Slik monterer du liggende kledning
En liggende kledning gjør at huset virker lavere og bredere, og egner seg spesielt godt i kystnære og fuktigere strøk.
Når du skal velge ny kledning, er det viktig at du gjør det ut fra dine behov. Du skal tross alt leve godt med valget ditt i mange år, både når det gjelder vedlikehold og utseende.
Det er viktig å tenke på hvilken stil du ønsker på huset ditt. Da er det godt å vite at kledning leveres i et bredt spekter av klassiske og moderne profiler, i flere ulike dimensjoner tilpasset ulike stilarter og arkitektur.
Hos XL-BYGG får du gode tips og kyndig veiledning fra våre hyggelige eksperter. Vi følger deg gjerne gjennom hele prosjektet ditt, fra start til slutt – og etterpå. Uansett hva du skal bygge – Det får vi til!
Bilde: Stående kledning gjør at huset virket høyere og smalere, mens liggende kledning vil gjøre at huset virker bredere og lavere. Foto: Fritzøe Engros
Kledning av tre er et svært utbredt fasademateriale på norske hus. Selv om det stadig introduseres nye byggematerialer på markedet, er det ingenting som tyder på at trepanel kommer til å gå av moten.
Trekledning gir stor valgfrihet med tanke på forskjellige profiler, treslag og overflatebehandling, samt at det er forholdsvis enkelt å montere og vedlikeholde.
I tillegg kan trekledning være et bærekraftig, fornybart og kortreist materiale, som ofte kommer fra sertifiserte skoger.
Bilde: En MøreRoyal-kledning vil først trenge påfyll av olje etter 10-20 år. Foto: Talgø MøreRoyal
MøreRoyal kledning 2.0 er den aller første royalimpregnerte kledningen som kan dokumenteres i brannklasse D. Den leveres ferdigbehandlet, og vil først trenge påfyll av olje etter 10-20 år.
MøreRoyal kledning leveres i 5 ulike farger, natur (upigmentert) som grånes med vær og vind, grå, brun, setersvart og oker. Fargene er transparente med synlig trestruktur og en levende overflate, perfekt for deg som ønsker et naturlig uttrykk.
Som et alternativ til royalkledning, har Moelven lansert Værbitt kledning. Dette er en trykkimpregnert og innfarget furukledning med lang levetid.
Værbitt er et godt valg for deg som ønsker minst mulig vedlikehold, og kledningen har god beskyttelse mot råte og skader – perfekt i områder med mye vær.
Dersom du ønsker å beholde den opprinnelige fargen, trenger kledningen et nytt strøk med beis etter 6-8 år. Hvis ikke lar du bare treet gråne jevnt etterhvert som den utvendige fargen slites av.
Den ferdigmalte kledningen ULTIMALT Proff 10 fra G3 Gausdal Treindustrier kommer med 10 års garanti. Den leveres med 4-sidig råtebeskyttelse, 1 strøk grunning og hele 3 strøk med DRYGOLIN Nordic Extreme fra Jotun.
ULTIMALT Proff 10 leveres i mange spennende kledningsprofiler og med fritt valg av malingsfarge fra Jotun. Den kan monteres hele året, uavhengig av vær og temperatur.
Les mer om liggende og stående kledning her.
Se også: Slik monterer du stående kledning
Se også: Slik monterer du liggende kledning
Om du skal male eller beise kledningen er avhengig av hva du foretrekker. Visuelt sett er det en forskjell.
Malingen dekker treverket, mens beis vil la trestrukturen skinne gjennom. For mens maling legger seg som en beskyttende film på treverket, trenger beisen inn i treverket.
Les også: Beis eller maling - Hva er best?
Bilde: Malt kledning fås i den fargen du ønsker. Illustrasjon: Bergene Holm AS
Les også: Kledning til hytte: Dette bør du velge
Kledning handler også om farge. Se i brosjyrer, søk opp inspirasjon, sjekk ut referanseprosjekter i sosiale medier, oppsøk din lokale XL-BYGG, lytt til råd eller be om vareprøver, så blir det straks enklere å ta en beslutning.
Uansett hva du velger, anbefaler vi at du går for en type kledning som er fabrikkmalt.
Fabrikkmalt kledning er behandlet med grunning og deretter et mellomstrøk, som gjør at treverket er beskyttet mot vær og vind. Kledningen behandles industrielt, det vil si at treverket grunnes med ensartede strøk innendørs under optimale forhold, uten påvirkning fra sol, regn eller vind.
En annen fordel med fabrikkmalt kledning er at den kan monteres uavhengig av vær og årstid. På grunn av mellomstrøket trenger du heller ikke å male kledningen med en gang, du kan vente inntil to år med toppstrøk. Det du derimot må gjøre, er å overflatebehandle spikerslag og endeved, altså der bordene er kappet, etter montering.
