På jakt etter ny vedovn? Dette er vår anbefaling!
En vedovn skal gi deg ekte varme du kan stole på i mange år fremover. Se våre tips for hva du bør tenke på når du skal velge deg vedovn, og hvordan du kan få mest mulig varme ut av den.
Dette bør du tenke på når du skal velge vedovn:
- Hvordan skal du bruke peisen?
- Er hensikten med peisen å bruke den som primæroppvarmingskilde i boligen, eller mest til kosefyring? Eller skal den først og fremst være et møbel som passer til interiøret? Her kan det være lett å kun tenke på selve utseendet på vedovnen, men ikke glem viktigheten av selve jobben vedovnen skal gjøre – å gi varme. Og da trenger du å vite hvor mye varme du trenger. Dette kan vi hjelpe deg med!
- Hvor stort areal skal varmes opp?
- Det er viktig at størrelsen på peisen er tilpasset boareal og behov for varme. Moderne boliger er godt isolert og har behov for mindre avgitt varmeeffekt enn et gammelt, trekkfullt hus. Bor du i et moderne og godt isolert hus, vil du derfor trenge en peis som fungerer godt på lav effekt. Mens et eldre hus med dårlig isolasjon og gamle trekkfulle vinduer vil trenge en peis med høyere effekt. Vi anbefaler at du kommer med en tegning av rommet med mål, med markering av brannmur, vinduer og dører – så hjelper vi deg med å finne peisen som passer ditt behov.
- Hvor skal peisen plasseres?
- Skal du bygge ny bolig, har du alle muligheter til å plassere ildstedet der det gir maksimal hygge og nytte. Vi anbefaler at du tar med deg en skisse av rommet med pipe, brannmur og plassering av møbler, slik at vi enkelt kan hjelpe deg med plasseringen av peisen.
- Hva er tilstanden på pipa?
- Skal ildstedet gi maksimal effekt, er det avhengig av god trekk i pipa. Derfor er det greit å ta en tilstandssjekk før montering. De fleste problemer med ildsteder stammer ofte fra feil på pipe, som underdimensjonering, eller skader. Har du for eksempel en pipe som er gammel kan det hende pipa trenger en pipefiks.
170 år med varme og hygge
Jøtul er en av verdens eldste produsenter av vedovner, peisinnsatser og peiser. Med bakgrunn i stolt norsk tradisjon, har de kombinert solid håndverk med kunsten å bekjempe kulde i 170 år.
Jøtul F 373 Advance – En vedovn med brukervennlige egenskaper
Jøtul F 373 Advance er en bestselgende vedovn i prisvinnende design som har en rekke praktiske funksjoner som gjør den enkel å bruke. Den har en ergonomisk dør med 'Stay'-funksjon som sørger for at døren holdes åpen når du skal fyre, og en magnetisk dørlukkemekanisme som gir en jevn og enkel åpning av døren. Den er i tillegg utstyrt med luftspyling og coatede sideglass, som bidrar til renere glass. Med én betjeningshendel for regulering av luft er det lettere å styre luften riktig, for en enklere fyringsopplevelse.
Slik får du fyr i peisen og mest mulig varme!
Med denne fremgangsmåten lærer du deg hvordan du skal få fyr i peisen på riktig måte en gang for alle. Her får du en sikker fremgangsmåte som gjør opptenningen enkel, og miljøvennlig.
Du trenger:
- Et par større vedkubber
- 8-12 mindre pinner til opptenningsved
- Noen få opptenningsbriketter
- Fyrstikker/lighter
- Sørg for at alle ventiler i ovnen er åpne så det blir godt med trekk når du fyrer. På et peisbål bør en alltid legge på to eller tre kubber om gangen i bunnen av peisen – én enkelt vil ofte slokne. Årsaken er at forbrenningen av en kubbe skjer i tre stadier, og én enkelt kubbe klarer ikke å holde sin egen prosess i gang. Flere kubber gir større overflate, skaper mer turbulens og holder alle prosessene i gang samtidig.
- Legg så et lag med opptenningsved oppå vedkubbene, gjerne 2-3 lag. Husk at luft er viktig – en avstand på ca 1 cm mellom hver pinne er fint. Opptenningsveden må ikke være for grov, små kubber/fliser som er 2-4 cm tykke er perfekt.
- På toppen av laget med opptenningsved legger du et par opptenningsbriketter. Bruker du avispapir skal du vite at det lager unødvendig mye aske og bidrar til mer sot som er skadelig for miljøet.
- Siste steg er enkelt, tenn på og lukk døren. Etter hvert skal det brenne godt!
Derfor en rentbrennende vedovner mer miljøvennlige
Ettersom veden gradvis antenner vil mengden røykgasser fra veden også øke. Jøtul-peisovner er såkalte rentbrennende peisovner, hvilket betyr at brennkammeret er utformet slik at røykgasser og sotpartikler brenner opp før det kommer ut i pipeløpet, og reduserer forurensende utslipp. Denne prosessen kommer i gang når peisen blir varm.
Med Jøtuls moderne og rentbrennende ovner, er du med på å redusere svevestøvutslippene med opptil 80%, i tillegg til at du får 40% mer effektivitet ut av hver vedkubbe.
Fra stor og utdatert peis til en moderne og hyggelig peiskrok
Jobben med å ta en bolig fra å være et hus til et hjem kan ofte være stor, men belønningen blir gjerne enda større når du til slutt kan sette deg ned og nyte det du har skapt selv. Med store tanker om sitt nye drømmehus får vi se hvordan Herman og Ida gjorde huset sitt til et levende og koselig hjem, med nye farger, gulv og en hyggelig peiskrok.