6 fine ytterdører til hytta
Skal du ha ny ytterdør til hytte på fjellet, er behovene noe annerledes enn for deg som trenger ytterdør til hytta ved sjøen. Her får du tips som kan hjelpe i begge situasjoner.
Hvor mye hytta betyr for oss nordmenn, fikk mange virkelig kjenne på da vi i deler av pandemien ikke fikk lov til å bruke den slik vi selv ønsket. Likevel rakk vi i løpet av 2020 å bruke hele 14 milliarder kroner på oppussing og vedlikehold av hytta.
Hos XL-BYGG får du god hjelp til å finne det du måtte trenge av nye byggevarer til hytta, enten du er på jakt etter nytt gulv, skal beise eller bytte ut panelet på veggene, eller trenger råd for å velge riktige materialer til en ny terrasse på hytta.
Les også: Seks ting å tenke på før du kjøper ny ytterdør
Bilde: Ytterdør Geilo fra Bygg 1 på en gammel seterstøl. Foto: Bygg 1
Skal du bygge nytt eller bytte ut ytterdører på en fjellhytte, er det viktig å tenke på at døren må tåle store temperaturforskjeller, både innendørs og utendørs. Du bør derfor velge en dør av god kvalitet som ikke slår seg, og i tillegg isolerer godt. Sistnevnte er naturligvis ekstra viktig for å unngå å fyre for kråka i vinterfjellet.
Ytterdørens isolasjonsevne ser du på den oppgitte u-verdien. En godt isolert ytterdør har en U-verdi på 1,0 eller mindre. Jo lavere u-verdi, desto bedre isolerer døren.
Som et eksempel leveres alle dørmodeller fra Gilje i kvalitetene Gilje Basic og Gilje eXtra. Med en Basic-dør får du en u-verdi på 0,82 med tett dør, med eXtra er u-verdiene med tett dør på hele 0,58.
– Begge dører isolerer godt, men du vil merke forskjellen i en ellers kald gang med Gilje eXtra, forklarer markedssjef Elin Gilje Jacobsen hos Gilje.
Les også: Nå skal vi ha farge på ytterdøren!
Garanterer for isolasjonsevnen
Gilje garanterer varig isolasjonsevne også for dører med mørke farger. Disse er mer utsatt for temperatursvingninger. Med en Gilje eXtra dør, får du garanti mot at døren slår seg eller kurver seg, som det heter på fagspråket.
XL-BYGG fører dører fra blant annet Swedoor, Gilje, Harmonie og Bygg 1. Ta kontakt med ditt lokale byggevarehus for å se og kjenne på de ulike kvalitetene, vi hjelper deg gjerne med å bestille døren du ønsker.
– Det er viktig å sørge for at du har riktige dørmål før du bestiller, samt å huske hvilke slagretning døren har. Det vil nemlig avgjøre hvilken side hengslene skal sitte på, minner butikkleder Monica Berge hos XL-BYGG Berge Sag om.
Du kan finne dørens mål på to måter: Skal du bytte dør kan du fjerne lister rundt den eksisterende ytterdøren og måle ytterkarmen for å finne de utvendige karmmålene. Er det ingen dør der fra før av, måler du åpningen i veggen der døren skal inn. Trekk fra ca 3 cm i bredde og høyde, da dette går bort til isolasjon og justering. Målene oppgis med bredde først, deretter høyde.
6 fine hyttedører
1. Sailor hyttedør
Bilde: Sailor ytterdør til hytte i kan blant annet fås i fargen blå. Foto: Gilje
Modellen Sailor er en klassisk sjøhytte-dør. Den er spesielt populær på hytter ved sjøen, i en klar blåfarge som Gilje har i standardutvalget. Nesten alle modeller selger like godt til villamarkedet som til hyttemarkedet, men her er Sailor et unntak. Den selges absolutt mest til hytter ved sjøen.
2. Dirdal hyttedør
Bilde: Dirdal er en populær ytterdør til hytter. Foto: Gilje.
Modellen Dirdal er også en populær hyttedør. Det er en klassisk vindusdør med sprosser og utvendig profilering. Den er populær til fjellhytter og innlandshytter, men også en og annen hytteeier ved sjøen velger denne, enten til hytta eller til annekset.
3. Solveig hyttedør
Bilde: Hyttedøren Solveig er spesielt populær på Sørlandet. Foto: Gilje
Solveig er en av Giljes aller mest populære dører til det klassiske hyttemarkedet ved sjøen. Døren passer godt til mange typer skipperhus og sørlandshus- og hytter. Solveig finnes også uten vindu, men det er definitivt den med vindu som går best. Det vanligste glasset er det som heter Katedral.
4. Trym hyttedør
Bilde: Trym er en ytterdør som er populær både til moderne funkishus og på dagens nye hytter. Foto: Gilje
En av de nyeste modellene fra Gilje som virkelig har slått an, er døra Trym. Den kan leveres malt eller med et laminat på utsiden som ligner eik. Laminatet er ekstra holdbart, og trenger ikke mer vedlikehold enn vanlig vask. Den går godt til hytter både ved sjøen og på fjellet, og populariteten er en pekepinn på hva vi kommer til å se mer av i årene fremover.
5. Hovden hyttedør
Bilde: Hovden hyttedør passer like godt på fjellet som ved sjøen. Foto: Gilje
Døra Hovden passer både på hytta på fjellet, hytta ved sjøen og til vanlige boliger. Den står godt i et hus med eldre, tradisjonell arkitektur og den er fin til funksjonalistiske og minimalistiske hus. Den er i det hele tatt veldig fleksibel og uavhengig av stilarter og mote.
6. Færder hyttedør
Bilde: Færder hyttedør kan fås både med og uten glass i døren. Foto: Gilje
Færder er en klassisk fjellhyttedør som er populær blant hytteiere som skal skifte ut døren på eldre fjellhytter eller hytter i skogen og innlandet generelt. Den finnes med og uten glass, men det er absolutt den med glass som er mest populær.
Besøk ditt lokale XL-BYGG byggevarehus for å se flere ytterdører til hytte fra våre øvrige leverandører også.