Råvaremangel på trelast – hva betyr det for deg?
Stor etterspørsel etter trelast i kombinasjon med utfordrende tømmertilgang i mange land, gjør at vi står overfor en råvaremangel på furu. Hva har dette å si for deg som snekker og hva bør du gjøre for å ikke havne i en skvis?
Grunnen til at situasjonen har oppstått er komplisert og sammensatt av flere ulike faktorer. Skal vi starte med det positive, handler det om at bruken av tre øker i hele verden. Det er noe mange jobber for at skal skje, men én av konsekvensene er altså at det har oppstått en underbalanse i markedet. USA er for eksempel et ledende land når det gjelder forbruk av tre, og med høy byggeaktivitet i det amerikanske markedet er det ingen tegn til utflating i tiden som kommer.
Selve tømmertilgangen har også blitt problematisk som følge av billeangrep. I land som Tyskland, Østerrike og Polen har barkebiller forårsaket massive skader og i Tyskland ligger fokuset nå på å rydde tørket skog. Ser vi til Canada, har også biller skapt store problemer og bidratt til at produksjon er veldig redusert. Dermed har det blitt vanskelig å mette det store markedet i USA.
Råvaretilgangen på furu er krevende og kan by på utfordringer i løpet av året.
Hva har dette å si for deg?
Trelast er en internasjonal vare og når den globale situasjonen utvikler seg slik som den har gjort nå, er ikke Norge forskånet fra det. Mye av tømmeret i Norge blir blant annet eksportert til andre markeder, til tross for at frakten ut fra Norden er dyr. Det henger også sammen med pris - det finnes mange kjøpesterke aktører nedover i Europa og mange sagbruk vil selvsagt selge til dem som betaler mest.
Det er ikke så mye du som snekker kan gjøre med denne situasjonen, men det betyr at du kan få utfordringer med å skaffe materialer til ulike typer prosjekter gjennom året. Selv om produsentene legger mye tid og krefter ned i å forsyne markedet med nok materialer, er et godt tips at du bør planlegge prosjektene og materialinnkjøpene enda bedre i år enn du har gjort tidligere. Satser du på at du får det du trenger når du svinger innom den lokale byggevarebutikken, er det en viss sjanse for at både du og kundene blir skuffet i år. Vi kan også legge til at det også kan bli knapphet på andre byggevarer enn treverk og trebaserte produkter, noe som også understreker betydningen av god planlegging i forkant.
Råvaresituasjonen gjør det også mulig, og kanskje nødvendig, at du tenker i litt nye baner sammen med kunden. Når det gjelder terrasse, velger de fleste å gå for standard CU-impregnert på 28x120mm. Dermed blir det selvsagt raskere tomt i hyllene på akkurat denne dimensjonen. Så kanskje du skal foreslå dimensjonen 28X145mm eller royalimpregnert i dimensjonene 28x98mm, 28x120mm eller 28x145 med mer mm eller mer eksklusive materialer som termofuru eller termoask?
Kompositt for lang varighet og minimalt vedlikehold
En annen måte å angripe problemstillingen på, er å velge noe annet enn tradisjonelt heltre av furu. De siste årene har for eksempel terrassebord i kompositt blitt mer vanlig. Da snakker vi om bearbeidede produkter som lages av en blanding trefiber og ulike tilsetningsstoffer. I produksjonen av denne typen terrassebord brukes overskuddsmaterialer av gran og furu, og per i dag er ikke produksjonen påvirket av råvaremangelen andre produsenter sliter med.
Easydeck fra Fritzøe Engros er eksempelvis fremstilt av 75% trefiber, slik at terrassebordene både føles og ser mer ut som tre. Tilsetningene i materialet bidrar på sin side til å gi terrassebordene egenskaper som er helt i toppsjiktet både når det gjelder holdbarhet, estetikk, formstabilitet og ripemotstand. Her snakker vi ganske enkelt om et ekstremt slitesterkt produkt som har lang levetid.
Trekompositt har mange av de samme egenskapene som heltre, samtidig som det er svært holdbart og formstabilt. På bildet ser du Easydeck Graphit Grå Trend fra Fritzøe Engros.
En annen stor fordel med terrassebord i kompositt, er at de ikke krever vedlikehold utover normal rengjøring og feiing fra tid til annen. Her kreves verken oljing eller beising for at terrassen skal holde stand i årevis. Ettersom de består av en høy andel treverk, vil de imidlertid bli påvirket av vær og vind. Det fører til at de vil forandre farge over tid.
- På terrasser der deler er under tak eller bygget inn, vil kunden oppleve at fargen på terrassebordene blir ulik på ute- og innedelen. Det henger sammen med at eksponeringen for vær og vind er ulik, og er noe vi er vant til med tradisjonelle terrassebord. Det samme skjer altså med kompositt,og det er viktig at kunden er klar over dette før prosjektet settes i gang, sier prosjektrådgiver i Fritzøe Engros, Michael Kristensen.
Kvalitet er avgjørende
Terrassebord i kompositt finnes i mange varianter og leveres fra en rekke produsenter. Det betyr blant annet at det er til dels store variasjoner i kvalitet. Rimelige komposittbord fra ukjente leverandører kan være uforutsigbare og problematisk både med tanke på bevegelse i form av krymping og formstabilitet - det finnes eksempler på slike bord som har krympet vesentlig bare i løpet av et døgn etter montering. Det er ikke bra, og for å unngå slike situasjoner, bør du anbefale høykvalitets kompositt fra anerkjente leverandører, Easydeck og Megawood fra Fritzøe Engros er eksempler på dette. Du bør imidlertid merke deg at denne typen komposittbord også vil bevege seg – derfor stiller for eksempel monteringsanvisningen til Easydeck krav om 6 mm. klaring i både lengde- og bredderetning.
Velger du kvalitetsprodukter er det for øvrig ikke utfordringer med tanke på nedbøying og stivhet, som på mange måter er en myte som henger ved kompositt.
-Det har blitt gjennomført tester som viser at våre komposittbord lagt på CC60 tåler en vekt på om lag to tonn per kvadratmeter, eller ca. 340 kg. per bord. Det betyr at nedbøying ikke er noe problem med kompositt av god kvalitet, sier Kristensen hos Fritzøe Engros.
Komposittbord skal legges med 6 mm. klaring alle veier – her illustrert med Easydeck Dolomit fra Fritzøe Engros.
Tenk nytt rundt bærekonstruksjon
Michael er også opptatt av det som ligger under terrassebordene. Her til lands bygger vi stort sett bærekonstruksjoner i CU-impregnert treverk, men det finnes også andre muligheter. Fritzøe Engros har blant annet lansert underkonstruksjonssystemet Aslon, som er et komplett system for montering av terrasser i for eksempel trekompositt, Accoya, termotre, bambus og hardtre. Systemet består av tilfarere i aluminium, klips for montering av terrassebord og justerbare føtter.
- Ved å bruke dette systemer er det faktisk mulig å oppnå en tidsbesparelse på opptil 50 % sammenliknet med å montere tradisjonelle bjelkelag i treverk. I tillegg er det selvsagt aldri fare for at bærekonstruksjonen råtner eller liknende. Holdbare materialer i både underkonstruksjon og på selve terrassen gir rett og slett et svært holdbart totalresultat, avslutter Michael hos Fritzøe Engros.
Hvis det skulle vise seg å knipe litt på materialtilgangen i år, er det lurt å alliere seg med fagfolk som kjenner markedet. Hos XL-BYGG står våre fagfolk klare til å hjelpe deg med å løse utfordringene som måtte komme, så du er mer enn velkommen til å komme innom for en hyggelig byggeprat.