Hagetrender: Skap harmoni med stein og belysning
Nå skal uterommet ha myke, organiske former. Steinbedet med blomster skal svinge seg gjennom hagen. Jo mer naturlig, desto mer trendy er det denne sesongen.
Med utebelysning til hagen kan du forlenge utesesongen og skape en ekstra stemningsfull atmosfære både på terrassen og rundt boligen.
Med utebelysning kan du fremheve ulike elementer i hagen og skape hyggelige utemiljøer i sitteområdene. Du kan oppleve uterommet ditt på en helt ny måte med riktig belysning.
En opplyst gårdsplass og hage kan forbedre sikkerheten ved å gi lys til mørke områder. Utendørsbelysning i hagen, på terrassen og gårdsplassen er med andre ord ikke bare stemningsskapende, men også praktisk.
Les også: Dette er årets hagetrender
1. Siktlinje: Opplys stedene du ser fra for eksempel stuen og terrassen.
2. Kontrast: Selv om du skal lyse opp hagen er det viktig med kontraster. De opplyste stedene vil fremheves av mørke områder i hagen.
3. Intensitet: Veksle mellom store og små lamper med både svake og kraftige pærer. Kombiner og miks lysskilder for å få et variert uttrykk.
4. Lysretning: Varier retning og kombiner ulike typer lamper med hverandre for et spennende lysspill.
5. Kvalitet: Utebelysning må tåle all slags vær. Ved å kjøpe kvalitetsprodukter får du utelys med lang levetid.
Alle foto over: Asak Miljøstein
Integrerte og innfelte lyskilder kan brukes i alt fra belegningsstein og heller, til mur og treverk. De kan med andre ord brukes til det meste.
Marker gangstier, en trapp, bruk lamper til å lyse opp muren rundt oppkjørselen eller for å lyse opp inngangspartiet. I tillegg til å gi praktisk belysning, er de svært stemningsskapende.
Les også: Steinmur i hagen? Få inspirasjon her
Hos XL-BYGG får du gode tips og kyndig veiledning fra våre hyggelige eksperter. Vi følger deg gjerne gjennom hele prosjektet ditt, fra start til slutt – og etterpå. Uansett hva du skal bygge – Det får vi til!
Begge foto over: Asak Miljøstein
I likhet med innfelte lyskilder, er frittstående lyskilder fine til å lyse opp gangstier og bed. Du kan for eksempel lede vei til din favorittplass i hagen.
Les også: Slik legger du steinheller på plen
Fordelen med frittstående belysning er at det er enkelt å flytte på dersom du senere skulle ønske å gjøre forandringer i hagen, og de krever liten plass.
Bruk spotter til å lyse opp inngangspartier, eller steder og objekter du vil gi ekstra oppmerksomhet. Har huset en spesielt fin fasade? Bruk spotter til å fremheve detaljene i arkitekturen.
Les også: Tips til belegningsstein på gårdsplass
Spotter kan også brukes i blomsterbed for å fremheve spesielt vakre vekster og former som skapes i skyggespillet.
Foto: Asak Miljøstein
Har du et skulpturelt tre, et vannelement som en fontene eller liknende, er spotter også midt i blinken for å trekke oppmerksomheten mot disse elementene i mørket.
Husk at spotter kommer både med veldig direkte og smale lysstråler, og videre vinkel på lysåpningen som gir et mer dust og diffust lys.
En vegglampe er ikke bare vegglampe. Bruk disse til å belyse fasaden, for eksempel ved inngangsdøren, på gjerder og levegger, eller til trappetrinn.
Bruk de også på terrassen for å lyse opp sitteområdet. En opplyst sone virker inviterende og gir rammer for et hyggelig selskap.
Utenpåliggende lamper gir mer direkte og indirekte lyseffekter til uteområdet. De egner seg best til horisontale flater, som for eksempel bjelker, damkanter, himlinger og trappetrinn.
Med denne kunnskapen kan du kombinere lyskildene for å skape din egen lille oase.
Bruk forskjellig type lamper til å skape dybde. Plasser lyspunktene i ulike høyder og nivåer gjennom hagen og på terrassen, og bruk kontrastene mellom opplyste og mørke områder aktivt.
Lyspunkter i utkanten av hagen i stedet for helt inntil huset, vil skape god romfølelse ute.
Når du skal lyse opp sitteområdet, monter belysningen litt unna der du sitter. Flombelysning i ansiktet er ikke behagelig for noen.
Skal du lyse opp veggen på terrassen, gjør det i kombinasjon med høye planter foran. Da får du noe pent å hvile øyet på i skyggene det skaper. Den gode atmosfæren skapes i samspillet mellom ting.
Å montere utebelysning er ikke så vanskelig som du kanskje skulle tro. I dag får du nemlig lyssystemer du enkelt kan koble sammen og sette opp helt selv.
Dagens systemer er også enkle å utvide, slik at du kan fylle på med flere lyskilder ved behov. Startsummen blir da rimeligere enn om du måtte investere i alt på samme tid.
Det er spesielt kjekt dersom du har et stort uteområde du skal utvikle – ta en sone av gangen.
LED-belysning er det peneste å bruke ute. Det gir et varmt og stemningsfullt lys med naturtro fargegjengivelse, samtidig som det sparer deg for ekstra utgifter på strømregningen.
Bilde: In-lite er et system som er enkelt å tilpasse, utvide og enkelt å montere selv. Du starter enkelt med en kabel, transformator og et par lamper, og kan bygge på etter hvert. Foto: Asak
Nå skal uterommet ha myke, organiske former. Steinbedet med blomster skal svinge seg gjennom hagen. Jo mer naturlig, desto mer trendy er det denne sesongen.
Endelig tid for hage! Inspirasjon til årets trender med gjenbruk i hagen, steinheller i varme farger og magisk stemning med utebelysning får du her.
Med belegningsstein i innkjørselen kan du skape et eksklusivt inntrykk og samtidig spare deg for mye ekstra vedlikehold i årene som kommer. Få inspirasjon her!
Å legge belegningsstein er ikke så vanskelig, men du må ha litt tålmodighet og være nøyaktig. Det er avgjørende at grunnarbeidet gjøres på riktig måte.