XL-BYGG logoXL-BYGG logo
Utforing vindu på soverom.Utforing vindu på soverom.
Utforing vindu på soverom.Utforing vindu på soverom.

Hvilken utforing skal du velge til vindu?

Du finner ingen bedre utforing til vindu enn nåtidens foringer i ferdigmalt heltre lamell, ifølge XL-BYGG-ekspert Jan Eddy. Her får du tipsene som gir deg best mulig resultat.

Utforing, også kalt bare foring, er rammen som brukes til å dekke sidene på veggen rundt et vindu. En utforing brukes på dører og vinduer som en avslutning på rammen rundt, i hovedsak for å dekke spikerslagene og stenderne.

– Vi skal ikke veldig mange år tilbake før utforinger var noe helt annet enn det er i dag. Det er blitt både enklere og penere løsninger, som gjør det enkelt for folk flest å ta jobben med å fore vinduer selv, forteller Jan Eddy Narozny, fagansvarlig for trelast hos XL-BYGG Ski.

Narozny har lenger fartstid enn de fleste til å uttale seg om gode løsninger i forbindelse med oppgradering av hus og hjem. Han har jobbet i bransjen i mange år og sett flere løsninger komme og gå. Han mener ingen utforing er så bra som dagens utforinger i ferdigmalt heltre lamell.

XL-BYGG ansatt Jan-Eddy Narozny står på trelastlageret.

Bilde: Jan-Eddy Narozny er fagansvarlig for trelast hos XL-BYGG Ski. Foto: XL-BYGG

Se vårt utvalg av utforinger her.

Hos XL-BYGG får du gode tips og kyndig veiledning fra våre hyggelige eksperter. Vi følger deg gjerne gjennom hele prosjektet ditt, fra start til slutt – og etterpå. Uansett hva du skal bygge – Det får vi til!

Hva er utforinger til vindu?

Dagens utforinger har en leppe/fjær, som enkelt føyes inn i sporet som er i vinduskarmen. En foring skal gå i flukt med veggen. Denne monteres før du kan sette på en omramming med lister rundt. Først da ser det ut slik de fleste av oss kjenner til et ferdig foret vindu.

Det finnes utforinger i nesten alle størrelser, og hvilken størrelse du skal velge er avhengig av tykkelsen på veggen.

I dag er nesten alt som selges laget i 18 mm heltre lamell, der du selv tilpasser bredden på fjæren. Fjæren kan variere mellom 2,5 til 6 centimeter i bredde, mens lamellene finnes i fra 240 til 440 centimeter lengde.

Fjæren, eller pennen som det også kalles, skjæres på langs for å få riktig bredde før den dyttes inn i sporet.

Du får både ubehandlede, ferdig beiset og ferdigmalte utforinger. Med de ferdigbehandlede alternativene slipper du unna med å bare flekkmale eventuelle spikerslag etter montering.

Velg gjerne utforinger i samme farge som listene på karmer og dører dersom du ønsker et helhetlig uttrykk. Du kan også velge en kontrastfarge for å fremheve vinduet i rommet.

Hvordan måle utforinger til vindu?

  1. For å få nøyaktige mål, bør du fjerne listverk og isolasjon. Dersom dette ikke er mulig kan du måle mellom foringene og legge til 19 mm på hver side. De fleste foringer måler mellom 18 og 20 mm.
  2. Mål vinduet fra ytterkant av karm til ytterkant av karm, da får du utvendige karmmål.
  3. Oppgi målene i bredde x høyde.
  4. Mål gjerne bredde og høyde flere steder for å sikre at målene blir riktig.

Korrekt mål av sideforingene er også avgjørende for at alt blir rett til slutt, disse skal være like.

Før du drar til ditt lokale XL-BYGG varehus må du også huske om du målte vinduet på innsiden eller utsiden, altså usynlige mål eller synlige mål. Dette kalles også lysmål. Da kan våre fagfolk gi deg riktig og god hjelp i bestillingen av utforingene til dine vinduer.

Slik forer du ut vindu

  1. Start med å tilpasse foringene til de oppgitte målene.
  2. Sett deretter foringene på for å prøve, samtidig markerer du hjørnenes møtepunkter.
  3. Legg foringene på flatt underlag, slik de vil være i vinduet, og mål opp møtepunktene med en 90 graders vinkel.
  4. Sett deretter sammen et og et hjørne, gjerne med litt lim, før du skyter hjørnene fast med en spikerpistol. Husk at du må ha stifter beregnet på listverk.
  5. Forbor deretter hull til skruer med et bor på 2 eller 3 mm. Antall hull er avhengig av hvor bred utforingen er.
  6. Skru deretter sammen alle hjørnene med drill. Lengden på skruene bør ikke overstige 60 mm.
  7. Nå skal foringen være pen, jevn og klar til montering. Løft den rolig inn i karmen den skal monteres i. Her er det fint å være to personer.
  8. Hvis utforingen passer, ta litt trelim i sporet, og bank deretter utforingen på plass med noe mykt, som en trekloss eller hammer med beskyttelse. I denne prosessen er det viktig med noe som ikke lager merker i utforingen.
  9. Det er viktig at du støtter opp utforingen, enten med klosser eller kiler. Litt lim i kantene kan også være lurt. Midtdelen og den nederste delen av foringen er spesielt viktig at står støtt, slik at den ikke bøyer seg av ting i vinduskarmen.
  10. Om du skal isolere anbefales det å lett fylle med dyttestrimmel fra Glava eller lignende materialer. Vær svært forsiktig med skum, dette anbefales ikke i forbindelse med isolering og utforinger.

Tips! Skal du ha det listefritt? Prøv smyglister. De er gjerne litt mer kostbare, men gir penere hjørner om du skal ha det listefritt.

Bygge selv? Det får vi til!

XL-BYGG er en ekte byggevarehandel med fagfolk som hjelper både privatkunder og profesjonelle entreprenører.

Våre hyggelige eksperter følger deg gjennom ditt byggeprosjekt fra start til slutt – smått eller stort. Foretrekker du å få alt Klappet & Klart uten egeninnsats, kan vi hjelpe deg med det. Vi kan plukke varene ferdig for deg med Klikk & Hent i vår nettbutikk, mange av våre butikker har også tilhenger til utlån for deg som trenger det. 

Bli gjerne medlem i XL-BYGG Klubben for ikke å gå glipp av eksklusive medlemstilbud på byggevarer året rundt.

XL-BYGG – det får vi til!