XL-BYGG logoXL-BYGG logo
Hus på én etasje kledd med liggende kledning i MøreRoyal.Hus på én etasje kledd med liggende kledning i MøreRoyal.
Hus på én etasje kledd med liggende kledning i MøreRoyal.Hus på én etasje kledd med liggende kledning i MøreRoyal.

Slik monterer du liggende kledning

En liggende kledning gjør at huset virker lavere og bredere, og egner seg spesielt godt i kystnære og fuktigere strøk.

Eksempler på liggende kledning er dobbelfals, enkelfals og spilekledning.

Uansett hva slags kledning du går for, er det viktig å huske på at levetiden er avhengig av en rekke forhold. Dette har gjerne mer med utførelse og omgivelsene å gjøre, enn trevirket i seg selv.

Les også: Når må du bytte kledning?

Det er derfor svært viktig å montere kledningen på riktig måte og sørge for korrekt overflatebehandling. Dette kalles ofte for konstruktiv værbeskyttelse.

Under ser du illustrasjoner på hvordan du monterer dobbelfalset kledning, enkelfalset kledning og spilekledning:

Illustrasjon av hvordan feste liggende kledning som er dobbelfalset.Illustrasjon av hvordan feste liggende kledning som er dobbelfalset.
Illustrasjon av hvordan montere liggende kledning som er enkeltfalset.Illustrasjon av hvordan montere liggende kledning som er enkeltfalset.
Illustrasjon av hvordan feste med spiker liggende kledning som er spilekledning.Illustrasjon av hvordan feste med spiker liggende kledning som er spilekledning.

Det er særlig viktig å unngå såkalte vannfeller, som gjerne oppstår rundt vinduer, dører og i overganger mellom bygningsdeler. Det er dessuten viktig å sørge for gode takutstikk som beskytter veggene, noe som ofte ikke er tilfelle på moderne hus bygget i funkisstil.

Hos XL-BYGG får du gode tips og kyndig veiledning fra våre hyggelige eksperter. Vi følger deg gjerne gjennom hele prosjektet ditt, fra start til slutt – og etterpå. Uansett hva du skal bygge – Det får vi til!

Hvordan montere liggende kledning

Lekt først ut veggen med vertikale lekter, monter vannbrett over og under vinduer og dører, og fest musebånd ved bunnsvillen. Monter det første kledningsbordet i vater, vatre hvert bord underveis og fester med én spiker i hvert bord. Tilpass bordene rundt vinduer og dører, og kle under takutstikket før du kler veggen helt opp.

Skal du montere stående kledning? Da kan du lese mer her

Sørg for å følge anbefalt byggveiledning for den valgte kledningsprofilen hele veien. Deretter monteres liggende kledning slik:

1. Utlekting

Liggende kledning monteres horisontalt, på vertikale lekter. Lekt ut på alle stenderne, også rundt vinduer og dører. Pass på at lektene også er jevne i hjørnene.

2. Montere vannbrett

Du må montere vannbrett over og under vinduer og dører før du monterer kledningen. Vannbrettene monteres sammen med beslag, og har som hensikt å sørge for at eventuell fukt som kommer på baksiden av kledningen eller vindtettingen renner ut igjen.

3. Montere musebånd

Med et musebånd stenger du for mus på innsiden av kledningen, samtidig som kledningen får mest mulig lufting. Musebåndet festes på bunnsvillen med pappspiker.

Når kledningen monteres, presses den oppdelte og profilerte delen av båndet ned.

4. Montere første kledningsbord

Hvis du ikke får det første bordet i vater, vil feilmontering forplante seg videre.

Hold kledningsbordet slik at det stikker cirka 40 mm nedenfor bunnsvillen og merk av på lekten hvor øvre kant skal festes. Ved å følge dette målet når du fester det nederste bordet rundt hele bygget, får du en rett kledning.