Bilde: ÆDEL er en ny kledning som er behandlet med et to-stegs transparent beissystem. Første strøk gir god råtebeskyttelse, deretter påføres et beskyttende toppstrøk. Det sikrer en kledning med vakker farge og gode vedlikeholdsintervaller. Foto: Bergene Holm AS
På ubehandlet treverk bør overflaten behandles innen to uker etter at kledningen er montert. Med ubehandlet treverk er alle porer åpne, slik at forurensning lett slipper til.
Bilde: Varmebehandlet kledning trenger ingen behandling etter montering. Foto: Moelven
En kledning i varmebehandlet tre, også kalt termotre, trenger ikke vedlikehold, kun vasking og spyling.
Fasader i varmebehandlet tre er meget råtebestandig, formstabilt og har lang levetid. Overflater eksponert for vær og vind får en sølvgrå patina.
Les mer om kledning i termofuru her
Bor du i et område som er veldig vær- og fuktighetsutsatt, anbefaler vi å bruke trykkimpregnert kledning.
Impregnert kledning kan som regel bestilles ferdig tørket og grunnet, slik at du ikke trenger å vente på at impregneringsvæsken skal tørke ut før du kan male.
Bilde: MøreRoyal fra Talgø er dobbeltbehandlede materialer, der impregnering og olje presses inn i treverket for å oppnå maksimal beskyttelse. Foto: Talgø MøreRoyal/Nathan Lediard
Royalimpregnert kledning er vedlikeholdsvennlig og leveres med og uten farge. Den trenger ikke annet stell enn spyling med hageslangen.
Royalimpregnering er tradisjonell råtebeskyttelse gjennom kobberimpregnering og deretter trykkoking i linolje. Behandlingen gir et formstabilt virke som er mindre utsatt for sprekkdannelser enn tradisjonelt trykkimpregnert treverk.
Les mer om royalimpregnert kledning her
Vil du slippe å male eller beise resten av livet, bør du velge en vedlikeholdsvennlig kledning. Eksempler er NORD fra Bergene Holm eller Malm 100 fra Moelven:
Les også: Derfor bør du velge vedlikeholdsfri eller vedlikeholdsvennlig kledning
Bilde: Malmfuru fra Hasås kan behandles med Jernvitrol, eller monteres ubehandlet. Foto: Hasås
Jernvitrol er en behandling som gjør treverket sølvgrått med en gang, en kjemisk beising. Behandlingen gir et varig resultat.
Les også: Dobbelfals kledning: Dette er alle valgmulighetene du har
Bilde: Hva slags kledning du bør velge, avhenger gjerne av stilen til huset. Foto: Bergene Holm AS
På mer klassiske og tradisjonelle norske hus ser vi gjerne kledning med litt mer profiler og utsmykninger, men det er ikke alltid så lett å vite akkurat hva som passer. Da skal du for eksempel vite at Hasås har to kolleksjoner som er rettet inn mot denne typen hus:
Les også: Seks ting å tenke på når du velger ytterdør til det nye huset
Noe annet som har blitt populært, er bruk av lekter. Der dette tidligere var ensbetydende med konstruksjonsvirke, har de nå fått fornyet oppmerksomhet og utvidet bruksområde.
Lekter brukes nå både som fasademateriale på hele bygg, og som designelement for å bryte en ellers monoton og ensartet flate. Hva med å legge inn lekter på partier som bryter over to etasjer, under overbygg eller inntrukne inngangspartier?
Bilde: Når du skal montere er det viktig å bruke riktige fasadeskruer. Disse kan du også få tilpasset fargen til kledningen, slik at de blir tilnærmet "usynlige" i fasaden. Foto: ESSVE
En liggende kledning gjør at huset virker lavere og bredere, og egner seg spesielt godt i kystnære og fuktigere strøk.
Skal du montere stående kledning? XL-BYGG viser deg hvordan du monterer tømmermannskledning og stående lektekledning.
Når er det egentlig på tide å bytte kledning, hvilken kledning skal du bytte til og hva er det lurt å huske på? Her får du svar på spørsmålene du lurer på knyttet til ny kledning.
En kledning som er vedlikeholdsfri, eller kanskje mer presist vedlikeholdsvennlig, er et smart valg for deg som ikke vil bruke mye tid på utvendig vedlikehold av huset.
Når du skal velge kledning til hytta har selvsagt beliggenheten mye å si, hvilken stil du ønsker på hytta, og hvor mye tid du vil bruke på vedlikehold.
XL-BYGG er en ekte byggevarehandel med fagfolk som hjelper både privatkunder og profesjonelle entreprenører.
Våre hyggelige eksperter følger deg gjennom ditt byggeprosjekt fra start til slutt – smått eller stort. Foretrekker du å få alt Klappet & Klart uten egeninnsats, kan vi hjelpe deg med det. Vi kan plukke varene ferdig for deg med Klikk & Hent i vår nettbutikk, mange av våre butikker har også tilhenger til utlån for deg som trenger det.
Med XL-BYGG Byggekonto kan du få full kontroll på kostnadene ved hjelp av én felles, månedlig faktura.
Bli gjerne medlem i XL-BYGG Klubben for ikke å gå glipp av eksklusive medlemstilbud på byggevarer året rundt.
XL-BYGG – det får vi til!