XL-BYGG logoXL-BYGG logo
Mann som går i arbeidsklær Blåkläder ved en traktor.Mann som går i arbeidsklær Blåkläder ved en traktor.
Mann som går i arbeidsklær Blåkläder ved en traktor.Mann som går i arbeidsklær Blåkläder ved en traktor.

Arbeidsklær og verneutstyr til bønder: Beskytt deg i hverdagen

Bønder er overrepresentert på yrkesskadestatistikken. Med gode arbeidsklær og riktig verneutstyr får du en sikrere arbeidshverdag på gården.

Hvert år utsettes åtte prosent av bønder for en arbeidsulykke, viser tall fra Bygdeforskning. I 2021 døde fem personer i landbruket på jobb, ifølge Arbeidstilsynet.

Å jobbe som bonde er travelt, samtidig er det et yrke hvor mange jobber mye alene og med kraftige maskiner som kan gi fatale skader.

Med noen enkle grep og en tur innom XL-BYGG kan du som er i en utsatt yrkesgruppe få en tryggere arbeidshverdag som også tar vare på helsen din.

Sjekk vårt utvalg av arbeidsklær og verneutstyr her.

Kvinne som justerer på kjøretøy på et jorde med arbeidsklær fra Blåkläder.Kvinne som justerer på kjøretøy på et jorde med arbeidsklær fra Blåkläder.
Nærbilde av bein på et jorde med vernesko og arbeidsbukse fra Blåkläder.Nærbilde av bein på et jorde med vernesko og arbeidsbukse fra Blåkläder.

Bilder over: Å ha komfortable arbeidsklær og gode vernesko er viktig i arbeidshverdagen. Foto: Blåkläder

Bruk vernestøvler for å beskytte føttene

Visste du at arbeid med husdyr forårsaker en av fem personskader i landbruket? Uhell og ulykker skjer gjerne under flytting av dyr, fôring og melking, hvor tråkk ikke er uvanlig.

Å ha godt fottøy på jobb er viktig for å beskytte føttene, og i noen tilfeller er det pålagt å bruke vernestøvler. Det finnes et bredt utvalg av fottøy, fra lettere sko til solide støvler.

Unngå hodeskade med hjelm

Ifølge Arbeidstilsynet skjer ulykker med hodeskader relativt ofte. Det er også av de mest alvorlige arbeidsskadene, og skjer blant annet på grunn av fall, ved støt eller at hodet blir truffet av gjenstander som faller fra en høyde.

For å unngå hodeskader eller redusere alvorlige konsekvenser bruker du hjelm. Å bruke hjelm er særlig viktig dersom du arbeider på plasser hvor det er fare for å få noe i hodet eller det foregår bygningsarbeider på gården eller arbeidsplassen.

Hos XL-BYGG får du vernehjelmer som beskytter hodet, og som har god ventilasjon og godt synsfelt.

Bruk støvmaske

Innen landbruk og gårdsdrift er du ofte eksponert for støv. Støvet du utsettes for i arbeidshverdagen kan gi akutte reaksjoner og kroniske lidelser. For å unngå luftveisplager bør du bruke støvmaske i arbeidshverdagen.

Ifølge Agri Analyse for Landbruksforskning har 7,5 prosent av bøndene at de har opplevd helseplager på grunn av kontakt med kjemikalier. Samme undersøkelse viser også at det kun er 28 prosent av bøndene som bruker støvmaske noen ganger eller sjeldnere, og rundt fem prosent av bøndene bruker det aldri.

En maske med utåndingsventil gir lav pustemotstand. XL-BYGG har et stort utvalg støvmasker, med og uten ventiler.

Mann med arbeidsklær og hørselvern som holder bor.Mann med arbeidsklær og hørselvern som holder bor.
Mann med hjelm og hørselvern i skogen.Mann med hjelm og hørselvern i skogen.

Bilder over: Hørselvern er viktig for å unngå hørselsskade. Du får også hørselsvern med Bluetooth så du kan høre på musikk og snakke i telefon. Foto: Snickers Workwear & Hellberg

Unngå hørselsskade med hørselvern

Er du utsatt for langvarig belastning av støy i arbeidshverdagen, selv ved lavere støynivå, kan du pådra deg varig hørselsskade. Derfor skal du bruke hørselvern der du jobber. Bruk hørselvern dersom du ikke kan oppfatte en samtale på en meters avstand. Vær oppmerksom på at kraftig støy er skadelig selv ved kortvarig belastning.

