XL-BYGG logoXL-BYGG logo
Hus malt med hvit maling og uteplass med basseng og solstoler.Hus malt med hvit maling og uteplass med basseng og solstoler.
Hus malt med hvit maling og uteplass med basseng og solstoler.Hus malt med hvit maling og uteplass med basseng og solstoler.

Hva er forskjellen på billig maling vs dyrere maling?

Noen ganger lønner det seg å velge det dyrere alternativet, som når du skal male huset utvendig. Dette er forskjellen på billig og dyrere maling.

Det er lett å tenke at maling er bare maling. Når du skal male noe så stort som huset, hytta eller låven er det fristende å velge en rimelig maling. Spørsmålet er om det lønner seg?

Hva betyr prisforskjellen på maling?

– Det brukes ulike bindemidler og annen kjemi i maling. Disse ingrediensene har ulik kvalitet og egenskaper, og sammensetningene av disse avgjør hvilke egenskaper malingen har, forklarer malingsekspert Finn Grønland hos XL-BYGG Eidsvoll.

– Det kan være for eksempel selvrensende, dekkevne, kantdekk og tørketid. Alt dette påvirker pris på malingsproduktet, legger han til.

Dette gjelder både maling fra ulike leverandører og ulike malingstyper fra samme leverandør.

Billig maling har generelt mer fyllstoff og tilsetningsstoffer enn dyrere maling.

Hos XL-BYGG får du gode tips og kyndig veiledning fra våre hyggelige eksperter. Vi følger deg gjerne gjennom hele prosjektet ditt, fra start til slutt – og etterpå. Uansett hva du skal bygge – Det får vi til!

Forskjeller på dyr og billig maling

Forskjellen på billig og dyr maling vises i egenskapene. Her spiller blant annet dekkevne, flytevne og vaskbarhet inn. En billig maling har heller ikke like god beskyttelse mot for eksempel UV-stråler og regn.

Dyrere maling inneholder mer bindemiddel og pigmenter enn billig maling, dette gjør malingen mer holdbar. Bindemiddelet i malingen er i tillegg til holdbarhet med på å avgjøre vaskbarheten. Maling med lav mengde bindemiddel kan gjøre at fargen smitter ved vasking.

– Mengden fargepigmenter i malingen avgjør både dekkevnen og fargegjengivelsen. Har du valgt en farge som lettere falmer, for eksempel en mørk farge, lønner det seg å velge en dyrere maling. Velger du en billig maling kan du trenge flere strøk for å oppnå en ensartet overflate, forteller Grønland.

Billig maling har også tynnere konsistens enn dyrere maling, noe som gjør at du trenger mer maling for at det skal dekke godt.

Hvorfor velge en dyrere maling?

Med en dyrere maling får du enkelt forklart flere gode egenskaper enn med en billig maling, som for eksempel beskyttelse mot svertesopp. Den er gjerne selvrensende og holder bedre på fargen. Dyrere maling er også enklere å jobbe med.

7 grunner til å velge dyrere maling:

  1. Vedlikeholdsintervaller: Ved å velge utendørsmaling med god kvalitet kan du være sikker på at malingen holder godt. Mens billigere maling gjerne må males igjen etter 3-5 år, kan dyrere maling ifølge produsentene holde helt opptil 16 år dersom du er nøye med å vaske fasaden hvert år.
  2. Beskytter mot røft vær og klima: Været og klimaet i Norge setter høye krav til utendørsmaling. Produkter i det øvre prissjiktet har unik teknologi som gir bedre beskyttelse mot det skiftende været vi har i Norge. Holdbarheten blir også bedre.
  3. Unik teknologi for fargeegenskaper: Dyrere maling har unik teknologi for fargegjengivelse og holdbarhet som gjør at huset ser nymalt ut lenger. Det gjelder for eksempel DRYGOLIN Nordic Extreme fra Jotun, som har Extreme-teknologi som sikrer ekstrem farge- og glansholdbarhet.
  4. Svertesopp: For å unngå svertesopp som kan føre til råte, er det viktig med effektive soppdrepere i maling. Malingen med best effekt mot svertesopp er som oftest de dyrere malingsproduktene.
  5. Enkel å jobbe med: Kvalitetsmaling har gode påføringsegenskaper, slik at du får enklest mulig jobb.
  6. Selvrensende: En selvrensende maling holder husfasaden finere lenger fordi skitten ikke fester seg i malingsfilmen, men vaskes av når det regner. Prøv for eksempel Nordsjö One Supreme, en halvmatt maling som er svanemerket, selvrensende og spesielt utviklet og tilpasset det tøffe nordiske klimaet. Eller DRYGOLIN Power Clean fra Jotun, med en unik selvrensende teknologi og silkematt utseende.
  7. Generelt bedre teknologi enn billigere maling: Ved å velge dyrere malingsprodukter får du det siste innen malingsteknologi som gir best beskyttelse mot fukt, råte, UV-stråler og soppangrep, best fargegjengivelse og lang holdbarhet.
Husvegg malt i sort.Husvegg malt i sort.
Hus malt med gul maling, detaljer i hvitt og inngangsdør i grønt.Hus malt med gul maling, detaljer i hvitt og inngangsdør i grønt.

