Rehabilitere under terreng? Dette må du huske på
Det finnes èn veldig feil måte å isolere kjelleren på, men det finnes også flere riktige metoder som gir et godt sluttresultat.
Du har sikkert stått overfor en og annen kjeller med all utforing og isolasjon på innsiden? I dag vet vi at metoden som ble brukt for å isolere kalde kjellere på 1980- og 90-tallet, definitivt er feil.
Når det kun isoleres på innsiden reduseres varmetapet til mur- eller betongveggen. Den blir kaldere, og sjansen for kondensering øker. Hvis halvparten av isolasjonen i stedet legges på utsiden, reduseres faren for fukt betraktelig. Da flytter du kondenspunktet utover, slik at det ikke oppstår på den varme siden.
Hos XL-BYGG kan du velge mellom rehabiliteringsprodukter fra flere kvalitetsleverandører. Det betyr at du har flere metoder å velge mellom, men så lenge du følger produsentens anvisninger blir sluttresultatet bra uansett hvilken løsning du foretrekker.
Her har vi samlet sammen et knippe huskeregler og tips som er greit å kjenne til neste gang du skal jobbe med grunnmur eller oppholdsrom under terreng:
1. Velg riktig type isolasjon
Til utvendig isolering av kjellervegg foreslår Glava at du benytter XPS når du skal tilbakefylle med drenerende masser. XPS med drensriller og duk er alternativet der det tilbakefylles med stedlige masser. Ytterligere bruk av grunnmursplater er ikke nødvendig. Platene legges direkte mot murveggen. Ønsker du å bruke en knasteplate skal denne legges på utsiden av isolasjonen.
Glava EPS kan benyttes ved lave oppfyllingshøyder (inntil én etasje) med mindre det fylles tilbake med masser som ikke gir trykk mot veggen. Ved bruk av Glava EPS anbefales det å bruke en grunnmursplate utenpå. Type grunnmursplate velges etter type masse det skal fylles tilbake med.
Et annet alternativ er Jackon Thermodren, som både isolerer og drenerer på samme tid.
2. Ikke glem fuktsikring
Ved bruk av isolasjon er det også viktig med fuktbeskyttelse. En isolering er et diffusjonsåpent materiale som transporterer fukten begge veier, avhengig av temperaturen i massene under bakkenivå. Yttervegger under terreng bør derfor ha en fuktbeskyttelse, ikke bare dreneres med en isolasjonsplate eller drensplate av EPS/XPS.
Platon MultiDrain 400 Dreneringsplate er et eksempel på et produkt du kan bruke for fuktsikring og drenering av vegger som er isolert med XPS/EPS, mineralull eller byggesystemer av isoleringsblokker.
3. Spar tid med vanntett murpuss
Ved isolering på utsiden av grunnmuren, må det også etterarbeid til her for å stå igjen med en pusset og pen mur. Er du ute etter en løsning som både sparer deg for tid og gir et godt sluttresultat, bør du velge en vanntett murpuss. Pusser du muren med Hey’di Fiber Hvit eller Hey’di Fiberpuss Dekor Grå behøver du ikke å male i tillegg, da disse er ferdig farget. Begge produktene er i Hey’dis Waterseal-serie, som gir et vanntett resultat.
Hey’di Fiber Hvit er en hvit pussmørtel som også kan benyttes på isolasjonsmateriale som mineralull, EPS- og XPS-polystyren.
4. Tenk på miljøet
Det å etterisolere er miljøvennlig i seg selv, men husk at kulene som XPS- og EPS-plater består av ikke bør havne i naturen.
Unngå derfor å kappe slike plater med sag, men bruk i stedet glødetråd eller varmekniv for et helt rent kutt uten masse smuler. Det finnes også egne skjærebord for oppgaver som dette.
Spør oss gjerne om tips og anbefalinger neste gang du tar turen innom XL-BYGG.