4 smarte snekkertips: Kjapp og effektiv oppussing av oppholdsrom
Med disse fire smarte tipsene kan du spare både deg og sluttkunden for tid og penger på byggeprosjektet.
Gipsplater gir godt underlag for slette og fine overflater for både tapet og maling, men velg riktig plate til ditt formål.
Når du skal gi råd til kundene dine i valg av gipsplater til et byggeprosjekt, er det viktig å minne kunden på de ulike egenskapene til gipsplater for å unngå at de kun går etter pris.
Hos XL-BYGG får du gode tips og kyndig veiledning fra våre hyggelige eksperter. Vi følger deg gjerne gjennom hele prosjektet ditt, fra start til slutt – og etterpå. Uansett hva du skal bygge – Det får vi til!
Det viktigste å tenke på er hva gipsplaten skal utsettes for. Skal den brukes i våtrom, bør man velge en gipsplate med lavt fuktopptak. Skal den tåle litt ekstra skal du velge hardere gipsplater.
Når du bygger nytt eller pusser opp er det viktig å tenke brannsikkerhet. Gips er et ubrennbart materiale og gipsplater er derfor et godt valg på innvendig vegger.
Gipsplater består av gips med krystallvann, papp og luftporer. Krystallvannet omdannes til H2O når det varmes opp, og bidrar derfor til at gipsplatene kjøles ned og hemmer brann.
Gyproc PROTECT F Klima Branngipsplate har meget gode brannbeskyttende egenskaper. Siniat Branngips fra BMC AS er et annet eksempel på en gipsplate som egner seg der kravene til brannmotstand er høye.
Med strengere klima- og miljøkrav er det viktigere enn noen gang å tenke bærekraftig.
Klima-serien fra Gyproc er CO2-fritt produsert på fabrikken deres i Fredrikstad, hvor hele produksjonen går på elektrisk kraft. Platene har derfor rundt 70 prosent lavere CO2-avtrykk enn gipsplater som er fremstilt på tradisjonelt vis, ved bruk av gass.
I Klima-serien finner du platene: Gyproc Normal Klima, Gyproc Normal Foring Klima, Gyproc ROBUST Klima, Gyproc PROTECT F Klima, Gyproc ErgoLite Klima, Gyproc Vindtett Klima, Glasroc X Klima, Gyproc Plank Klima, Gyproc Byggplate Klima.
Hvilken gipsplate det lønner seg å velge, avhenger også av hvor den skal monteres. Skal det settes opp en vegg med ekstra lydisolasjon, for eksempel mellom stue og soverom, bør du velge en gipsplate med lyddempende egenskaper som kan forsterke effekten fra den øvrige konstruksjonen.
Gipsplater egner seg nemlig spesielt som lydskillende bygningsdeler på grunn av forholdet mellom vekt og stivhet. Det gjør at gipsplater effektivt kan absorbere lydenergi og gir en bedre romopplevelse.
Gyproc Habito er en gipsplate med ekstra god lydisolering, samtidig som det er en skrufast gipsplate som kan brukes der du skal henge tyngre gjenstander, uten behov for gipsplugger. Du kan i mange tilfeller bruke Gyproc Habito i stedet for OSB og kryssfinér.
LaDura Premium fra BMC AS er også en sterk gipsplate som er perfekt når du har behov for ekstra styrke for skru- og slagfasthet i veggen.
Bilde: LaDura premium gipsplater gir slette vegger som er skru- og slagfaste. Foto: BMC AS
Den har en kjerne i klasse H1 som har et maks fuktopptak på 5 prosent, dette gjør at gipsplaten egner seg godt i rom som vaskerom, toalett eller utendørs under gesimser.
LaDura Premium er et eksempel på en gipsplate som er miljødeklarert (EPD), og derfor egner seg til BREEAM-bygg. Den er også listet i databasen med byggevareprodukter som kan benyttes i svanemerkede bygg. BMC AS jobber kontinuerlig for å øke graden av gjenbruk og redusere klimagassutslipp.
Du tilpasser både LaDura Premium og Gyproc Habito på samme måte som standard gipsplater, ved bruk av kniv. Du kan montere dem med skruer eller ved bruk av kramper, og platene etterbehandles som andre innvendige gipsplater med sparkling og maling.
Tips! Dersom du ikke skal ha skrufaste gipsplater på for eksempel kjøkkenet, er det vanlig å ha kryssfinér under gipsen for å få godt feste i bakkant.
Med disse fire smarte tipsene kan du spare både deg og sluttkunden for tid og penger på byggeprosjektet.
I mange boliger er utfordringer knyttet til lyd et problem, enten det dreier seg om luftlyd mellom etasjene eller fra tilstøtende leilighet(er), trinnlyd fra overetasjen eller lyd mellom ulike rom i huset eller samme boenhet.
Les våre beste tips til hvordan du kan hjelpe dine kunder med å spare strøm på å etterisolere og vindtette riktig – og hva du må unngå.
Både i private og offentlige bygg er det viktig at det tas mer miljøbevisste valg i byggeprosesser. Bærekraftsaspektet er godt ivaretatt blant flere av årets gulv-nyheter hos XL-BYGG.
Godt arbeidslys er viktig for en trygg og effektiv arbeidsdag, uansett om du jobber ute på en byggeplass eller i trange rom.
Som PROFF hos XL-BYGG, er du vår prioriterte kunde. Du får tilgang til PROFFNETT, som skal være markedets beste digitale verktøy for proffen.
Dette er en døgnåpen netthandel og prosjektverktøy som gir deg full tilgang til dine avtalepriser og aktive prosjekter uansett hvor du befinner deg. Spør etter tilgang i ditt lokale XL-BYGG varehus, eller register deg her.
Eksisterende PROFF-kunder kan logge inn her.
Vi bistår også våre PROFF-kunder med tekniske tjenester, kurs- og kompetanseheving, verktøy og festemidler og produkter til byggeplassen.
Som PROFF hos oss får du en samarbeidspartner som er konkurransedyktige på pris, og helt rå på oppfølging.
Hver måned sendes også nyhetsbrevet Proffen ut med eksklusive PROFF-rabatter, nyheter og tips fra våre fagfolk og leverandører, meld deg på her. Vi i XL-BYGG lover ikke mer enn vi kan holde – og vi holder det vi lover.
Det får vi til!