Bilder over: Leier du inn malere lønner det seg å bruke en dyrere maling som har god holdbarhet. Foto: Nordsjö

Når lønner det seg å velge en dyrere maling?

På sikt vil det generelt være økonomisk å bruke maling av god kvalitet, da den har lenger vedlikeholdsintervall ved utvendig maling. Et godt malingsprodukt skal holde i 8 til 12 år, for et dårligere produkt må man gjerne male igjen etter halvparten av tiden.

Det er ikke nødvendigvis snakk om mange hundrelapper før du har en maling som holder dobbelt så lenge som det rimeligste alternativet.

I tillegg til kvaliteten på maling, er det viktig å velge riktig maling for værforholdene og klimaet der du bor. Er boligen utsatt for svertesopp og grønske, lønner det seg å gå opp i pris og gå for en selvrensende hybridmaling. Den holder seg fin lenge.

– Skal du leie inn folk for å gjøre malejobben for deg, lønner det seg å bruke en dyrere maling som har god holdbarhet. Da slipper du å bruke en stor sum på malejobben for så å måtte gjøre jobben igjen om få år, sier Grønland.

Hus malt med billigere maling.

Bilde: Å velge maling handler også om riktig beskyttelse av kledningen på huset. Foto: Nordsjö

Når lønner det seg å velge billigere maling?

Høy kvalitet og rimelige priser kan også gå hånd i hånd. Å velge maling handler ikke bare om pris, men også å velge den riktige malingen. Når du skal male må du ta hensyn til spesielle underlag eller bygg som krever spesiell behandling, for eksempel gamle hus uten god lufting under panel.

– Da skal det brukes oljemaling. Det har noe med malingens evne til å puste å gjøre. Dersom huset ikke puster selv, må malingen puste, forklarer Grønland.

Velger du billig maling, bør du være oppmerksom på at på grunn av dårligere dekk- og flytevne, risikerer du at totalprisen blir like kostbar med billig maling som dyrere kvalitetsmaling, fordi du må kjøpe mer maling for å oppnå samme resultat. Samtidig risikerer du å måtte gjøre vedlikehold oftere. Med andre ord kan billig maling bli dyrere på sikt.

Riktig beskyttelse er like viktig som pris

Med eksteriørmaling er det ikke bare maling det er snakk om, men også trebeskyttelse. For å få tilstrekkelig beskyttelse av treverket må man bruke den mengden maling som er ment å brukes, da holder veggene seg slik de skal og malingen gjør det den skal.

– Ved å bruke gode verktøy får du hjelp til å legge på riktig mengde. Du får også unna malejobben raskere med godt verktøy, tipser Grønland.

Tips! Tradisjonell oljebasert akrylmaling holder dårligere på farge og glans enn moderne maling.

Miljøvennlig valg

Tenk også på miljøet når du velger maling til huset. Maling som holder lenge er et godt miljøvalg, samtidig som det betyr at det er lange vedlikeholdsintervaller for deg. Se etter Svanemerket maling når du skal velge maling til huset. Det er maling av høy kvalitet og som har lavt innhold av skadelige kjemikalier.

Det lønner seg å velge maling med omhu. Sammenhengen mellom pris og maling har gjerne noe for seg, så selv om du kanskje ikke har budsjett til å velge det dyreste alternativet, gjør du lurt i å ikke velge den billigste.

Husk dette når du skal male utvendig

– Husk at forarbeidet er viktig uansett hvor dyr maling du kjøper. Du må vaske, skrape, og grunne der det er nødvendig. Og husk at veggen må tørke før du begynner å male. Det er en viktig del av prosessen, sier malingsekspert Finn Grønland hos XL-BYGG Eidsvoll.

Det er også viktig å ikke vaske veggene når det er sol, eller at veggen er oppvarmet av sol. Du bør helst vaske i ruskevær, da har du god tid uten at såpen tørker inn.

Bygge selv? Det får vi til!

XL-BYGG er en ekte byggevarehandel med fagfolk som hjelper både privatkunder og profesjonelle entreprenører.

Våre hyggelige eksperter følger deg gjennom ditt byggeprosjekt fra start til slutt – smått eller stort. Foretrekker du å få alt Klappet & Klart uten egeninnsats, kan vi hjelpe deg med det. Vi kan plukke varene ferdig for deg med Klikk & Hent i vår nettbutikk, mange av våre butikker har også tilhenger til utlån for deg som trenger det. 

Med XL-BYGG Byggekonto kan du få full kontroll på kostnadene ved hjelp av én felles, månedlig faktura.

Bli gjerne medlem i XL-BYGG Klubben for ikke å gå glipp av eksklusive medlemstilbud på byggevarer året rundt.

XL-BYGG – det får vi til!