XL-BYGG Klubben for ikke å gå glipp av eksklusive medlemstilbud på byggevarer året rundt.

XL-BYGG – det får vi til!