Slik reparerer eller sliper du parkettgulvet
Har du fått et hakk i parketten akkurat der det synes best? Eller lurer du på om sliping av parkett er så vanskelig som de sier? Her får du svarene.
Et godt råd helt først:
– Ikke vent lenge med å reparere om du har fått et hakk i parkettgulvet, sier Chris Alexander Valbrek, XL-BYGGs gulvekspert hos Gunnar T. Strøm på Lade i Trondheim.
– En slik skade kan nemlig fort bli verre nå som den beskyttende overflaten er brutt, og vann og fukt kan trenge inn i kjernen og skape både misfarging og svelling. Tetter du igjen hakket med én gang, slipper du å bekymre deg.
Les også: Gulvlegging? Dette betyr faguttrykkene
Bilde: Chris Alexander Valbrek, XL-BYGGs gulvekspert hos Gunnar T. Strøm på Lade i Trondheim.
Her er våre tips til deg som trenger å ta grep om skadet eller slitt parkett:
Hvis du har fått et hakk i parkettgulvet:
Smeltevoks:
Til typiske hakk i parkettgulvet anbefaler vi å bruke voks som du smelter med et jern og fyller ned i hullet, og sliper etter herding. Denne voksen leveres som staver i ulike farger, som du også kan blande for å matche området rundt. Etter at du har fylt hullet og matchet fargen godt, sliper du voksen jevn og etterbehandler med olje eller lakk tilsvarende resten av gulvet.
Hvis du har parkett med kvistspill, så har du en fordel her. Da har nemlig gulvprodusenten allerede fylt inn en type voks der selve kvistene har vært – altså har du flere runde, voksfylte felter i gulvet. Hvis du skraper ut litt ekstra materiale rundt hakket du skal reparere, kan du imitere et kvisthull og fylle det med en voks som er mest mulig lik den som allerede er brukt som fuge de andre stedene.
Denne filmen fra vår leverandør Boen viser deg hvordan du bruker smeltevoks:
Formtre:
Har du et større hakk, kan du også bruke formtre. Dette er en myk masse med trefiber i blandingen, som du påfører uten varme og som herder etter at du har fylt den ned i hullet. Formtre fester kun mot helt rent treverk, så alt av lakk eller olje må fjernes før du fyller i hullet. Når formtreet har tørket, kan du slipe ned fyllingen og dekke med lakk eller olje for å matche resten av gulvet ditt.
Formtre finnes i ulike farger, og du kan også blande to farger for å treffe hundre prosent på fargen. Vær obs på at formtre ikke absorberer beis på samme måte som rent treverk. Så hvis du har et gulv som skal beises, er det smart å velge en farge tilsvarende beisen.
Bilde: Kährs reparasjonskit inneholder alt du trenger for å reparere hakk og riper i din parkett.
Bytte ut skadet gulvbord:
Ja, det går an å bytte ut et enkeltbord i gulvet ditt hvis skaden er vanskelig å reparere på en pen måte og du får tak i en nøyaktig lik erstatning. Men dette er en jobb som du gjør lurt i å overlate til proffene. En slik utskifting krever svært nøyaktig tilpassing av det nye gulvbordet.
Les også: Laminat vs. parkett? Dette er forskjellen
Hvis du har fått en dump i parkettgulvet:
Fuktighet og varme:
Hvis du har en liten bulk eller dump i parketten der overflaten ikke er brutt, altså uten skarpe hakk eller sår i overflaten, så kan noen gulv bli bedre ved hjelp av noe så enkelt som vann og varme. Dette fungerer hvis gulvet ditt har et toppsjikt av myke, ulakkerte treslag som furu eller gran. Da kan du forsøke å legge et fuktig håndkle på dumpen, og stryke over med varmt strykejern.
Gulv med mykt toppsjikt vil da responderer på den varme fuktigheten med at trefibrene ekspanderer, slik at bulken eller ujevnheten kan «reise seg» og bli jevnet noe ut. Men selv om dette rådet ofte deles, er det ikke nødvendigvis en løsning som fungerer på moderne parkettgulv. Der er smeltevoks en bedre løsning.
Hvis du har fått en mindre ripe i parkettgulvet:
Reparasjonsvoks
Hvis det er små riper eller hårfine sprekker som skal fikses, kan du bruke en stift med reparasjonsvoks. Denne trenger ikke varmeredskap, du gnir den bare over ripen eller sprekken – og friksjonsvarmen er nok til å få voksen myk nok til at den jobber seg ned i riper og grunne sprekker.
Når alt er dekket, skraper du enkelt bort den overskytende voksen for å få en jevn overflate.
Les også: Gulvvarme i nytt gulv? Ikke gjør denne feilen
Hvis du heller vil slipe gulvet:
Sliping av parkettgulv er et alternativ når gulvet er veldig slitt. Men det er en krevende oppgave som krever spesialutstyr – og er smart å sette bort til profesjonelle. Gå først gjennom denne sjekklista før du bestemmer deg:
- Er det flere dype hakk og skader? Dersom den slitte parketten har dype hakk eller bulker, vil ikke sliping hjelpe – disse skadene må du utbedre som forklart over etter sliping og før ny oljing eller lakkering.
- Vil du beholde overflatestrukturen? Hvis parketten har en moderne, matt overflatestruktur, må du også være klar over at den ikke uten videre kan gjenskapes etter sliping – da vil du i stedet få et glatt gulv, som må oljes eller lakkeres for å få tilbake en beskyttende hinne som tåler daglig bruk og søl.
- Er det tykt nok? Mange parkettgulv er mulig å slipe, men det krever at det øverste laget med treverk – også kalt toppsjikt eller slitesone – er tykt nok. De vanligste typene parkett har et 3,5–3,8 mm tykt toppsjikt, som tåler å slipes to-tre ganger. Andre typer har et tynnere toppsjikt, og bør dermed ikke slipes. Finn ut av dette først.
- Er du klar for støvtetting? Sliping er også en ekstremt støvete prosess, så planlegg deretter og sørg for å skjerme resten av huset mot det finkornede støvet som vil sveve i lufta.
- Har du fått tilbud på nytt gulv? For mange er det nødvendig å leie profesjonelle gulvslipere for å få jobben gjort skikkelig, og hele gulvet må også etterbehandles. Sjekk først hva helt ny parkett vil koste deg, så du vet hva prisforskjellen faktisk blir. Det er ikke sikkert den er så stor som du tror.
Hvis du heller vil legge nytt gulv:
Bilde: Noen ganger kan det å legge helt nytt gulv også være en løsning. Foto: Boen
Velger du å legge ny parkett, har du alle muligheter til å velge farger, mønstre og preg – siden parkett lages med flere ulike treslag, og du alltid vil finne en stil som passer perfekt til dine rom.
Kommer du innom oss i byggevarehuset, har vi erfarne eksperter som vil vise deg ulike varianter og gi deg nyttige råd og innspill. Men vi har mer enn bare produktene, vi har også fagfolkene som kan ta seg av hele jobben for deg!