XL-BYGG logoXL-BYGG logo
Mann som legger undertak.Mann som legger undertak.
Mann som legger undertak.Mann som legger undertak.

Tetting av tak: Slik velger du riktig løsning

Med riktig undertak og rett montering av tetteprodukter får kundene dine en fuktsikker og energieffektiv bolig. Sjekk om du tar de riktige valgene her.

– For å gjøre ting riktig fra start, er det viktig å prosjektere jobben før man starter opp.

Roger Mikalsen, produktsjef i Mataki Norge, forteller at så godt som alle feil som gjøres på byggeplassen skyldes dårlig prosjektering før oppstart. Dermed velges det også feil løsninger når man står midt i det.

For å unngå lekkasjer gjelder det å velge riktig løsninger til type tak, både når du skal legge nytt og ved rehabilitering av tak på eldre boliger.

Levetiden til et tak regnes å være fra 30 til 50 år. Dette vil variere avhengig av produkt og løsning. Hos XL-BYGG møter du erfarne proffselgere som hjelper deg med å ta de rette valgene i hvert enkelt prosjekt du jobber med.

Vi har her tatt en prat med noen av våre leverandører om deres forskjellige produkter til tetting av tak – og ikke minst hvilke feil du må se opp for:

Mataki undertak på hustak.

Bilde: Forenklet undertak er enkelt og raskt å legge. Foto: Mataki

Forenklet undertak

Forenklede undertak er en samlebetegnelse for ulike undertaksmaterialer av kartongplater, trefiberplater og rulleprodukter. Denne typen undertak er gjerne diffusjonsåpne og kan dermed legges direkte på taksperrene, uten lufting mellom isolasjonen og undertaket.

Fordelen med forenklet undertak, er at det er enklere og raskere å legge enn tradisjonelt undertak.

– For en som jobber på tak, er det alltid viktig å tenke sikkerhet, sier produktteknisk rådgiver Thomas Gjessing i Isola.

Det gjelder også ved montering av forenklet undertak. Isola Tyvek Pro Safe er et nytt, sterkere og sikrere undertak med kraftigere armering og tykkere beskyttelsesfilt enn tidligere tilsvarende versjoner.

Pro Safe er testet hos SINTEF og har bestått testen mot gjennomtramp med god margin. Undertaket tåler 2,4kN på en fot som måler 10 x 10 cm. Det gir trygghet for håndverker og sikrer god kvalitet og lang levetid for boligeier.

Illustrasjon av Isola Tyvek Pro Safe undertak.

Bilde: Det er viktig at forenklede undertak forsterkes i vinkelrenner. Her vist med bruk av asfalt undertaksbelegg. Illustr.: Isola

Fallsikring redder liv

Fall er en av de hyppigste årsakene til arbeidsulykker innen bygg- og anleggsvirksomhet, og fallsikring er en nødvendighet. Det er et forebyggende tiltak for å unngå fall og skader og gir alle som arbeider på tak en tryggere arbeidshverdag

Fall Safe Takpakke Komfort fra Grove Knutsen er en komplett fallsikringspakke for arbeid på tak. Den inneholder sele som tåler brukerverkt opptil 120 kilo, tau på 20 meter med fallbrems, en forankringsslynge, fotløkke, karabinkroker og sekk til oppbevaring.

Tips! Husk at fallsikringsutstyr skal godkjennes hver 12. måned.

Trenger du fallsikringskurs og stillaskurs? XL-BYGG tilbyr begge kurs via vår kursleverandør. Begge kursene er pålagt dersom du skal jobbe i høyden i henhold til Arbeidstilsynets forskrifter.

Les også: Sikring av folk og utstyr på byggeplassen

Hos XL-BYGG får du gode tips og kyndig veiledning fra våre hyggelige eksperter. Vi følger deg gjerne gjennom hele prosjektet ditt, fra start til slutt – og etterpå. Uansett hva du skal bygge – Det får vi til!

En feil som ofte gjøres

En typisk feil mange gjør når man benytter forenklet undertak, er at man glemmer forsterkning i kilrenner. Dette er spesielt utsatte områder som også Byggforsk har klare anbefalinger på hvordan man skal løse.

– Dette slurves det mye med. Det forårsaker ofte problemer både under byggeperioden og etter at huset er ferdig, påpeker Roger Mikalsen i Mataki Norge.

