Proff: Hjelp kunden med å velge riktige vinduer
Det viktigste du bør ha kontroll på når du som håndverker skal gi råd til kundene dine om nye vinduer, handler om egenskaper som ikke er synlig for det blotte øyet.
Et tett tak er boligens viktigste beskyttelse mot vær og vind. Derfor er det også ekstra viktig med gode tetteprodukter som er montert riktig.
For å unngå vanlige feil med tetteprodukter, er det viktig å montere ting riktig og sikre at kuldebroer og luftlekkasjer minimaliseres.
Hunton Vindtett er en diffusjonsåpen vindsperre, som har eksistert i mer enn 50 år. Dette er en vindavstivende og robust vindsperre som bryter kuldebroer og isolerer godt. Den løser enkelt oppgaven med å tette overgangen mellom vegg og tak.
Den leveres i flere tykkelser, med og uten fals, og kan leveres tilpasset på kundemål. Hunton Vindtett er en fornybar råvare fra miljøsertifisert skogbruk og har også en svært lav Sd-verdi på 0,2. For å få teknisk godkjenning fra SINTEF må Sd-verdien være 0,5 eller lavere. Sd-verdien er mål på materialets vanndampdiffusjonsmotstand.
Hos XL-BYGG får du gode tips og kyndig veiledning fra våre hyggelige eksperter. Vi følger deg gjerne gjennom hele prosjektet ditt, fra start til slutt – og etterpå. Uansett hva du skal bygge – Det får vi til!
Ved overgang vegg/tak med gjennomgående sperreutstikk hvor sperrefot stikker ut forbi vegglivet, kan du skjære ut dimensjonen i Hunton Vindtett, for deretter å føre platen opp til overkant kubbing. Kubbingen mellom sperrer anbefales da det også sikrer god klemfunksjon for undertak. Dette vil gjøre at man kan klemme platene godt mot kubbingen og fuge mellom plate og sperreutstikk.
Alle skjøter og ender spikres med senter 100 mm og klemmes med lekter.
– For å sikre god tetting mellom vegg og tak med gjennomgående sperreutstikk, kan det i noen tilfeller være hensiktsmessig å supplere med duk/rullprodukt, sier Anette S. Strømberg i Hunton.
Klem duken mellom undertaket og den tverrgående kubbingen. Deretter føres duken rundt og ned på undersiden av sperreutstikket, hvor du klemmer den bak den øverste lekten på vindtettplaten på veggen.
Se mer detaljert monteringsanvisning med bilder her.
Bilde: Løse utstikk kan utføres på ulike måter. Her ser du hvordan Hunton Vindtett føres mot Hunton Undertak for å sikre god tettefunksjon. Foto: Hunton
Hunton Undertak er en porøs trefiberplate som er undertak og vindsperre i en og samme plate. Det vil si at platen kun har lufting av takkonstruksjonen på oversiden av undertaket og man slipper å legge inn luftespalte mellom undertaket og vegg. Den benyttes til isolerte skrå tretak.
Hunton Undertak gir god vindavstiving som gjør at det ikke er nødvendig med skråband i tillegg. Produktet kan brukes til både nybygg og rehabilitering, og platen kan legges direkte på gammel taktro. Isolasjon kan deretter legges til i underkant av den gamle taktroen. Platen leveres med not og fjær på alle fire sider, som gjør dem svært enkle å legge.
Les også: Tetting av tak – velg riktig løsning
Det er viktig å ikke benytte pustende produkter rundt gjennomføringer selv om man har pustende undertak. Dette er små, men utsatte arealer og det gjør ingenting om det er redusert mulighet for dampgjennomgang i mindre partier av taket. Det er et bedre alternativ enn at det oppstår lekkasje.
Kritiske punkter for lekkasje kan være rundt piper og kasser.
Tape er den vanligste feilen ved montering av vindsperre. Ifølge Roger Mikalsen i Mataki Norge er det en overdreven bruk av tape på norske byggeplasser.
Når du monterer vindsperre, skal du bruke tape og klemlister kombinert. Det ene fritar ikke det andre og begge fungerer best i kombinasjon.
Bilde: For å få et tett tak, er riktig montering viktig. Foto: Mataki
Dampsperre blir ofte byttet med pustende produkter som dampbremser og intelligente dampsperrer.
Mange tenker at gamle hus må puste, men et hus skal puste basert på ventilasjon og ikke gjennom veggen. Særlig gamle hus som får oppgradert isolering er avhengig av å få gode dampsperrer i tillegg for at det ikke skal oppstå kondensskader.
Ved montering av mansjetter er det viktig å sørge for et stødig underlag. Står mansjetten utsatt til, som for eksempel på et tak, benytt gjerne klemlist i tillegg.
Det viktigste du bør ha kontroll på når du som håndverker skal gi råd til kundene dine om nye vinduer, handler om egenskaper som ikke er synlig for det blotte øyet.
Les våre beste tips til hvordan du kan hjelpe dine kunder med å spare strøm på å etterisolere og vindtette riktig – og hva du må unngå.
Med disse produktene går isoleringsjobben unna. Her får du løsninger som er sikre, gode og enkle å jobbe med.
Med riktig undertak og rett montering av tetteprodukter får kundene dine en fuktsikker og energieffektiv bolig. Sjekk om du tar de riktige valgene her.
Uavhengig av om byggeplassen er inne eller ute, er fallsikring en viktig del av HMS-arbeidet. Det kan nemlig oppstå store skader selv fra mindre høyder.
Som PROFF hos XL-BYGG, er du vår prioriterte kunde. Du får tilgang til PROFFNETT, som skal være markedets beste digitale verktøy for proffen.
Dette er en døgnåpen netthandel og prosjektverktøy som gir deg full tilgang til dine avtalepriser og aktive prosjekter uansett hvor du befinner deg. Spør etter tilgang i ditt lokale XL-BYGG varehus, eller register deg her.
Eksisterende PROFF-kunder kan logge inn her.
Vi bistår også våre PROFF-kunder med tekniske tjenester, kurs- og kompetanseheving, verktøy og festemidler og produkter til byggeplassen.
Som PROFF hos oss får du en samarbeidspartner som er konkurransedyktige på pris, og helt rå på oppfølging.
Hver måned sendes også nyhetsbrevet Proffen ut med eksklusive PROFF-rabatter, nyheter og tips fra våre fagfolk og leverandører, meld deg på her. Vi i XL-BYGG lover ikke mer enn vi kan holde – og vi holder det vi lover.
Det får vi til!