Med riktig utstyr trenger ikke arbeidet å påvirkes av vinterværet
Høst-/ og vinterværet kan være lunefullt, men med det riktige utstyret blir det lettere å håndtere utfordringene det medfører.
Når kvikksølvet kryper godt nedover på den blå siden, er det flere ting å tenke på for å gjøre en god jobb. At du kler deg på riktig måte og med de riktige klærne er selvsagt viktig, men sikring av byggeplassen er kanskje det viktigste.
Vinteren byr på snø og glatte områder som kan gi ekstra utfordringer i arbeidshverdagen. Kombinerer vi dette med at de fleste håndverkere i Norden jobber daglig eller ukentlig på tak, i stiger eller på stillaser, aner vi en forhøyet risiko for fallulykker og fallende gjenstander på byggeplasser vinterstid.
Verktøysikring forhindrer ulykker
Med det riktige utstyret trenger ikke fallende gjenstander være et problem. ZeroDrop er et omfattende system for verktøysikring, bestående av ulike typer klips og liner som gjør at du enkelt kan hekte fast verktøyet til kroppen eller andre steder.
Du risikerer med andre ord ikke at hammeren eller drillen faller til bakken hvis du mister den i høyden. Det bidrar til en tryggere byggeplass med lavere risiko for at verktøy eller bygningsdeler blir skadet. Det er fordelaktig året rundt, men om vinteren kan det være ekstra nyttig da snø og glatte overflater øker risikoen for å miste gjenstander.
Bilde: Med skikkelige festepunkter er det enkelt å sikre verktøyene. Foto: Luna Tools/Luna Group
Andre ting som kan være verdt å tenke på når det gjelder verktøy til arbeid i kulden:
- Se etter verktøy som har godt grep uansett vær, slik som hammere og økser som har friksjonssone eller spesialgummi på skaftet
- Pass på at batterier til batteriverktøyene ikke oppbevares for lenge i kulden.
- Batteriverktøy bør helst oppbevares frostfritt da overganger fra minus- til plussgrader kan skape kondens i de elektriske komponentene.
- Verktøy med plastkomponenter bør være laget i plast som tåler kulde, slik som ABS-plast
God belysning gir bedre sikkerhet
Den kalde årstiden er også ensbetydende med mørke dager, og dermed større behov for kunstig belysning. Bruk av belysning handler selvsagt mest om å legge til rette for best mulig produktivitet, men er også viktig av hensyn til sikkerhet. Investerer dere i arbeidslamper som kan styres med timer eller via Bluetooth, kan dere for eksempel sørge for at arbeidsplassen er opplyst før dere i det hele tatt setter beina der. Da reduseres risikoen for å skli eller å snuble.
Bilde: Lamper som kan styres fra telefonen gjør det enkelt å slå på belysningen før dere går inn på byggeplassen (Foto: MARELD/Luna Group)
Mareld Vapor 8000 er et eksempel på en slik lampe, som dessuten er svært kraftig og har tre ulike lyskilder som kan vinkles for best mulig effekt. For å få god belysning og oversikt når dere beveger dere rundt på arbeidsplassen, anbefaler vi å bruke LED-lyslister som Mareld Sunlit. De kommer i 20 meter lengder og kan seriekobles opp til 60 meter på én strømkabel. For best mulig belysning der det ikke finnes strøm, kan det dessuten være lurt å skaffe seg oppladbare lamper. Her er Canopus 3000 RE og Flash 1000 RE fra Mareld gode alternativer.
Proffens favoritt: MARELD Starburst 23000 med app og sensorstyring
Foto: Luna Tools/Luna Group
Dette er skikkelig kraftig arbeidslampe, for de "mørkeste" jobbene;
- Du kan styre arbeidslampen(e) dine med app og sensor
- Du får 23000 lumen
- Du har 6 ulike lyskilder
- Frostet glass
- Lysarmer som kan vinkles etter behov
- Festes på stativ eller henges på krok
Stikker du innom XL-BYGG hjelper vi deg gjerne med verktøysikring, belysning og andre spørsmål du måtte ha rundt effektivt og trygt arbeid om vinteren.