XL-BYGG logoXL-BYGG logo
mann i rutete skjorte sager planke med en håndsag mann i rutete skjorte sager planke med en håndsag
mann i rutete skjorte sager planke med en håndsag mann i rutete skjorte sager planke med en håndsag

10 verktøy alle hobbysnekkere må ha

Skal du jobbe effektivt og unngå unødvendig belastning er det viktig å ha gode verktøy. Dette er det du trenger som hobbysnekker.

Det å snekre selv kan være både utfordrende og gøy!

Med godt utstyr og verktøy av høy kvalitet vil du gjennomføre jobben mer presist, oppleve mindre belastning på kroppen og samtidig bevare arbeidsgleden.

– Ingen ønsker å bruke unødvendig lang tid på et prosjekt, spesielt ikke hvis det er verktøyet det står på. Med gode verktøy blir jobben enklere og morsommere, forteller Kristina Eidem hos XL-BYGG Lofoten.

Her har vi plukket ut ti verktøy du bør ha som hobbysnekker, og Kristinas råd om hva du bør tenke på når du skal investere i nytt utstyr:

En mann skrur med en Bosch drill i et skapEn mann skrur med en Bosch drill i et skap
En mann borer i metall med en Bosch drillEn mann borer i metall med en Bosch drill

Bilde: Over ser du Bosch Drill GSR 12V- 15 som leveres med 39-delers tilbehørssett og bag. Foto: Bosch

1. Elektrisk drill

En elektrisk drill er essensielt for deg som liker å gjøre jobben selv. Skal du gå til innkjøp av en drill, bør du velge en som tåler variabel lading og bruk. Det vil si at batteriet tåler ''klapplading''.

Har du planer om å både skru og bore, anbefaler Kristina en drill med momentstilling. Da kan du stille motstandsstyrken og hastighet alt ettersom hva du skal skru eller bore.

– Her bør du prøve å holde drillen før du kjøper for å kjenne at den sitter bra i hånda. Sitter den godt, jobber du mer effektivt og vil oppleve jobben som mindre belastende, råder Kristina.

Om du skal velge kun ett verktøy å investere pengene dine i, anbefaler hun å gå for drillen. Den er effektiv å bruke uansett prosjekt, og du får utført alle de små og litt større jobbene du har planlagt.

Hos XL-BYGG får du gode tips og kyndig veiledning fra våre hyggelige eksperter. Vi følger deg gjerne gjennom hele prosjektet ditt, fra start til slutt – og etterpå. Uansett hva du skal bygge – Det får vi til!

2. Håndsag

Bilde: Sagbladet på Hultafors håndsag HBS er produsert av 1 mm tykt stål som gir ekstra stabilitet, presisjon og lav vibrasjon. Foto: Hultafors

Trenger du en håndsag til hobbybruk, er det enkleste og viktigste å kjøpe en sag som har et stivt blad og et godt grep.

Størrelsen på taggene har også noe å si: Store tagger er mer effektive, mens mindre tagger kan gi et litt penere snitt. Du får de fleste universale håndsager med 90° og 45°vinkler mot håndtaket, som du kan bruke som hjelpemiddel til å tegne opp linjer.

– Hvis du ikke vil rive unødvendig i treverket, kan du bruke maskeringstape som hjelpemiddel. Da teiper du over streken du har tegnet opp og sager over, tipser Kristina.

Mann i snekkerklær holder en meterstokk i håndenMann i snekkerklær holder en meterstokk i hånden

Bilde: Over ser du den klassiske meterstokken fra Hultafors, produsert i glassbjerk. Det gir en smidig meterstokk med tynne stikker. Foto: Hultafors

3. Meterstokk

For å gjøre en nøyaktig og korrekt jobb, trenger du en meterstokk for å sikre de rette målene. Mange meterstokker har et hakk når den er i 90 grader slik at den holder litt igjen hvis du skal merke av eller tegne opp.

– Det synes jeg er veldig greit hvis du ikke har noe annet å måle vinkel med, sier Kristina.

Snekker merker opp en planke med målebånd før sagingSnekker merker opp en planke med målebånd før saging
Snekker merker opp en plate med vinkeljernSnekker merker opp en plate med vinkeljern

Bilder over: Luna målebånd auto lock 5,5 m med deksel som både er slagfast og kuldebestandig. Gummidetaljer gir økt komfort og grep, og det er også mulig å verktøysikre ved jobbing i høyden. En snekkervinkel er også praktisk. Foto: Luna Tools

4. Målebånd

Målebånd er et annet viktig verktøy for å måle opp og gjøre jobben presis.

– Til vanlig hobbysnekring trenger du nok ikke det aller lengste målebåndet, men et som er enkelt å hekte fast og lett å låse av med fingeren, forteller Kristina.

Du finner også bånd med magnet i enden. Skal du i høyden bør du velge et som tåler litt mer, i tilfelle du skulle miste det i bakken. Men til småjobber innendørs funker de aller fleste.

5. Håndverkskniv

Skal du kjøpe ny kniv, er en kniv med bryteblad liten og lett. Da kan du kutte presist til bladet blir sløvt. Så knekker du av bladet, gjerne med en tang for å ikke skjære deg eller risikere at knivbladet spretter, og så kan du fortsette jobben.

Trenger du en mer slitesterk og trygg kniv til alle behov, er allround håndverkskniv et meget godt alternativ. Den kan kutte tykkere og hardere materialer uten at du trenger å være redd for at den skal gi etter.

Velg gjerne en som sitter godt i hånda med gummihåndtak. Det er også praktisk med en slire som kan festes i beltet på buksa slik at du alltid har kniven med deg når du jobber.

