XL-BYGG logoXL-BYGG logo
Tak med isolasjon for etterisolering.Tak med isolasjon for etterisolering.
Tak med isolasjon for etterisolering.Tak med isolasjon for etterisolering.

Profftips: Energieffektivisering ved rehabilitering av tak

Med energieffektiviserende tiltak i boligen kan kundene dine spare mye penger over tid. Her er Glavas tips til etterisolering av tak.

– Varmen stiger opp. Hoveddelen av varmetapet i en bolig skjer derfor via taket dersom det ikke er isolert godt nok, sier konseptutvikler Helge Aschjem i Glava.

Derfor er det viktig med god og tilstrekkelig isolasjon i taket. Dagens isolasjonsprodukter har også bedre isolasjonsevner enn eldre isolasjon.

– Glassull har normalt en levetid på minimum 60 år, men dersom isolasjonen er fra før tidlig 1970-tallet bør man vurdere å skifte den ut, sier Aschjem.

Les også: Profftips om etterisolering og energiberegning

Hos XL-BYGG får du gode tips og kyndig veiledning fra våre hyggelige eksperter. Vi følger deg gjerne gjennom hele prosjektet ditt, fra start til slutt – og etterpå. Uansett hva du skal bygge – Det får vi til!

Håndverkere på byggeplass som bruker Glava Proff 34.

Bilde: Glava Proff 34 egner seg godt til etterisolering av tak. Foto: Glava

Sjekk tilstanden til eksisterende isolasjon:

  • Sitter isolasjonen tett mot stendere, sviller og spikerslag?
  • Har isolasjonen sunket sammen?
  • Er isolasjonen full av støv?

Det er ikke nødvendigvis behov for å skifte ut all den gamle isolasjonen i en bolig som rehabiliteres, men kanskje deler av den.

Trenger du hjelp med energiberegning til dine prosjekter? Les mer her

Les også: Nytt EU-direktiv: Bygningsenergidirektivet gir høyere klimakrav

Hvor mye isolasjon bør det være i taket?

Når du rehabiliterer eller etterisolerer et tak, bør isolasjonen i taket være minst 30-35 centimeter tykk. Dette vil gjøre boligen mer energieffektiv og hindre varmelekkasje.

Er prosjektet du arbeider på bygget før 1990, kan det ha så lite som 15-20 cm isolasjon i tak og på kaldt loft. Boligen har derfor et stort potensial for energisparing ved å redusere luftlekkasjer og øke isolasjonsmengden.

Håndverker som isolerer loft og tak med isolasjonsruller.

Bilde: Glassullproduktene fra Glava er laget med opptil 70 prosent resirkulert glass, som gir en bolig med lavere klimaavtrykk. Glassull veier også lite og kan komprimeres ned til 20 prosent av sin størrelse. Foto: Glava

Arbeider du på et byggeprosjekt hvor yttertaket skal oppgraderes, bør du samtidig rådgi kunden til å oppgradere innsiden mot dagens isolasjonskrav og se på muligheten for å endre konstruksjonen til ny utvendig luftet konstruksjon, med et ventilert varmt loft. Da får kunden en tett konstruksjon med lavt varmetap og unngår fukt og kondens på loftet.

Fordeler med etterisolering av tak og bolig:

  • Reduserer varmetap og energibehovet i boligen, særlig i eldre bygg
  • Stoppe trekken og redusere energibehov
  • Lavere strømregning
  • Jevnere innetemperatur og forbedre inneklima
  • Etterisolering kan også være lyddempende
  • Reduserer klimautslipp

Skal du etterisolere en eldre bolig?

Ved å etterisolere boliger fra 60- og 70-tallet kan oppvarmingsbehovet halveres, mens i en bolig fra 80-tallet kan det reduseres med rundt 40 prosent.

Les også: Isolering av loft

Ekte byggevarehandel – for ekte fagfolk

Som PROFF hos XL-BYGG, er du vår prioriterte kunde. Du får tilgang til PROFFNETT, som skal være markedets beste digitale verktøy for proffen.

Dette er en døgnåpen netthandel og prosjektverktøy som gir deg full tilgang til dine avtalepriser og aktive prosjekter uansett hvor du befinner deg. Spør etter tilgang i ditt lokale XL-BYGG varehus, eller register deg her.

Eksisterende PROFF-kunder kan logge inn her.

Vi bistår også våre PROFF-kunder med tekniske tjenester, kurs- og kompetanseheving, verktøy og festemidler og produkter til byggeplassen.

Som PROFF hos oss får du en samarbeidspartner som er konkurransedyktige på pris, og helt rå på oppfølging.

Hver måned sendes også nyhetsbrevet Proffen ut med eksklusive PROFF-rabatter, nyheter og tips fra våre fagfolk og leverandører, meld deg på her. Vi i XL-BYGG lover ikke mer enn vi kan holde – og vi holder det vi lover.

Det får vi til!