Mann som legger nytt tak for bolig for å tette igjen taket.

Bilde: For en som jobber på ta er det alltid viktig å tenke sikkerhet – forenklede undertak bør ha godkjenning mot gjennomtramp. Foto: Isola

Rehabilitering av eksisterende tak

På eldre boliger kan det være usikkerhet knyttet til valg av undertak.

– Ved rehabilitering av tak på eldre boliger ser vi ofte at det kan velges feil løsning, forteller Thomas Gjessing i Isola.

Mange tror det er best å erstatte den gamle takpappen med diffusjonsåpent, forenklet undertak. Grunnen er gjerne usikkerhet knyttet til om tak som er isolert har tilstrekkelig med lufting, eller at det er et kaldloft som senere skal isoleres og kanskje innredes som loftstue eller soverom. Da kan det være en fordel å slippe å bygge lufting mellom isolasjonen og undertaket.

– Når du skal velge undertak er det imidlertid viktig å se dette i sammenheng med valg av taktekking, boligens takvinkel og også tenke over de lokale klimaforholdene. Du må også sjekke hva slags taktro boligen har. Består denne av damptette takplater vil diffusjonsåpent undertak ha liten verdi, sier Gjessing.

Les mer om taktekking her.

Her bruker du asfaltundertaksbelegg

Gjessing i Isola anbefaler å erstatte gammel takpapp med asfaltundertaksbelegg dersom taket har lavt takfall og loftsrom som ikke skal benyttes som oppholdsrom. Det samme skal du velge dersom ny taktekking har et materiale, omlegg eller profil som slipper inn mye lekkasje- og kondensvann, eller om boligen ligger ubeskyttet i et område med mye slagregn, som ved sjøen.

Mann som legger asfalt undertaksbelegg.

Bilde: Asfalt undertaksbelegg er en fuktsikker og robust løsning både ved nybygg og rehabilitering av tak. Foto: Isola

Asfaltundertaksbelegg gir svært god tetthet og er robuste og fuktsikre produkter.

– Det er en sikker løsning, spesielt når det gjelder tetting rundt stiftefester for taksløyfer og andre kritiske detaljer som gjennomføringer, gradrenner og takvinduer mm.

Undertak til bratt tak med loftsrom

Har boligprosjektet bratte tak som er isolert eller skal isoleres, er også asfaltundertaksbelegg et godt valg, men her kan du gjerne også velge en diffusjonsåpen løsning med forenklet undertak.

– Igjen må du imidlertid vurdere type taktekking, beliggenhet og hvor lenge undertaket blir eksponert før taket ferdigstilles.

Bruk sløyfebånd

Illustrasjon av tak hvor det er brukt sløyfebånd.

Bilde: Sløyfebånd hindrer effektivt lekkasjer ved stiftefester. Illustr.: Isola

Thomas Gjessing i Isola tipser om å bruke sløyfebånd i forbindelse med forenklede undertak. Det selvklebende båndet monteres under taksløyfene og sørger for en vanntett og sikker tetting rundt spiker- og skrufester. Dette vil hindre lekkasjer både i byggeperioden og etter at taket er ferdigstilt.

Ekte byggevarehandel – for ekte fagfolk

Som PROFF hos XL-BYGG, er du vår prioriterte kunde. Du får tilgang til PROFFNETT, som skal være markedets beste digitale verktøy for proffen.

Dette er en døgnåpen netthandel og prosjektverktøy som gir deg full tilgang til dine avtalepriser og aktive prosjekter uansett hvor du befinner deg. Spør etter tilgang i ditt lokale XL-BYGG varehus, eller register deg her.

Eksisterende PROFF-kunder kan logge inn her.

Vi bistår også våre PROFF-kunder med tekniske tjenester, kurs- og kompetanseheving, verktøy og festemidler og produkter til byggeplassen.

Som PROFF hos oss får du en samarbeidspartner som er konkurransedyktige på pris, og helt rå på oppfølging.

Hver måned sendes også nyhetsbrevet Proffen ut med eksklusive PROFF-rabatter, nyheter og tips fra våre fagfolk og leverandører, meld deg på her. Vi i XL-BYGG lover ikke mer enn vi kan holde – og vi holder det vi lover.

Det får vi til!