Gode tips til innfesting
Tar du en titt i hyllene hos en byggevareforhandler, finner du fort ut at det finnes utrolig mange skruer å velge mellom. Så hvordan går du egentlig frem for å velge den riktige skruen?
Det første du bør tenke på når du skal velge, er hva du skal skru fast. Er det en plate av for eksempel gips, OSB, MDF eller spon du skal montere eller er det stenderverk/konstruksjonsvirke. Skal du skru inne eller ute? Er det sjønært eller i nærheten av veier som saltes om vinteren? Skal du montere gjerde i et jordsmonn som vil bli utsatt for telepåvirkning? Alt dette har noe å si for hvilken overflatebehandling eller stålkvalitet du velger.
Skal du skru innendørs er det blankforsinkede skruer som gjelder. For montasjer utendørs finnes det corrseal, rustfritt og syrefast. For å være sikker på at konstruksjonen tåler bevegelser i trevirket og ikke ruster, anbefaler vi rustfrie eller syrefaste skruer. Hos våre leverandører finner du flere typer skruer ment for utendørs arbeid – sjekk for eksempel ut bestselgeren Impreg + fra Simpson Strong-Tie eller ESSDRIVE fra ESSVE. Trevirkeleverandørene har gjerne også anbefalinger til valg av skruer i sine anvisninger - det oppfordres til å følge disse.
Når det gjelder lengden på skruen er det en tommelfingerregel som sier at skruen skal være dobbelt så lang som det du fester. Det sikrer et godt og varig hold mot bakenforliggende lekt/stenderverk.
Nå skal kledningen skrus - ikke spikres
De siste årene har det blitt mer vanlig med vedlikeholdsvennlige kledninger. Felles for mange av disse kledningene er at de er behandlet med kjemikalier eller inneholder stoffer som går dårlig sammen med den gammeldagse spikeren. I tillegg er både arkitekter, håndverkere og byggherrer blitt stadig mer oppmerksomme på estetikken i en vakker fasade uten rader av store, synlige spikerhoder. Løsningen på begge utfordringene er å skru kledningen med syrefaste klednings- eller fasadeskruer.
En skrudd fasade gir flere fordeler, og den mest åpenbare er estetisk. (Foto: ESSVE)
Små skruehoder, enten de er blanke eller i samme farge som kledningen, synes nesten ikke i den ferdige fasaden. Syrefaste skruer vil dessuten aldri korrodere, og du risikerer heller ikke misfarging og mørke render fra innfestningen. Sistnevnte har dessverre mange opplevd etter å ha montert kledningen med skruer som ikke er syrefaste.
Den praktiske fordelen er først og fremst at syrefaste skruer tåler langt større belastning enn spiker og rimelige skruer. De tåler mye varme, de er seige og kan ta opp store bevegelser i en solvarm fasade. Vi anbefaler syrefaste skruer i alle fasader, men insisterer på syrefast når det gjelder fasader av eksklusive treslag, varmebehandlet tre, fasader med korroderende overflatebehandling som jernvitrol, samt fasader i kystnære strøk. Både ESSVE og Simpson Strong-Tie har utviklet syrefaste skruer beregnet på kledning og fasade. ESSVES fasadeskruer har eksempelvis en fiberskjærende spiss som reduserer sprekkdannelser og krever mindre kraft ved innskruing. Når det skal skrus inn hundrevis av skruer er det viktig å ikke måtte bruke mer krefter enn nødvendig. Skruer fra begge leverandører har dessuten en hodeform som hindrer fuktinntrengning og gjenger som gir godt feste og maksimal klemkraft mot underkonstruksjonen, selv i tette treslag.
Fasade- og kledningsskruer kan fås med fargede hoder som matcher de fleste vedlikeholdsvennlige kledninger, slik som hvit, lysegrå, brun, svart og blank. Dermed får du skruer som går mer eller mindre i ett med trevirket og gir en pen, helhetlig fasade. Det handler om å sette prikken over i’en. Det er også mulig å gå for skruer med sylindrisk hode, som gir et minimalt inngangshull og tilsvarende lite synlig monteringsresultat.
Ved å velge skruer med fargede hoder som matcher den vedlikeholdsvennlige kledningen får du en en helhetlig fasade. (Foto: ESSVE)
Innfesting i betong og lettbetong (Leca)
De fleste innfestinger i Leca og andre porøse materialer, løses normalt uten problem med egne lettbetongplugger. For betong finnes det også egne plugger som gjør det enkelt å feste ting. For valg av rett innfestning kan du benytte deg av de innledende spørsmålene vi brukte for skruer, men det er også et par andre ting å tenke på.