Mann med godt utstyrt snekkerbelte hengende på hoften. Holder i en hammerMann med godt utstyrt snekkerbelte hengende på hoften. Holder i en hammer
Snekker holder i en sort og grønn snekkerhammer fra Luna Tools, med verktøysikringSnekker holder i en sort og grønn snekkerhammer fra Luna Tools, med verktøysikring

Bilder over: To ulike snekkerhammere som begge er ergonomisk utformet med tynn, sterk klo som gjør det enklere å komme til uten å etterlate merker. Foto: Hultafors/Luna Tools

6. Snekkerhammer

Når du skal gå til innkjøp av hammer kan det være greit å tenke på hva du kommer til å bruke den mest til.

En tyngre hammer er kanskje mer effektiv, men tung å holde på med over lengre tid. Har du en lang jobb med hamring foran deg kan du vurdere å gå for en lettere vekt.

– Her må du nok prøve deg litt fram og kjenne på de forskjellige vektklassene. Et godt grep rundt hammeren er også å anbefale. Den skal sitte godt i hånda, sier Kristina.

7. Vater

Ulike vatere har forskjellige følsomhetsnivåer for presisjon og lengde. Du finner vatere så små at du kan ha i lommen, men også med meterlengde.

Hvis du skal være veldig nøyaktig, vil det lureste være å velge vater med god vandring i bobla, da det gir mest nøyaktig måling.

– Skal du for eksempel jobbe med mørtel, vil det mest hensiktsmessige være å kjøpe en i plast, da mørtelen ikke vil feste seg like godt til den som med aluminium. Mens til innendørsjobber vil jeg anbefale vater med to libeller for å kunne måle både horisontalt og vertikalt, anbefaler Kristina.

8. Stige eller gardintrapp

En stige bør alle ha, men hvor lang stigen skal være kommer helt an på hvor høyt du skal arbeide.

Skal du jobbe innendørs er det som oftest nok med en gardintrapp. Det beste er uansett å ha et stabilt og solid grunnlag som gjør at du kan føle deg trygg i jobben du skal utføre.

Bilde: Med en profftrapp fra Wibe får du en lettere og smidigere stige som er enkel å flytte rundt på. Foto: Hultafors

Skal du i høyden er det viktigste å ha en stige som når opp til riktig arbeidshøyde og ikke er for kort.

– Det skjer fort ulykker når en skal strekke seg litt ekstra og havner for langt ut, minner Kristina om.

9. Bitssett og festemidler

Det er lite du får gjort uten bitssett og festemidler. Sikrer du deg et bitssett med en rekke varianter kan du enkelt gjøre jobben selv når den dukker opp, uten å måtte løpe innom byggevarehuset før du kan sette i gang.


Det samme gjelder for skruer, spiker og andre festemidler. Ved å ha disse sortert gjør du deg selv en tjeneste.

verktøykasse full av verktøy står på et gulvverktøykasse full av verktøy står på et gulv

10. Verktøykasse

Når du har alle verktøyene du trenger, er det viktig å ikke la dem ligge rundt over alt.

Ha alt samlet i en verktøykasse. Det finnes verktøykasser med gode sorteringsmuligheter og fester for de forskjellige verktøyene. Noen har også ekstra lokk og lommer, så du enkelt har oversikt over festemidler.

Bruk sunn fornuft

– Uansett hvilken oppgave du skal utføre i hjemmet eller til ditt prosjekt, er det deilig å ha det verktøyet du trenger. Jeg har egentlig aldri hørt om noen som har sagt de har for mye verktøy, sier Kristina Eidem hos XL-BYGG Lofoten.

I tillegg minner hun om at det finnes verktøysikring. I et startsett for verktøysikring finner du de viktigste komponentene for å sikre verktøyet ditt i høyden.

Det er et belte du fester rundt deg med liner og forskjellige innfestninger til verktøy. Disse kommer i en koffert med flere rom slik at du har kontroll over de ulike verktøysikringene dine.

Til slutt minner Kristina om at sunn fornuft er vesentlig uansett hvilket prosjekt du skal utføre.

– Noen lettvint-løsninger fører ofte til uhell og ulykker. Ikke utsett deg for unødvendig fare. Ha en god arbeidsstasjon for gjennomføring av saging, kapping og diverse, sier hun.

Og hvis du er usikker på arbeidet du skal gjøre, er vi i XL-BYGG alltid her for å hjelpe deg og gi deg råd. Både før, under og etter prosjektet ditt.

Gavekort kan kjøpes i våre lokale XL-BYGG butikker

Andre nyttige verktøy

  • Snekkervinkel/vinkelhake
  • Listjigg
  • Tømmermannsblyant
  • Krittsnor
  • Vinkelbortilsats
  • Brekkjern
  • Verneutstyr som briller, hansker, støvmaske og kneputer

Bygge selv? Det får vi til!

XL-BYGG er en ekte byggevarehandel med fagfolk som hjelper både privatkunder og profesjonelle entreprenører.

Våre hyggelige eksperter følger deg gjennom ditt byggeprosjekt fra start til slutt – smått eller stort. Foretrekker du å få alt Klappet & Klart uten egeninnsats, kan vi hjelpe deg med det. Vi kan plukke varene ferdig for deg med Klikk & Hent i vår nettbutikk, mange av våre butikker har også tilhenger til utlån for deg som trenger det. 

Med XL-BYGG Byggekonto kan du få full kontroll på kostnadene ved hjelp av én felles, månedlig faktura.

Bli gjerne medlem i XL-BYGG Klubben for ikke å gå glipp av eksklusive medlemstilbud på byggevarer året rundt.

XL-BYGG – det får vi til!