XL-BYGG logoXL-BYGG logo

Vinduer med sprosser

Sprosser kan endre utseende på vinduer og gi huset sjel. Finn sprossene som passer for ditt hjem eller byggeprosjekt.

Når du skal ta valg om type sprosser til dine vinduer, er det greit å vite om fordelene og ulempene til de forskjellige typene du kan velge mellom.

Visse typer sprosser regnes gjerne som “riktig” til husstilen du har, men også design, utseende og vask av vinduene spiller inn på valget man tar når det kommer til sprosser. Det er flere typer sprosser å velge mellom, både når det gjelder utseende og hvordan de er festet til vinduet.

Les også: Dette bør du tenke på før du kjøper nytt vindu

Med eller uten sprosser?

Bilde: Gjennomgående sprosser på et klassisk vindu. Foto: Natre

Sprosser er enkelt forklart mønster i vindusruter. Tradisjonelt hadde sprosser den funksjonen at de var med på å forsterke store og små glassflater. I dag er det ikke lenger teknisk behov for sprosser på vinduene, men arkitektonisk har de fortsatt stor betydning. Sprosser endrer uttrykket på vinduene, og dermed også uttrykket på hele husfasaden. De er med på å gi fasaden et litt mer tradisjonelt uttrykk, og derfor ikke uvanlig å se på mer klassiske hus og hytter. Sprosser lages i både tre og aluminium, i dag er aluminium i mange tilfeller det vanligste.

For mange er design et viktig argument i avgjørelser. Når det kommer til sprosser på vinduet er det viktig å tenke over hva slags type hus du har og at sprossene matcher stilen på huset.

Les også: Mer om vedlikeholdsfrie vinduer

Ser du etter klassiske vinduer med sprosser, vurderer du store vinduer med sprosser som gir en lekker detalj til huset, eller er det hyttevindu med sprosser du skal finne? Her kan flere typer være gode alternativer. Har du derimot et moderne nybygg vil kanskje vindu med sprosser se forstyrrende ut på fasaden og det vil se bedre ut uten.

Vurderer du å gå fra et vindu uten sprosser til et med sprosser, tipser Natre, som er Norges nest største vindusprodusent, om å bruke maskeringstape. Da får du inntrykk av hvordan vinduet vil bli med sprosser, dette vil forhåpentligvis gjøre avgjørelsen enklere.

Med tanke på inndelingen, må du også ta hensyn til om det er en balkongdør ved siden av vinduene. Da bør sprossene være i flukt med balkongdøren hvis det skal se bra ut. Er du usikker på dette, er det lurt å rådføre seg med en ekspert i et av våre byggevarehus.

Les også: Terrasse -og balkongdører

Vaske vinduer med sprosser

Bilde: Gilje Ramsvindu med klippssprosser er enklere å vaske enn pålimte eller gjennomgående sprosser. Foto: Gilje

Når du skal velge hva slags type sprosser du ønsker til vinduene, kan det også være greit å tenke på vindusvask, spesielt om du skal ha mange vinduer. Både pålimte og gjennomgående sprosser er litt mer utfordrende å vaske enn sprosser du kan klipse av og på.

Les også: Dette er selvrensende bilder

Bredden på sprosser

Bredden på sprosser til vinduer varierer, og det er litt forskjellig ut fra type sprosser.

Eksempler fra Natre:

  • Utenpåliggende: 24 mm, 44 mm og 64 mm
  • Pålimte: 36 mm
  • Wiener: 18 mm, 26 mm og 49 mm.
  • Gjennomgående: 68 mm

Her er det du trenger å vite om de forskjellig typene sprosser:

Utenpåliggende sprosser

Hos Natre er utenpåliggende sprosser det mest populære, det er regnet som en enkel løsning med vask og er også det rimeligste alternativet. Med utenpåliggende sprosser slipper du alle smårutene ved vasking, så lenge du gjør jobben må å ta sprossene av og på. Utenpåliggende sprosser er avtagbare sprosser som man klipser fast på utsiden av glasset, dette gjør også at vinduer med klipssprosser isolerer mer enn gjennomgående sprosser da de ligger utenpå glasset.

Natre tipser om at hvis man vurderer utenpåliggende sprosser og er veldig usikker, kan utenpåliggende sprosser etterbestilles etter at du har fått det nye vinduet i veggen. Siden sprossene bare hukes inn i glasslista og ikke trenger noe spikring, er det enkelt å ettermontere utenpåliggende sprosser for kunden selv.

Merk deg at ettersom utenpåliggende sprosser kommer i flere bredder kan du også velge å kombinere tynnere og bredere sprosser i et vindu, så får du ditt helt eget uttrykk.

Klassiske vinduer med gjennomgående sprosser

Bilde: Fastkarmvindu med gjennomgående sprosser. Foto: NorDan

Gjennomgående sprosser går fysisk gjennom glasset og deler det opp i mindre flater, denne typen sprosser regnes av mange som den eneste ekte sprossen. Ulempen med gjennomgående sprosser er at i vinduer med små eller halvstore glassflater blir isolasjonen noe svekket.

Å vaske vinduer med gjennomgående sprosser tar også litt lenger tid, men du får det tradisjonelle og klassiske utseende på vinduene dine. Å velge selvrensende glass er også en mulighet til vinduer med gjennomgående sprosser, så reduserer du behovet vindusvask utvendig til et minimum.

Pålimte sprosser

Ønsker du gode isolasjonsegenskaper med illusjonen av tradisjonelle gjennomgående sprosser, skal du velge pålimte sprosser. De har én sprosse innvendig, én mellom glasset og én utvendig. Har du derimot 3-lags glass i vinduet, tipser Natre om at pålimte sprosser ikke er så pent. Pålimte sprosser får du med aluminium på utsiden og du kan velge mellom aluminium eller tre på innsiden.

Wienersprosser for enkel rengjøring

Med wienersprosser får du den enkleste vaskejobben. Wienersprosser gir en illusjon av oppdeling på vinduet, ettersom sprossene ligger mellom glassene i vinduet. Dette gjør vinduene enkle å vaske, men du vil også tydelig se glasset på begge sider når du står nære vinduet. Wienersprosser kan også brukes i kombinasjon med utenpåliggende klipssprosser.

Koblet vindu med sprosser

Koblet vindu er et vindu med to rammer som er montert sammen slik at det dannes et isolerende luftlag mellom. Et koblet vindu har gjennomgående sprosser i det ytterste glasset, mens den innerste rammen har et 2-lags glass. De opprinnelige koblede vinduene har derimot 1-lags i begge rammene.

Sprosser til H-vindu

Som nevnt kan sprosser endre utseende på dører og vinduer, og har stor innvirkning på byggets uttrykk og karakter. Om du har H-vindu, tidligere kjent som husmorvindu, får du også dette med forskjellig type sprosser. Spør på ditt lokale byggevarehus hvilke løsninger som finnes til dine vinduer.