XL-BYGG logoXL-BYGG logo
Fundament til terrasse og håndverker som skrur i syrefaste skruer.Fundament til terrasse og håndverker som skrur i syrefaste skruer.
Fundament til terrasse og håndverker som skrur i syrefaste skruer.Fundament til terrasse og håndverker som skrur i syrefaste skruer.

Den viktigste huskelisten før årets terrassebygging

Nå er sesongen for bygging av terrasser her igjen! Vi har samlet gode tips og viktige huskeregler for deg som er proffkunde hos XL-BYGG – sjekk om du har alt på stell her.

For at terrasse-oppdraget skal gå som smurt, med en fornøyd kunde i andre enden, er en kvalitetssikret prosess og riktig valg av materialer og verktøy viktig.

Her har vi samlet viktige råd om fundament til terrasse og frostsikring, med proff-anbefalinger fra våre leverandører ESSVE og Christiania Spigerverk AS. Du får også nyttige tips om praktiske verktøy og riktig bruk av skruer.

Les også: Byggeregler for terrasse

Hos XL-BYGG får du gode tips og kyndig veiledning fra våre hyggelige eksperter. Vi følger deg gjerne gjennom hele prosjektet ditt, fra start til slutt – og etterpå. Uansett hva du skal bygge – Det får vi til!

Fundament til terrasse

Før arbeidet settes i gang må underlaget på tomten sjekkes, og det må avklares hvordan den bærende konstruksjonen skal forankres. Disse to tingene avgjør hvordan fundamentet skal bygges.

Det finnes tre ulike måter å fundamentere terrassekonstruksjonen på:

  • Fundament til terrasse i betong eller fjell: Her bruker du stolpesko som forankres i underlaget med ankermasse. Et solid og holdbart fundament.
  • Terrasse på betongsøyler: Består tomten av et mykt og ujevnt underlag som jord, leire eller sand? Monter terrassen på betongsøyler. Med justerbare stolpesko kan du enkelt etterjustere høyden.
  • Fundament på betongheller: Skal terrassebordene ligge nær bakkenivå og underlaget er hardpakket og jevnt, kan du bygge terrassen på betongheller.
Terrasse fundament og terrasse bygget med syrefaste skruer og solstoler.

Bilde: Frostsikring er viktig for å levere en varig terrasse. Foto: Christiania Spigerverk AS

Frostsikring av terrassefundament

Grunnforholdene der terrassen skal plasseres viktig, og den største faren er tele. Frost i bakken kan løfte hele terrassen ut av posisjon, noe som kan skape problemer om terrassen bygges på søyler som også skal festes i husveggen. Konsekvensene kan bli skader på både husvegg og terrasse.

Med god fundamentering kan du unngå dette. Her er to løsninger:

1. Grave til frostfri dybde

Hvor dypt du må grave er avhengig av hvor i landet du bygger og lokale variasjoner i området. Spør gjerne en av våre proffselgere i ditt lokale XL-BYGG byggevarehus om råd dersom du er i tvil.

2. Markisolering

  • Grav 50-60 cm dype hull, avrett grunnen med 10 cm pukk og legg ned en markisoleringsplate.
  • Fundamentet settes rett på platen.
  • Markisoleringen må stikke én meter ut på alle sider av fundamentet.

Fremgangsmåten for markisolering er lik uavhengig av om du bruker murblokker, støperør eller andre typer fundamenter.

Terrasse bygget med HDs for skjult innfesting.Terrasse bygget med HDs for skjult innfesting.
Mann som sitter på terrasse med Essbox koffert.Mann som sitter på terrasse med Essbox koffert.

Bilder over: Godt utstyr gjør jobben enklere. Foto: ESSVE

Hvilke verktøy bør du velge for effektiv bygging av terrasse?

For effektiv bygging og et pent sluttresultat, er kapp- og gjærsag, drill og måleverktøy viktige. I tillegg gjør disse hjelpemidlene jobben enklere:

  • Distansebrikker
  • Rettesnor
  • Rettholt, vater eller laser
  • Sirkelsag
  • Spennverktøy/terrassebordbøyer

Tips! Lei av å bruke tid på å lete etter riktig verktøy? Med Essbox-koffert får du oppbevaring som gir deg god oversikt over utstyr og festemidler.

Velg muttertrekker i stedet for drill

En muttertrekker er et godt alternativ til drill når du skal bygge terrasse for kundene dine. Med bitsadapter kan du nemlig også bruke den til å skru.

Fordelen med en muttertrekker er at den er enklere og mindre belastende å holde i enn en drill, i tillegg har den god skruhastighet. Der bor- og skrumaskiner gjerne ligger mellom 30 og 60 Nm, ligger en muttertrekker fra 160 Nm og oppover.

Bruk distanseverktøy

Avstand mellom terrassebordene er viktig for at terrassebordene skal ha plass til både å utvide og trekke seg sammen. Med distanseverktøy fra ESSVE får du korrekt avstand og et pent resultat.

Tips! Alle trevirkeleverandører har anbefalinger om hvilken avstand som er riktig for de ulike terrassebordene. Les alltid anbefalingen nøye, slik at sluttkunden får en terrasse som holder i mange år.

Terrasse fundament med syrefaste skruer.Terrasse fundament med syrefaste skruer.
Syrefaste skruer som skrus i terrasse for sikkert terrassefundament.Syrefaste skruer som skrus i terrasse for sikkert terrassefundament.

