Dette må du tenke på før du kjøper ny peis
Med investering i ny peis eller vedovn, oppnår du både estetisk oppgradering i hjemmet, miljøgevinst, bedre komfort og reduserte strømpriser. Men hva bør du egentlig tenke på før du bestemmer deg?
Over halvparten av det totale energiforbruket i en husstand går til oppvarming. Her får du sju tips til hvordan du kan spare strøm med mer effektiv oppvarming.
Visste du at det er et mål om at alle europeiske bygninger skal være nullutslippsboliger innen 2050? Både nye som gamle.
Med det nye bygningsenergidirektivet må vi kutte i energiforbruket til den totale boligmassen med minst 16 prosent til 2030, og 20-22 prosent innen 2035.
Det er med andre ord ikke bare høyere strømpriser som gjør det nødvendig med energitiltak i flere hundre tusen norske boliger.
Bilde: Boliger bygd før 1990 har sjelden mer enn 10 centimeter isolasjon i veggene. Her isoleres det med Hunton trefiberisolasjon. Foto: Hunton
Har du et eldre hus, kan det være lurt å etterisolere for å redusere varmetap. Boliger bygd før 1990 har sjelden mer enn 10 centimeter isolasjon i veggene. Dagens forskrifter krever minst 25 centimeter isolasjon i nye bygninger.
Det er fullt mulig å etterisolere både innvendig og utvendig. Har du allerede planer om å pusse opp eller bytte utvendig kledning, er dette en gyllen mulighet for etterisolering.
Les også: Dette må du vite om etterisolasjon
Tetningslister er et rimelig og effektivt tiltak for å redusere varmetap fra trekkfulle steder som dører og vinduer. I tillegg kan de fungere lyddempende og minske risikoen for fuktskader.
Det finnes forskjellige typer og tykkelser av tetningslister. Spør oss gjerne om hjelp til å velge riktig type for din bolig. For best mulig effekt, er det viktig at de monteres riktig.
Bilde: Gamle vinduer kan stå for så mye av 40 prosent av varmetapet i en bolig, ifølge Enova. Foto: Gilje
Så mye som inntil 40 prosent av varmetapet i en bolig skyldes vinduene, til tross for at de ofte ikke utgjør mer enn 10 prosent av fasaden. Med dagens strømpriser blir det fort dyrt om du har gamle vinduer. Derfor er det en god investering å bytte.
Når du skal velge nye vinduer, må du se på U-verdi. Jo lavere U-verdi, desto mindre varmetap fra vinduene. 3-lags glass har en lavere U-verdi enn 2-lags glass. Derfor bør du vurdere 3-lags glass om du skal bytte vinduer for å holde på varmen hjemme. Det er litt dyrere, men det lønner seg over tid.
Bytter du til nye vinduer, vil du både få redusert energitapet og spare strøm, i tillegg til å få en jevnere innetemperatur. Dermed sparer du også penger.
Les også: Guide til deg som skal bytte til nye vinduer
Også gamle ytterdører og balkongdører kan være effektfullt å bytte ut – sjekk her hva du bør tenke på når du skal velge ny dør.
Bilde: Dagens ovner oppnår 30 prosent mer varme per vedkubbe enn gamle peisovner. Foto: Jøtul
All oppvarming trenger ikke komme fra strøm. Vedfyring kan være et billigere alternativ. Det forutsetter selvfølgelig at du har peis eller vedovn.
Les også: Dette må du tenke på før du kjøper ny peis
Hvilken type vedovn du har vil også være avgjørende for hvor god effekt du får av fyringen. Alle vedovner som installeres i dag har krav om å være rentbrennende. De slipper ut 90 prosent færre partikler, og sammenlignet med gamle ovner oppnår du 30 prosent mer varme per vedkubbe. Med andre ord er det både mer økonomisk og mer miljøvennlig.
Et enkelt tiltak du kan gjøre for å spare strøm, er å senke temperaturen hjemme. Energiforbruket kan reduseres med cirka fem prosent for hver grad du senker innetemperaturen.
I tillegg trenger ikke alle rom å ha samme temperatur. Ved å ha temperatursoner reduserer du kostnaden til romoppvarming. For å holde temperaturen i et rom, kan du gjøre noe så enkelt som å lukke døren.
Bilde: Du kan også få solceller integrert i takstein. Foto: Skarpnes
Det har blitt mer og mer vanlig å høste solenergi fra taket på boligen eller hytta. Fordelene med solenergi er at du kan slippe ekstra utgifter som nettleie eller offentlige avgifter. Energimerkingen på boligen vil også forbedres.
Ved egenprodusert strøm fra solceller kvalifiserer du også til å kunne søke tilskuddsordninger, både ved nybygg og rehabilitering. Du kan også selge overskuddsstrøm av det du produserer til strømnettet.
Imidlertid får ikke alle tillatelse fra kommunen til å installere tradisjonelle solcellepaneler på taket, eller ønsker å gjøre det av estetiske grunner. Hos XL-BYGG kan du som alternativ velge både takplater og takstein med integrerte solceller som en løsning.
Les også: Kvalitetstak for nordisk klima
Etter oppvarming av rom, er det varmtvannet som drar mest strøm. Omtrent 20 prosent av energiforbruket i en husstand går til oppvarming av vann. Du kan effektivt kutte forbruket ved å skaffe deg en sparedusj. Jo mindre varmtvann du bruker, desto mindre vil du ha behov for å varme opp også.
Les også: Vurderer du å pusse opp hele badet? Dette er baderomstrendene som gjelder nå
Med investering i ny peis eller vedovn, oppnår du både estetisk oppgradering i hjemmet, miljøgevinst, bedre komfort og reduserte strømpriser. Men hva bør du egentlig tenke på før du bestemmer deg?
Nye vinduer med 3-lagsglass er en fornuftig investering for å redusere strømregningene og få bedre komfort innendørs.
En høy strømregning er bare et av flere tegn på at det kan være på tide å etterisolere. Her får du gode tips til når du bør isolere, og hva du skal være klar over når jobben skal gjøres.
Drømmer du om ny ytterdør i eik, eller står en sort ytterdør med sidefelt høyt på ønskelisten? Det er viktig å velge en dør som passer til resten av boligens stil.