Skal du feste i lettbetong eller betong er det viktig å ta hensyn til kantavstand, innbyrdes avstand mellom festepunktene og tykkelsen på det du skal feste noe til (betongtykkelsen). Dette er spesielt viktig når du bruker ekspanderende festemidler som for eksempel ekspansjonsbolter, ekspresspiker og kraftigere pluggløsninger, samt betongskruer og lettbetongskruer.
Kommer du bort i situasjoner der du er usikker på vanlig mekanisk innfestning er rett valg finnes det kjemiske ankere som gir gode muligheter for å løse en utfordring. Hos ESSVE og Simpson Strong-Tie/Christiania Spigerverk finner du kjemiske ankere i mange varianter som kan benyttes i ulike typer steinmaterialer. Kjemiske ankere er ikke vanskelige å bruke og fremgangsmåten finner du på patronen eller i leverandørens dokumentasjon på nett.
Ved innfesting i porøse materialer, som for eksempel Leca, benyttes egne lettbetongskruer. (Foto: ESSVE)
Innfesting i gips
Mange synes det er vanskelig å velge innfestning når det er behov for å henge opp noe i gipsplater. Det første du bør gjøre er å finne ut om det er enkle eller doble plater du skal feste i. En sjelden gang er det også 3 plater utenpå hverandre. Tykkelsen på gipsplatene har noe å si for hvor langt festemiddelet må være for å skape et godt feste i plata.
Deretter bør du vite noe om hvor tungt det som skal festes, blir til slutt. En enkel knaggrekke veier ikke så mye i seg selv, men når du henger opp jakker, frakker og kåper veier den plutselig vesentlig mer. Skal du for eksempel henge opp en flatskjerm på en brakett er det viktig å tenke på at den kommer litt ut fra veggen. En huskeregel her er da «kraft x arm». Når vekten flyttes ut fra veggen belastes veggen mer.
Det er flere ulike løsninger for oppheng i gips. Lette bilder kan henges opp ved bruk av en Universalplugg, Driva eller Arrow Anchor. Den siste lager veldig små merker i gipsplata. For tyngre oppheng kan du bruke Duck Foot eller et plateanker. Går du for plateanker anbefaler vi sterkt å bruke en montasjetang. Da er du sikker på at «vingene» slås ut på riktig måte på baksiden av gipsplata.
Er du fortsatt usikker, finnes det i dag skikkelig skruefaste gipsplater på det norske markedet. Disse tåler høyere belastninger enn en standard gipsplate. Kanskje bør man benytte disse der man vet at kjøkkenet skal opp eller der flatskjermen skal sitte.
Raskere arbeid med skruforsats
Når du skal skru mye, kan det være lurt å investere i verktøy som gjør arbeidet raskere. Slik som Quik Drive skruforsats fra Simpson Strong-Tie, som gjør skrumaskinen din om til en skruautomat. Dermed kan du jobbe vesentlig raskere når du eksempelvis monterer gipsplater. Forsatsen kan monteres på de fleste skrumaskiner på det norske markedet, slik at du kan bruke de maskinene du allerede har. Quik Drive kan både benyttes på batteri- og nettdrevne maskiner.
QuikDrive er kjent for å være et pålitelig system. Det sikrer blant annet at du unngår skruer som kiler seg i automaten og du kan dermed jobbe mer effektivt.
Rimeligere bygningsbeslag og alternativ til franske treskruer
I prosjekter der du trenger bygningsbeslag, er det ikke fritt for at du kan bli litt overrasket over hvor mye penger det går med til å kjøpe dem. Da skal du vite at Simpson Strong-Tie har kommet med ZPRO-bygningsbeslag. ZPRO er en mellomting mellom pre-galvanisert stål og syrefast stål, men prismessig ligger ZPRO-beslagene betydelig lavere enn syrefaste beslag.
Med beslag i ZPRO-materialer får du muligheten til å lage sammenføyninger utendørs med samme korrosjonsbeskyttelse som ved bruk av varmgalvanisert stål. De er meget godt egnet til terrasser og liknende konstruksjoner.
Simpson Strong-Tie har også utviklet en sekskantskrue som kan brukes der du tidligere har brukt franske treskruer. Skruen har fiberkutt som hindrer sprekkdannelser ved innskruing. I tillegg til at skruen har sekskanthode, har det også TX bits-spor. Under hodet finner er det en konet del som gjør at skruen fyller hullet i for eksempel et beslag.