Hvordan velge riktig gulv?
Sjekk disse fem smarte tipsene til hva du bør tenke på før du velger nytt gulv til hytta eller hjemmet ditt.
Lurer du på hvordan du skal legge parkett eller annet gulv? Her er fem råd som gjør jobben enklere og resultatet bedre.
Parkettgulv: Se vårt utvalg her
Visste du at det er smart å få gulvmaterialene inn i rommet noen dager før du starter å legge gulvet? De trenger nemlig å tilpasse seg luftfuktigheten hjemme hos deg, for at resultatet skal bli topp.
– Det er fristende å gyve løs kjapt når man er ivrig etter å få det gjort, men det er mange grunner til at det er lurt å ta seg litt bedre tid, sier Chris Alexander Valbrek hos XL-BYGG Gunnar T. Strøm i Trondheim.
Han er én av våre mange gulv-eksperter i XL-BYGG, som alltid er klar for å dele tips og erfaringer med deg i over 90 byggevarehus i hele landet.
Bilde: Chris Alexander Valbrek er XL-BYGGs gulvekspert hos Gunnar T. Strøm på Lade i Trondheim. Foto: XL-BYGG
Hos XL-BYGG får du gode tips og kyndig veiledning fra våre hyggelige eksperter. Vi følger deg gjerne gjennom hele prosjektet ditt, fra start til slutt – og etterpå. Uansett hva du skal bygge – Det får vi til!
– Den beste starten på prosjektet ditt, er å ta en prat med oss på ditt lokale XL-BYGG. Vi kan selvsagt hjelpe deg å velge riktig gulv, men vi kan også gå gjennom prosessen med deg for å unngå at du gjentar andres feil, forteller Chris Alexander.
Les også: Laminat vs parkett? Øyvind hjelper deg å velge riktig
Se video av hvordan legge parkett her:
For å legge gulv selv, start med å la gulvbordene akklimatisere seg i rommet i minst 48 timer for å unngå bevegelser etter legging. Bland bordene fra flere pakker for et naturlig og variert utseende, og sørg for at underlaget er helt støvfritt for å unngå skader på skjøtene. Planlegg nøye før du begynner å legge gulvet, og ha alt nødvendig tilbehør klart for en smidig avslutning.
Skal du legge parkett eller laminatgulv hjemme, har du sikkert fått med deg at du bør la gulvbordene ligge uåpnet i pakken i samme rom som de skal legges, før du setter i gang.
Årsaken er enkel: Tre er et levende materiale, som både kan krympe og utvider seg med vekslende luftfuktighet. Og din bolig vil ofte ha et annet inneklima enn der gulvmaterialene har blitt lagret.
Hvis materialene ikke får tid til å tilpasse seg inneklimaet i rommet de skal legges – risikerer du at de beveger seg etter at gulvet er ferdig lagt. Da kan du oppleve at noen gulvbord krymper så glippen synes under fotlista, eller at det oppstår knirk og ujevnheter du ikke vil ha noe av.
Hovedregelen er 48 timer, men det kan gjerne være lenger. Da skal materialene ha tilpasset seg ditt inneklima, slik at du unngår overraskelser.
Les også: Dette må du vite hvis du skal ha gulvvarme i nytt gulv
Bilde: Ved å mikse gulvbordene får du en fin miks av mønstrene i parketten. Foto: BerryAlloc
Husk at alle gulv er kunstverk! Ingen er helt like, og du er den som må sørge for at ditt gulv får en fin miks av mønster og spill i strukturen. Glem derfor ikke å blande gulvbordene før du starter leggingen, enten du legger parkett, laminat eller vinyl på gulvet ditt.
Parkett har ekte treverk i toppsjiktet, og kommer dermed med naturens egen dekor – uforutsigbar og variert. Men i en pakke kan det gjerne være flere bord som er relativt like, og disse bør ikke legges ved siden av hverandre. Da kan du lett få et ensartet felt i én tone på én del av gulvet, og et like ensartet felt i en litt annen tone på den andre siden.
Gulvet blir finere med jevn og naturlig variasjon over hele flaten.
Laminatgulv har kjerne i trefiber, og et lag med trykt dekor under det harde slitesjiktet på toppen. Denne dekoren består av bilder i en gitt lengde, noe som betyr at det samme mønsteret etterhvert dukker opp igjen flere ganger. Og hvis to laminatbord med samme mønsterseksjon havner rett ved siden av hverandre på et ferdig gulv, vil det ikke se naturlig ut. Det samme gjelder vinylgulv, som har samme type dekor.