Bilder over: Bruk rustfrie eller syrefaste skruer til et norsk klima. Foto: Christiania Spigerverk AS & ESSVE

Riktige festemidler er viktig

Bjarne Nordvik i Christiania Spigerverk AS forteller at treslaget og dimensjonen kunden velger på terrassebordene ikke bare påvirker utseende til terrassen, men også hvordan du må legge bjelkelaget og hvilke skruedimensjoner du trenger.

For lang holdbarhet er det også viktig å velge riktig kvalitet på skruen.

– Til et norsk klima anbefaler vi å bruke rustfrie eller syrefaste skruer. Da unngår du at skruen ruster, samtidig som den tåler bevegelser som oppstår i terrassekonstruksjonen, forteller Silje Netskar i ESSVE.

Syrefaste skruer til terrasse

Syrefaste skruer er sterke skruer som kan brukes til alle tresorter, uavhengig av størrelse på terrassen og klimaet der terrassen bygges. Disse har også høyest rustbeskyttelse. Dersom byggeprosjektet er i nærheten av saltvann eller klor, må du benytte syrefaste terrasseskruer som ikke ruster om de kommer i kontakt med salt.

– Ønsker du å redusere det visuelle inntrykket, finnes det i dag syrefaste skruer som er lakkerte og dermed gir et meget pent resultat, forteller Bjarne Nordvik i Christiania Spigerverk AS.

Dersom plattingen skal bygges mer enn én kilometer fra kysten, kan du bruke rustfrie skruer. Terrasseskrue i A2 rustfri kvalitet har mange av de samme egenskapene som den syrefaste, de er imidlertid ikke like resistente mot rustangrep eller sterke nok til å tåle bevegelser i treverket som oppstår i store terrassekonstruksjoner.

Eksempler der rustfrie terrasseskruer vil fungere:

  • terrasser og balkonger i miljøer med lite saltinnhold
  • terrasser i innlandsklima
  • til rekkverk og trapper

EasyDeck gir et naturtro terrassegulv

Terrassegulv i kompositt i brun farge på platting.

Bilde: Den høye andelen trefiber gir et naturtro utseende. Foto: Fritzøe Engros

EasyDeck fra Fritzøe Engros består av 75 prosent trefiber og 25 prosent PVC-fri polymer, og er et godt terrassegulv for kunder som ønsker kompositt terrassebord. Den høye andelen trefiber gir følelsen av å gå på ekte tre.

Fordeler med EasyDeck:

  • Skjult innfesting med klips
  • Formstabil
  • Lav vekt
  • Ingen oppsprekking eller flising

Les mer om kompositt terrassebord her.

Skjult innfesting eller toppskrudd?

Før du bygger terrasse må du ta stilling til om du skal bruke skjult innfesting eller tradisjonelt toppskrudd.

For skjult innfesting anbefales HDS-systemet fra ESSVE. Skjult innfesting er et populært valg som gir et pent og jevnt terrassegulv uten fliser og sprekker. HDS-systemet anbefales til trykkimpregnert furu, royalbehandlet furu, malmfuru og varmebehandlet tre.

– For tradisjonell toppskrudd anbefaler vi ESSDECK Max – proffens favorittskrue, tipser Silje Netskar.

Nærbilde av ESSDECK Max terrasseskruer på terrasse.

Bilde: For tradisjonell toppskrudd anbefales ESSDECK Max. Foto: ESSVE

Skruen er utviklet i samarbeid med håndverkere. Den har et lite hode som gir pent resultat og høy klemkraft som skrur vridde terrassebord enkelt på plass. Spissens fresespor gjør at du kan skru nære kanten uten at terrassebordet sprekker og har oppgradert stålkvalitet.

Se fordelene med ESSDECK Max fra ESSVE her:

Concise fra Talgø MøreRoyal

Royalimpregnerte terrassebord i serien Concise med fargen natur.

Bilder over: Concise natur får en vakker, sølvgrå patina. Foto: Talgø MøreRoyal & Talgø MøreRoyal/Lediard Foto AS

Ønsker kunden et moderne uttrykk på terrassen, er Concise fra Talgø et godt valg. De MøreRoyal-impregnerte terrassebordene har en flott finish, jevn fargeheft og en strukturhøvlet, sawcut overflate, som er å gå på og ta på.

Concise fås i flere dimensjoner; både tradisjonell bredde, ekstra brede bord og som lektegulv. Serien kommer i fargene brun, grå og natur. Fargen natur får etter hvert en fin grå patina.

Les mer om royalimpregnerte terrassebord her.

Ekte byggevarehandel – for ekte fagfolk

Som PROFF hos XL-BYGG, er du vår prioriterte kunde. Du får tilgang til PROFFNETT, som skal være markedets beste digitale verktøy for proffen.

Dette er en døgnåpen netthandel og prosjektverktøy som gir deg full tilgang til dine avtalepriser og aktive prosjekter uansett hvor du befinner deg. Spør etter tilgang i ditt lokale XL-BYGG varehus, eller register deg her.

Eksisterende PROFF-kunder kan logge inn her.

Vi bistår også våre PROFF-kunder med tekniske tjenester, kurs- og kompetanseheving, verktøy og festemidler og produkter til byggeplassen.

Som PROFF hos oss får du en samarbeidspartner som er konkurransedyktige på pris, og helt rå på oppfølging.

Hver måned sendes også nyhetsbrevet Proffen ut med eksklusive PROFF-rabatter, nyheter og tips fra våre fagfolk og leverandører, meld deg på her. Vi i XL-BYGG lover ikke mer enn vi kan holde – og vi holder det vi lover.

Det får vi til!