XL-BYGG logoXL-BYGG logo
Røykvarsler i stue for brannsikring av bolig.Røykvarsler i stue for brannsikring av bolig.
Røykvarsler i stue for brannsikring av bolig.Røykvarsler i stue for brannsikring av bolig.

Disse produktene trenger du for å brannsikre hjemmet

Det finnes mange tiltak du kan gjøre for å unngå brann, eller redusere skadene ved en eventuell brann. Her er våre beste tips.

Hvert år mister mange sine hjem eller hytter i brann. Sørger du for riktig brannsikring av boligen er sjansene gode for at skadene ved en eventuell brann blir betydelig mindre og kan redde liv. Her er våre beste tips.

Hos XL-BYGG får du gode tips og kyndig veiledning fra våre hyggelige eksperter. Vi følger deg gjerne gjennom hele prosjektet ditt, fra start til slutt – og etterpå. Uansett hva du skal bygge – Det får vi til!

Brannslukningsapparat

Et brannslukningsapparat skal være lett tilgjengelig og lett å bruke. Det skal også være riktig merket og vedlikeholdt med jevnlige kontroller av trykk og tilstand, slik at det er klart til bruk ved behov.

Det anbefales at alle boliger har minst ett brannslukkingsapparat lett tilgjengelig. Har du et pulverapparat på 6 kg kan dette brukes på de fleste typer branner.

Brannslukningsapparat med skum eller pulver?

Hvis du trenger et allsidig apparat som kan håndtere mange forskjellige typer branner (inkludert gassbranner), er pulverapparat et godt valg. Hvis du har en brannrisiko relatert til væsker eller faste materialer, og vil ha et apparat som etterlater mindre søl, er skumapparat et bedre valg.

Mange velger å ha minst ett pulverapparat og i tillegg ha en liten slukkeskummer for mindre branntilløp. Brann på komfyren er en hyppig brannårsak, så skumboksen kan gjerne plasseres på kjøkkenet.

Hvor ofte må man bytte brannslukningsapparat?

Pulverapparatet har en holdbarhet på ti år. Er apparatet eldre enn dette, må det på service hos kompetent personell eller erstattes av et nytt. Apparatet skal i tillegg kontrolleres av en fagperson hvert femte år. Brannslukkere med skum bør leveres på service eller skiftes ut innen fem år. Produksjonsdatoen finner du nederst på produktet.

Brannslukningsapparater er definert som farlig avfall, og må leveres til betjente mottak på gjenvinningsstasjoner.

Brannteppe

Branntepper brukes til å slukke mindre branner. Teppet er laget av brannsikre materialer som glassfiber eller et spesielt behandlet stoff, som tåler høy varme uten å antennes.

Det anbefales å plassere brannteppe lett tilgjengelig på steder hvor en brann lett kan oppstå, for eksempel i nærheten av kjøkkenet.

Røykvarsler

Røykvarslere er påbudt i alle boliger – også hytter. Den 1. desember er det Røykvarslerens dag, også kalt batteribyttedagen. Det er dagen for å sjekke, rengjøre og bytte batteri i alle dine røykvarslere.

Trenger du nye batterier, anbefaler vi Varta Longlife Power 9V batteri. Dette er et kraftig alkaline batteri med lang levetid, der kjemien er tilpasset utstyr som trekker lite strøm over lang tid, slik som i røykvarslere.

Er røykvarsleren over 10 år gammel bør du bytte den ut mot en ny.

Optisk eller ionisk røykvarsler?

Det finnes to hovedtyper røykvarslere på markedet, ioniske og optiske. Forskjellen ligger i måten de oppdager røyk på. Den ioniske røykvarsleren “lukter” røyk og den optiske røykvarsleren “ser” røyk.

Optiske røykvarslere reagerer raskest ved ulmebrann, mens ioniske røykvarslere reagerer raskest på åpen ild. I norske hjem er ulmebranner den vanligste årsaken til brannstart. 

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), Norsk brannvernforening og Forbrukerrådet anbefaler derfor optiske røykvarslere.

Seriekoblet røykvarsler

I boliger med mange rom og/eller flere etasjer, bør røykvarslere seriekobles. Når alarmen utløses, vil den automatisk utløse alle røykvarslerne som er koblet sammen. I en brannsituasjon kan tidlig varsling være avgjørende.

Seriekoblingen sørger for at alle hører alarmen, uansett hvor de er. Noen røykvarslere kan også kobles direkte til hjemmets WiFi-nettverk, sånn at du også får varsel på smarttelefonen din når alarmen går.

Plassering av røykvarsler

Røykvarslere skal monteres på høyeste punkt i taket og minst en halv meter fra veggen. I boliger med flere etasjer anbefales flere røykvarslere. Plasser røykvarsleren i nærheten av trappeoppgangen for at røyk fra lavere etasjer skal oppdages raskt. Det anbefales å ha en røykvarsler inne i, eller rett utenfor, hvert soverom.

Unngå steder som kan gi falske alarmer, som inne på badet og rett over komfyren eller stekeovnen.

Brannstige

En brannstige er et viktig sikkerhetsutstyr som gir en alternativ rømningsvei ved brann. Det finnes flere typer brannstiger, både fastmonterte og bærbare, permanente og utfellbare, samt brannstiger med og uten ryggbøyle.

Når er det krav om brannstige?

Alle soverom og oppholdsrom skal ha tilgang til en rømningsvei. Dersom rommet ligger høyt oppe og vinduet er eneste rømningsmulighet, må en brannstige eller tilsvarende være tilgjengelig.

I bygninger med høyder opp til 7,5 meter kan en utfellbar brannstige være tilstrekkelig, men for høyere bygninger kreves faste rømningsstiger eller alternative løsninger som rømningsbalkonger.

Hva slags brannstige skal du velge?

Som utgangspunkt anbefales fastmontert brannstige på veggen. For boliger hvor fastmontert brannstige er lite hensiktsmessig eller ikke passer inn, anbefales branntau eller en utfellbar brannstige du feller ut av vinduet.

Har du soverom eller oppholdsrom i kjelleren er det også viktig med godkjent rømningsvei. Reglene for rømningsvindu i kjeller kan du lese om her.

Komfyrvakt: Påbud siden 2010

Det er krav til fastmontert komfyrvakt i alle nye boliger. Kravet kom i 2010, og gjelder også dersom det legges opp til ny kurs i komfyr i eldre boliger. Det samme gjelder fritidsboliger. Selv om man ikke omfattes av kravet, anbefales det å ha komfyrvakt hjemme.

Du kan også kjøpe kjøkkenventilatorer med integrert komfyrvakt, blant annet fra vår leverandør Røroshetta.

Les også: Ti tips om ventilator til kjøkken

Bygge selv? Det får vi til!

XL-BYGG er en ekte byggevarehandel med fagfolk som hjelper både privatkunder og profesjonelle entreprenører.

Våre hyggelige eksperter følger deg gjennom ditt byggeprosjekt fra start til slutt – smått eller stort. Foretrekker du å få alt Klappet & Klart uten egeninnsats, kan vi hjelpe deg med det. Vi kan plukke varene ferdig for deg med Klikk & Hent i vår nettbutikk, mange av våre butikker har også tilhenger til utlån for deg som trenger det. 

Bli gjerne medlem i XL-BYGG Klubben for ikke å gå glipp av eksklusive medlemstilbud på byggevarer året rundt.

XL-BYGG – det får vi til!