Ferdigbehandlet panel – bra for både snekkeren og kunden
Alle som har vært med en stund, husker 80- og 90-tallets bølge av ubehandlet furu på både vegger og i interiøret ellers. Reaksjonen kom for alvor et par tiår senere, og panelet ble ansett som en form for styggedom som helst burde bort. Det har imidlertid endret seg ganske drastisk de seneste årene, og i dag ser vi at trepanel har plassert seg midt i trendbildet igjen!
Det skyldes nok flere ting, og én av dem er klart at treverk er ekte og gir muligheten til å ta naturen inn i boligen eller hytta. At det er snakk om kortreiste og bærekraftige råvarer, er heller ikke feil i den tiden vi lever i.
Dessuten har bruken av treverk en positiv påvirkning på ting som innetemperatur, luftfuktighet og akustikk. Når vi koker mat, vil treproduktene i huset eksempelvis være med på å regulere fuktigheten i rommet, ettersom tre både kan ta opp og gi fra seg fuktighet. En annen fordel er treets evne til å holde på og sirkulere varme, noe som gjør at treprodukter er energibesparende. Faktisk viser nyere forskning også at bruk av treverk i hjemmet også har en rekke psykologiske effekter – blant annet viser det seg å ha en beroligende effekt på stress.
Et trygt valg for snekkeren
En vesentlig forskjell fra forrige panel-bølge, er dessuten at ferdigbehandlet panel har blitt svært utbredt. Enten kunden vil ha det ferdig malt i hvilken som helst farge, ferdig beiset, interiøroljet eller lasert, finnes det muligheter i dagens marked. Mer spesielle effektpaneler, som bronsepanelet Tindre fra Moelven eller de skimrende og glitrende Dusty Silver og Midnight Choir fra Bergene Holm, er også mulig å få tak i. Uansett hva kundene velger, får de topp kvalitet på overflatebehandlingen og slipper å bruke tid på å gjøre jobben selv.
For snekkeren som skal gjøre jobben med å montere panelet, er det også fordeler med å bruke ferdigbehandlede produkter. Det viktigste er kanskje at det gir vesentlig større sikkerhet for et godt sluttresultat. Ettersom bordene er ferdigbehandlet over hele bredden av bordene, vil ikke de klassiske krympestripene oppstå etter hvert som de krymper litt i takt med luftfuktigheten. Dermed reduseres risikoen for reklamasjoner eller diskusjoner om hvem som skal ta skylden for at krympestripene oppstår. Kunden blir rett og slett mer fornøyd.
Å jobbe med ekte treverk og å videreføre tradisjoner er også et viktig element når det gjelder bruken av trepanel. Og selv om det kanskje tar litt lengre tid å montere panel enn plateprodukter, er det verdt å huske på at dette er materialer som varer i lang tid. Da er det kanskje ikke tidsbruken så ille likevel?
Det er heller ikke å legge skjul på at ferdigbehandlet panel er et mer eksklusivt produkt enn ubehandlet. Det betyr at det er muligheter til økt inntjening dersom du kan montere ferdigbehandlet kontra ubehandlet. Det er ikke så dumt å ta med seg videre.
Fargene som vinner frem
Det finnes som sagt en rekke ulike overflatebehandlinger på ferdigbehandlet panel, samt at og valgmulighetene er mange når det kommer til farger.
– Hos oss ser vi at det selges svært mye beiset panel. Men en transparent behandling som beis får kunden frem den lune og fine utrykket i treverket, sier marketingsjef i Moelven Wood, Anne-Marie Ulven.
Beiset panel er i vinden, ifølge Moelven. Her ser vi sprekkpanel beiset i fargen Fjellgrå. (Foto: Moelven).
Når det gjelder profiler, finnes det en rekke valgmuligheter. Det er imidlertid ikke de klassiske profilene som møllerstue, fas og perlestaff som gjelder i dag.
– Den typen det går mest av er sprekkpanel – som gir et moderne, varmt og enkelt uttrykk. Vi ser også at Herregårdspanel med sprekkprofil er populært. Dette er panel i gulvkvalitet og som gir en tykkere og mer stabil vegg, sier Anne-Marie i Moelven.
Går vi over på farger, ser leverandørene en dreining bort fra kaldere farger og over mot de mer varme fargene.
– Farger som brun eller gråbrun, slik som Huldrebeige, Setergrå, Drivvedgrå eller NORD-kolleksjonens Mørkne-panel, er populære. Populariteten til de varme fargene henger blant annet sammen med at vi har ganske kaldt lys her til lands store deler av året. Da vil vi gjerne ha det varmt og lunt inne, forteller Miljø- og Merkevaresjef i Bergene Holm, Hege Voll Midtgaard.
De varme fargene gir et lunt og koselig preg innendørs. Her er Drivvedgrå panel fra Bergene Holms Eventyrkolleksjon. (Foto: Bergene Holm).
Det er imidlertid forskjell mellom ulike alerds- og kjøpegrupper. For de litt yngre, som kanskje ikke har opplevd 90-tallets furupanel, er det for eksempel andre preferanser ute og går. Her er det faktisk enten de mørkeste beistonene eller de helt lyse overflatebehandlingene, der treverket nesten ikke ser behandlet ut, som ser ut til å slå best an.
– Av våre produkter, er det hvitbasert panel i en enkel, stram profil eller Lysne i NORD-kolleksjonen som ofte velges blant mange av de yngre, miljøbevisste kjøperne, sier Hege i Bergene Holm.
Lysne fra NORD-kolleksjonen slår an hos mange av de yngre. Profilen heter Låvepanel. (Foto: Bergene Holm).
Enklere å oppnå helhet
De fleste vet at et rom ikke bare består av vegger, og derfor er det viktig å tenke helhet. Det er først når både vegger, gulvet, taket listene og utforingene er på plass, at rommet faktisk er ferdig. Å lage en helhet som henger sammen, kan imidlertid være vanskelig for mange. Derfor jobber leverandørene med kolleksjoner og konsepter der både panel, listverk og utforinger passer sammen. På den måten blir det enklere for alle å ta de gode valgene som bidrar til å skape en helhet og ro i rommet, enten det velges farger som går ton-i-ton eller om de matcher på andre måter.
Selv om kolleksjonene og konseptene først og fremst skal hjelpe sluttkunden, er det heller ikke feil om du som snekker kjenner litt til dem. Du skal nemlig ikke se bort i fra at det blir enklere å veilede og rådgi dersom du vet litt om hva slags tilbehør som passer godt sammen med akkurat den panelen kunden har valgt!