Med dagens hørselvern kan du høre på både musikk og radio, og du får også hørselvern med Bluetooth slik at du kan snakke i mobiltelefonen. Hverken ørepropper og AirPods for å høre på musikk gir god nok beskyttelse mot skadelig støy. De skal heller ikke brukes på innsiden av hørselvern, da mister hørselvernet sin funksjon.

Vernebriller: Beskytt øynene

Når du arbeider med redskaper eller stoffer der det er fare for gnister eller sprut, som håndtering av etsende stoffer, bruk av vinkelsliper eller fjøsvask, er det viktig å beskytte øynene.

Med vernebriller beskytter du øynene dine mot både mindre og mer alvorlige øyeskader. For å være best mulig beskyttet bør du velge vernebriller med sidebeskyttelse. Bruker du briller til hverdags er det viktig å huske på at disse ikke beskytter nok eller kan betraktes som vernebriller.

Beskytt knærne med kneputer

Det er viktig å beskytte knærne dine mot slitasje og meniskskader. Ifølge fysioterapeuter er for eksempel håndverkere og andre som jobber mye i knestående posisjoner spesielt utsatt. Sitter du mye på knærne, arbeider på taket eller med gulvet bør du derfor bruke kneputer.

Kneputer kommer i ulike varianter, de kan enten integreres med arbeidsbukse eller brukes uavhengig. Spør gjerne om råd om de ulike kneputene neste gang du er innom ditt lokale byggevarehus, så hjelper vi deg med å finne kneputene som passer best til ditt behov.

Nærbilde av forskjellige Snickers arbeidsbukser.

Bilde: Velg en slitesterk arbeidsbukse som er både komfortabel og funksjonell. Foto: Snickers Workwear

Komfortabel og funksjonell arbeidsbukse

Passform og komfort er viktig når du skal velge klær til en arbeidsdag med fysisk arbeid, i tillegg skal en arbeidsbukse være slitesterk.

Når du velger arbeidsbukse er det viktig at buksen passer til ditt bruk. Du får arbeidsbukser som både er godt synlig, tåler vær og vind og har god bevegelighet uten å gå på kompromiss med funksjon.

Les også: 10 verktøy alle hobbysnekkere må ha

Spør gjerne en ansatt hos ditt lokale byggevarehus om det er arbeidsklær eller utstyr du ikke finner i butikk, så hjelper vi deg.

Brannteppe og brannvernutstyr

Landbruket er en brannutsatt næring, selv om mange bønder tar brannvern på alvor og investerer i materialer som er med på å begrense brannspredning om uhellet først er ute.

Det er kjent at mange branner starter i det elektriske anlegget. Likevel er det en god forsikring å ha generelt brannvernutstyr tilgjengelig både i driftsbygninger og i traktoren, som for eksempel et brannteppe.

XL-BYGG har branntepper i ulike størrelser, samt brannslukningsapparater og annet brannvernutstyr som røykvarslere.

Du kan stole på XL-BYGG

Planlegger du større eller mindre vedlikehold av hovedhus, driftsbygninger eller andre gårdsbruk? XL-BYGG kan følge deg gjennom hele prosjektet fra start til slutt – og etterpå. Med våre leverandører er du sikret kvalitet i alle ledd.

  • Dør: Harmonie Norge AS, Bygg 1 Produkter AS
  • Festemidler: Essve Norge AS, Christiania Spigerverk AS
  • Garasjeporter: Lista treindustri AS
  • Innvendig vegg og tak: Byggma AS, Arbor AS
  • Isolasjon: Jackon AS, Vartdal plastindustri, Glava AS, Rockwool AS
  • Limtre: Sørlaminering AS
  • Listverk: K. Kværner industri AS
  • Maling: Akzo Nobel Coating AS (Nordsjö), Gjøco AS, Jotun AS, Orkla House Care Norge As (Jordan malerverktøy)
  • Mørtel og avretting: Hey Di AS
  • Takrenner: Lindab AS
  • Trelast: Ringalm AS, Inntre Kjeldstad Trelast AS, Norra Skogsägerna, Fjällbonäs Trävaru AB, Byglandsfjord Sag ANS, AB Hilmer Andersson, Lundgrens Hyvleri AS
  • Trelast impregnert: Larvik impregneringskompani AS
  • Trelast royalimpregnert: Marnar Bruk AS
  • Trelast behandlet kledning: Moelven Wood AS, Hasås AS, Bergene Holm AS, G3 Gausdal treindustrier
  • Utvendig tak: Alsvåg plater AS, Nordic Waterproofing AS, Arcelormittal Construction, BMI Norge AS Icopal
  • Verktøy og jernvarer: Luna Norge AS
  • Vindtetting: Hunton Fiber AS