Ergo: Start med å åpne to-tre pakker, ta en god kikk på gulvbordene og spre dem utover for et jevnt og naturlig variert uttrykk.
Moderne gulvbord er produsert med høy presisjon for å låses til hverandre i nøye tilpassede skjøter. De ulike produsentene har litt ulike løsninger og patenter her, men felles for alle er at det ikke er plass til noen fremmedelementer verken i skjøtene eller under bordene.
Les også: Gulvlegging - dette betyr de forskjellige ordene
Støv er fiende nummer én for gode skjøter – hvis du forsøker å presse sammen to bord hvor det har samlet seg fliser eller støv fra kappingen, risikerer du å måtte bruke mer makt for å få dem sammen – og dermed stå i fare for å skade låsesystemet.
Det samme gjelder underlaget: Selv en gjenglemt flis på 3-4 mm tykkelse er en ujevnhet som overskrider marginen for plant underlag, og kan dermed forårsake knirk i et nytt og ellers fint gulv.
Unngå å kappe eller bearbeide gulvbordene i samme rom som du legger gulvet.
Bilde: Planlegg godt når du skal legge gulv. Mål gjerne opp, så er du sikker på å få det riktig på første forsøk. Foto: BerryAlloc
Det er nedtur å være godt i gang med jobben, og så plutselig oppdage at puslespillet ikke går opp – slik at du må begynne på nytt. Det er fort gjort, men like lett å unngå!
Ta deg en runde rundt i rommet og se for deg hvordan du bør legge det opp. Start på de bredeste og mest åpne områdene, og legg deg innover i krokene. Det beste du kan gjøre, er å ta med en skisse av rommene til oss i varehuset, slik at vi kan gå gjennom dette sammen.
Les også: Slik reparerer eller sliper du parkettgulv
Vi har fulgt tusenvis av kunder på veien til ferdig gulv, og vi har også en helt egen løsning hvor du slipper å gjøre noe selv:
Du kan bestille gulvet du ønsker deg hos oss, og så kommer våre egne håndverkere hjem til deg med alt som trengs og gjør jobben for deg – så du kan nyte et perfekt resultat.
Det er fristende å sette i gang straks de første materialene er i hus og akklimatisert. Men det er her du bør ta en ekstra sjekk:
Hva kommer du til å trenge for å gjøre jobben helt ferdig?
Sørg for at alt er på plass før jobben starter, så du slipper å stå med halvferdig prosjekt og vente på de siste delene – eller måtte gjette på hvordan du skal få ting til å passe sammen.
For eksempel:
Tommelfingerregelen for å legge parkett, er at man bør legge gulvet i samme retning som hovedlyskilden i rommet og følge rommets lengderetning. Det vil gjøre at rommet oppleves større. Å legge gulvet samme vei som som den mest brukt inngangen er et annet tips.
Sjekk disse fem smarte tipsene til hva du bør tenke på før du velger nytt gulv til hytta eller hjemmet ditt.
Du er ikke alene om det vanskelige valget: Parkett eller laminat til ditt nye gulv? Gulvekspert Øyvind hjelper deg å finne riktig svar for ditt hjem og ditt bruk.
Det kan være vanskelig å vite om hjemmet ditt kler lyst gulv og mørke vegger, eller om mørke gulv best. Her er tipsene som gjør valget enklere.
Skal du legge nytt gulv og ønsker et mykt og unikt gulv? Da bør du velge parkett.
Ja, det ser slik ut! 3-stavs parkett i vakre naturfarger er en av årets nyheter fra Kährs. Sammen med arkitekter og designere har de utviklet Ground Collection.
XL-BYGG er en ekte byggevarehandel med fagfolk som hjelper både privatkunder og profesjonelle entreprenører.
Våre hyggelige eksperter følger deg gjennom ditt byggeprosjekt fra start til slutt – smått eller stort. Foretrekker du å få alt Klappet & Klart uten egeninnsats, kan vi hjelpe deg med det. Vi kan plukke varene ferdig for deg med Klikk & Hent i vår nettbutikk, mange av våre butikker har også tilhenger til utlån for deg som trenger det.
Med XL-BYGG Byggekonto kan du få full kontroll på kostnadene ved hjelp av én felles, månedlig faktura.
Bli gjerne medlem i XL-BYGG Klubben for ikke å gå glipp av eksklusive medlemstilbud på byggevarer året rundt.
XL-BYGG – det får vi til!