Mer ekstremvær i vente: Slik sikrer du kjelleren bedre
Visste du at 3 av 10 norske hus har fuktskader? For mange boligeiere haster det med å få riktig fuktsikring og isolasjon i kjelleren tilpasset klimaet anno 2022.
Fukt og muggsopp påvirker ikke bare inneklimaet, men også helsen til familier som bor i hus med fuktskader. Ifølge en undersøkelse utført av Folkehelseinstituttet i 2016, har så mye som 31 prosent av alle norske hus fuktskader. Nesten 20 prosent av disse kom fra fuktproblemer i kjelleren.
Mange huseiere er kanskje ikke selv klar over problemet, som i stor grad oppsto da vi begynte å gjøre kjelleren om til oppholdsrom på 1980- og 90-tallet. En stor feil mange gjorde da, var å fore ut og isolere på innsiden. Det ble lagt svart papp, bindingsverk, isolasjon og plast, så begynte man å fyre.
Les også: Dette må du tenke på hvis du skal rehabilitere under terreng
Ny standard for isolering
– Plutselig var det tjuefem varmegrader der det tidligere var sju. Når det da blir minusgrader ute, går den kalde lufta mot den varme og kondenserer det inne i veggen, bak plasten. Da kom fukten og muggen, og det ble helsefarlig å bo i slike hus, forklarer Eivind Olsen, utviklingssjef hos den norske EPS- og XPS-produsenten Jackon.
I dag er kunnskapen om hvordan kjellere bør isoleres en helt annen. [https://www.sintef.no/community/fagblogg/poster/oppdaterte-losninger-for-vegger-mot-terreng/ not yet created] anbefaler at minst halvparten av isolasjonen skal være på utsiden av grunnmuren, slik at kondenspunktet flyttes utover.
Det vanligste er å benytte grunnmursplater i EPS og XPS, men Jackon har utviklet en helt spesiell plate for dette formålet. Til rehabilitering av eksisterende kjeller, anbefales Jackon Thermodren – en diffusjonsåpen grunnmursplate.
Beskytter mot ekstremvær
– Det er en plate i trykksterk EPS, med mange vertikale og horisontale hull som sørger for uttørking av kjellermuren og optimal drenering av fukt og vann. På utsiden er platen påmontert fiberduk, slik at dreneringshullene ikke tettes av finkornet masse over tid, forklarer Olsen.
Da Jackon lot RISE Research Intitute of Sweden teste vanngjennomtrengningen, klarte de ikke å mette den med vann. Det vannet som kommer mot platen vil altså ikke komme inn til muren fordi drenseffekten er så god.
– Det er viktig å sikre seg mot været, og det blir bare mer nedbør. Da er det veldig greit å ha en grunnmursplate som tar unna vannet. Den bidrar til å sikre mot ekstremnedbør og vanninntrengning, samtidig som den løser isolasjonsproblematikken, sier utviklingssjef Eivind Olsen hos Jackon.
For nybygg anbefales i stedet Jackon Thermomur, der betongen er omsluttet av EPS på inn og utsiden fra starten av, slik at fuktproblematikken ikke oppstår.
Har du spørsmål rundt drenering, isolasjon og fuktsikring av kjellerrom, eller produkter knyttet til dette? Slå gjerne av en prat med en av våre eksperter neste gang du er innom ditt lokale XL-BYGG varehus.