Dette må du tenke på før du kjøper ny peis
Med investering i ny peis eller vedovn, oppnår du både estetisk oppgradering i hjemmet, miljøgevinst, bedre komfort og reduserte strømpriser. Men hva bør du egentlig tenke på før du bestemmer deg?
Designet på peisen er en viktig faktor for mange når de skal gå til innkjøp av ny peis eller vedovn. Men det som kanskje er aller viktigst er selve jobben vedovnen skal gjøre – nemlig å gi varme.
Hva er varmebehovet?
Gamle, trekkfulle hus med dårlig isolasjon, trenger vesentlig mer varme enn boliger med god isolering og trelags vindusglass.
Er hjemmet ditt godt isolert har du et varmebehov på ca. 60 - 70 watt per kvadratmeter. Men varmebehovet varierer avhengig av isolasjon, antall vinduer og takhøyde i boligen.
Det vil derfor være lurt å først finne ut hva varmebehovet ditt er, og deretter se på utvalget av design. Da vil du sitte igjen med en vedovn som gir deg det du ønsker, i både funksjon og utseende.
Bilde: Nordpeis Lisboa er en slank peis med vednisje. Foto: Nordpeis
Hvor skal vedovnen stå?
Hvor du plasserer peisen har mye å si for hvor god utnyttelse du får av varmen. En sentral plassering vil gi større varmeutnyttelse enn den peisen som plasseres på kjøkkenet for kosens skyld.
Et godt tips er å tegne opp en skisse av rommet med pipe, brannmur og møblering, før du tar turen til et av våre byggevarehus.
Hvor stor skal peisen være?
Bare fordi du har plass til en stor ovn, er det ikke sikkert at det er det du skal velge. En peisovn må tilpasses boarealet og behovet for varme. Er peisen for stor vil man konstant fyre på for lav effekt, noe som fører til dårlig forbrenning og sot på glass og i skorstein. En for liten ovn vil på den andre siden bli overbelastet og få redusert levetid.
Bilde: Størrelsen på peisovnen må passe med arealet den skal varme opp. Avbildet er modell F 162 fra Jøtul. (Foto: Jøtul)
Bytt til rentbrennende
Har du en gammel ovn fra 1998 eller eldre, er sannsynligheten stor for at det fyres uøkonomisk og lite miljøvennlig. Med et rentbrennende ildsted slipper du ut 90 prosent færre partikler, og du oppnår så mye som 30 prosent mer varme pr. vedkubbe, sammenlignet med eldre ovner.
Alle nye vedovner som installeres har nå krav på seg om å være rentbrennende, og flere kommuner tilbyr støtteordninger til de som ønsker å bytte ut en gammel ovn.
Sjekk med din kommune om du kan få støtte.
Bilde: Med ovner produsert etter 1998 får du et rentbrennende ildsted. Avbildet er Jøtul F 105. (Foto: Jøtul)
Trenger du hjelp til prosjektet?
Fortell oss om ditt pågående peisprosjekt, så kommer våre fagfolk på en uforpliktende befaring. Vi kan gi gode råd om montering, plassering og valg av peis.
Husk at pipa også må sjekkes
Visste du at de fleste problemer med ildsteder stammer fra en feildimensjonert eller dårlig fungerende skorstein? Et gammelt pipeløp gir dårlig trekk og kan i verste fall føre til pipebrann.
Ingen pipe? Ikke noe problem
Har du ikke pipe i dag, er det fullt mulig å ettermontere en stålpipe. Stålpiper passer like bra i nye som i gamle bygg, og kan vinkles og sideforskyves slik at ovnen kan stå nøyaktig der du måtte ønske.
Bilde: Har du ikke pipe fra før, så kan det ettermonteres stålpiper. Avbildet er modell F 305 fra Jøtul med stålpipe. (Foto: Jøtul)