XL-BYGG logoXL-BYGG logo

Valg av gulv handler både om utseende og funksjon

Som håndverker treffer du stadig på kunder som skal ta valg – enten det dreier seg om kledning på ytterveggene, valg av takstein, materialer til innerveggene eller hva slags gulv som skal legges i huset eller leiligheten. Som alle andre ting, påvirkes også gulvvalget av trender i markedet. Dessuten er gulvet det største møbelet i huset og har mye å si for boligens helhet i stil og farge.

En tydelig trend i dag er at flere og flere velger 1-stavs parkett fremfor det klassiske stavmønsteret. Jo bredere og større bordene er, jo tydeligere blir det unike mønsteret i treverket. Det bidrar til å hente naturen inn i stua og gir ro i rommet. Lange, brede plank fremhever dessuten perspektivet i rommet og gjør at rommet føles større. Det er imidlertid ikke til å komme unna at 1-stavs parkett er mer kostbart enn parkett med flere staver, men et godt tips til kunden er å gå for en kombinasjon av 1- og 3-stavs parkett med samme farge i ulike rom. Dermed skapes det et helhetlig uttrykk, samtidig som gjennomsnittsprisen senkes. Det finnes også 3-stavs parkett med fas som gir et forholdvis likt uttrykk som en bred plank, men til en lavere pris.

Når det gjelder farger, har hvitpigmenterte gulv vært veldig populære de siste årene. Selv om det fremdeles selges mye av dette, ser gulvprodusentene nå at andre trender gjør seg gjeldende.

Eik Andante plank fas Live Pure 0169. (Foto: Boen)

- Det er en tydelig dreining mot at kundene vil ha den originale eikefargen og duse, varme farger. I en tid der vi tilbringer mye tid hjemme vil vi ha komfort, varme og koselige farger rundt oss. Parketten skal dessuten ha en veldig matt og naturlig overflate uten gjenskinn, akkurat slik nyskåret eik har. Derfor har BOEN utviklet Live Pure, som er en ultra-matt lakkoverflate som beholder den naturlige lyse fargen av nyhogget eik også over tid. Det vil si at den «gylner» langsommere, sier Marketing Manager i BOEN, Evelyn Schedelberger.

Mange vil også ha litt mer rustikke gulv, og gjerne typer som er håndskrapte og børstede for å få frem det autentiske uttrykket til treverket.

- Rustikke gulv er varme og gode, samtidig som overflaten er tilgivende med tanke på mindre hakk og merker som måtte komme. Det blir rett og slett ikke så synlig på et rustikt gulv. Forutsatt at gulvet får litt vedlikehold av og til, vil ekte treverk eldes med verdighet og holde i flere generasjoner, sier Evelyn i BOEN.

En annen trend som kan være verdt å merke seg, er bruken av mønstergulv. Dette har vært populært en god stund, og alt tyder på at populariteten vil holde seg gjennom 2021. Her er det både mulig for kunden å velge klassisk fiskebensparkett, eller mer moderne mønster som Chevron. Fiskebensparkett finnes nå også i større dimensjoner og med Click låsesystem for enklere og raskere legging.

Foto: Boen.

Foto: Boen.

Løsninger som reduserer trinnlyd

Midt oppi alle trendene, overflatene og fargene, er det viktig at kunden ikke mister de mer funksjonelle og praktiske aspektene av syne. Som håndverker bør du benytte anledningen til å veilede kundene til å gjøre valg som kan gi enda flere positive effekter enn at gulvet er fint å se på og behagelig og gå på.

Mange sliter eksempelvis med trinnlyd i huset. Når det skal legges nye gulv, er det en gylden anledning til å gjøre noe med dette problemet. I en del tilfeller, særlig i nyere hus, holder det ganske enkelt å velge riktig parkettunderlag. Boen har eksempelvis underlagene Maxima til undergulv av tre og Boengard og til undergulv av betong. Begge to demper trinnlyd med opptil 21 dB og romklang opptil 16 %.

- Å velge riktig parkettunderlag er dessuten ikke bare viktig for trinnlyd, men også for å beskytte gulvet mot fukt og for å unngå bevegelse. Et riktig parkettunderlag ivaretar både lydreduksjon (trinnlyd og romklang) og retensjon av statisk og dynamisk belastning, sier teknisk sjef i BOEN, Rune Haugen.

Er det snakk om eldre hus, er det ofte behov for å montere. dedikerte trinnlydsplater før parketten legges. Platene finnes i tykkelser fra 6 – 36 mm. - hvor tykke plater det er behov for er avhengig av hvordan huset er bygget og hvor mye lyd som skal dempes. En del hus har for eksempel ikke fullisolerte bjelkelag, og bjelkelaget vil da fungere som en resonanskasse. Det vil si at lydene som oppstår får gjenklang i bjelkelaget og blir forsterket. I slike tilfeller er det behov for tykkere trinnlydsplater enn der det er snakk om fullisolerte bjelkelag.

Parkett + gulvvarme = sant

Det er ingenting i veien for å kombinere gulvvarme med parkett. Og ettersom parkett føles lunt og varmt å gå på i utgangspunktet, er det ikke mye varmen som skal til for å gjøre det ekstra behagelig. Det er imidlertid viktig å gjøre kunden klar over at gulvvarmen bør ha en maksimal effekt på 60 watt per kvadratmeter og at temperaturen i gulvet ikke skal overstige 27 grader. Blir temperaturen høyere enn 27 grader er det risiko for at parketten tørker ut og at det oppstår skjemmende sprekker mellom bordene.

Det er også viktig at kunden er klar over at gulvvarmens effekt er avhengig av hvordan sjiktet under er isolert. Med et bjelkelag eller betongsåle som er sparsommelig isolert, er det ikke nødvendigvis den beste idéen å investere i gulvvarme. Ganske enkelt fordi mye av effekten fra varmekablene forsvinner ned i konstruksjonen i stedet for å varme opp gulvet. Da kan det være fornuftig å anbefale etterisolering.

I dag finnes det flere lavtbyggende gulvvarme-systemer som egner seg meget godt for rehabilitering. Med slike systemer trenger ikke kunden å gjennomføre omfattende ombyggingsarbeider for å få varme under parketten. Både varmekabler og vannbåren varme kan legges med byggehøyde helt ned i 1 – 1,5 cm. byggehøyde, mens varmefolie kun bygger 6-7 mm.