5. Vatre hvert bord

Hver bordhøyde må kontrolleres med vater. Enkel- og dobbeltfalset kledning har bare et omlegg på 18 millimeter, du må derfor være forsiktig med å trekke bordene i høyden for å få de rette under montering.

Kledningsbord med bredde opp til 148 mm kan trekkes inntil 2 mm. Bredere kledningsbord bør ikke trekkes.

Tips for rette hjørner

Du får rette hjørner om du setter opp et midlertidig bord på enden, som du skyver de liggende bordene inntil før montering.

6. Feste liggende kledning

En liggende kledning skal monteres med én spiker i hvert bord, slik at de skal kunne bevege seg mest mulig fritt etter montering. Unntaket er åpen falset kledning som må monteres med to spikre.

Du skrur eller spikrer i bordets nederste tredjedel, slik at presset inn mot overlappingen mellom bordene blir størst mulig. Ikke skru eller spikre gjennom to bord, da øker risikoen for sprekk i kledningen.

Det er også populært med skjult innfesting av kledningen. MøreRoyal har en video som viser hvordan dette gjøres:

Bruk fasadeskruer

Fasadeskruer får du gjerne tilpasset fargen til kledningen. Da går skruen nesten i ett med fasaden og huset får et helhetlig uttrykk på fasaden.

Bruk syrefaste skruer til fabrikkmalt og royalimpregnert kledning. Syrefaste skruer tåler norsk klima ekstra godt, og avsetter ikke rust når skruen utsettes for fuktighet. Bygger du ved sjøen eller på fjellet er også syrefaste skruer det du skal gå for.

7. Tilpasse rundt vindu og dør

Fest et midlertidig bord i underkant av vannbrettet og bort til hjørnet. Vær nøyaktig når du merker av de delene av bordet som skal kappes vekk. Det kan lønne seg å skravere den delen av bordet som skal fjernes.

Det skal kuttes bort 8–10 mm mellom kledningen og vannbrettet slik at man unngår at kledningen blir fuktig. Siden vannbrettet er skrått, må også kledningsbordet skråskjæres med 15–20°.

Tips! Lag en mal

Til den øvre delen av veggen kan du lage en mal med riktig takvinkel for å gjøre monteringsjobben enklere.

Vateret plasserer du opp under taklektene, slik at du kan merke av riktig vinkel på et kledningsbord som du bruker som mal. Fortsett den videre leggingen på samme måte helt opp til mønet.

8. Takutstikket

Det er ikke nødvendig å kle helt opp til takstolene på langveggene siden gesimser dekker den øverste delen av disse. Du monterer kledning under takutstikket før du kler veggen helt opp.

Tre tips til montering av kledning

  • Spiker- og skruelengde vil avhenge av type og dimensjon. Velg festemidler fra en anerkjent leverandør, og forsikre deg om at du velger riktig kvalitet med tanke på bruksområdet og materialet du skal feste det i.
  • Alle kappflater, endeved og spikerhull må overflatebehandles – også om du har valgt fabrikkbehandlet kledning.
  • Det er viktig å følge produsentens anbefalinger om lektedimensjoner, lufting og avstander mellom spikerslag.

Bygge selv? Det får vi til!

XL-BYGG er en ekte byggevarehandel med fagfolk som hjelper både privatkunder og profesjonelle entreprenører.

Våre hyggelige eksperter følger deg gjennom ditt byggeprosjekt fra start til slutt – smått eller stort. Foretrekker du å få alt Klappet & Klart uten egeninnsats, kan vi hjelpe deg med det. Vi kan plukke varene ferdig for deg med Klikk & Hent i vår nettbutikk, mange av våre butikker har også tilhenger til utlån for deg som trenger det. 

Med XL-BYGG Byggekonto kan du få full kontroll på kostnadene ved hjelp av én felles, månedlig faktura.

Bli gjerne medlem i XL-BYGG Klubben for ikke å gå glipp av eksklusive medlemstilbud på byggevarer året rundt.

XL-BYGG – det får vi til!